Huawei e3131s-2 Orange ->Aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dma
Początkujący użytkownik forum

Huawei e3131s-2 Orange ->Aero2

Post autor: dma »

Witam nie dawno rozpakowałem nowy modem Huawei e3131s-2 z Orange, niestety od razu nagrałem na nim MobilePartnera bez robienia kopii firmware z ORANGE który znajdował się w modemie, aby uruchomić na nim internet z AERO2 postępowałem zgodnie z instrukcją przedstawioną na jdtech. Niestety tam wszelka instrukcja tyczy się typowo modemu z PLAY na którym prawdopodobnie nie ma SIMLOCKA a na tym z ORANGE jak wyczytałem później prawdopodobnie jest SIMLOCK i nie mam pojęcia jak to teraz zrobić tak żeby AERO2 mi na nim ruszyło. Prosiłbym o pomoc szczerze powiedziawszy akurat z modemami nie miałem wcześniej nigdy do czynienia.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei e3131s-2 Orange ->Aero2

Post autor: jakubd »

1. Na jdtech nie ma ani słowa w żadnej procedurze o zmianie dashboardu - ja tej metody nie zalecam dla początkujących (dlatego o tym nie piszę) właśnie z takich powodów, jak opisany powyżej - niezrobienie backupu to podstawowy błąd.
2. Simlocka nie może być w modemie, a Orange jest jedynym operatorem w PL, który jeszcze je stosuje. Nie mam pojęcia o szczegółach, ale wydaje mi się, że za darmo zdjąć się go jeszcze nie da. Dopóki go nie zdejmiesz, nic nie zrobisz w kwestii Aero2.
dma

W takim razie znowu operator ogranicza pewne kwestie, jeżeli wgram firmware z podobnego modemu i włożę kartę z ORANGE to internet będzie działał. Czy każdy modem ma coś osobnego indywidualnego w sobie w przypadku ORANGE i mogę już w tym momencie iść i wyrzucić go na śmietnik ? dzięki jakubd za spostrzegawcze wiadomości ale nie wiedziałem, że ten MobilePartner instaluje się od razu na modem <ściana> a niestety akurat był ukrycie włożony w komputerze.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Orange właśnie z tego powodu przede wszystkim osobiście nie lubię, choć niektóre rzeczy, (jak OFnK) im się udały.

W zasadzie straciłem pewność, co zrobiłeś - nie wiem, czy tylko zainstalowałeś Mobile Partnera w komputerze, czy też wrzuciłeś go od razu do modemu - ale to łatwo sprawdzić - odinstaluj całkiem wszystkie programy sterujące modemami Huawei i zobacz, czy odpali ci się instalator MP, czy oryginalny Orange.

Dashboard (oprogramowanie) nie ma większego związku z simlockiem, możesz włożyć kartę Orange i po skonfigurowaniu połączenia z APN "internet" modem powinien normalnie działać.

Co do instalacji czegokolwiek w komputerze i modemie nic się nie dzieje "ukrycie" - albo odpala się instalator oprogramowania i instaluje w komputerze, albo wyraźnie jest wielkie ostrzeżenie "nie odłączać bo grozi uszkodzeniem modemu" i zaczyna się flashowanie.
Samlis

Post autor: Samlis »

Co do uruchomienia Aero2 na modemie Huawei E3131 z Orange to powalczyłem trochę.
Sprawa okazuje się dość banalna.

Mianowicie modem ma Simlock.
Można go ściągnąć za 15zł w przeciągu 20-30 minut (czekanie na kod).
Gdzie, można? Polecam w googlach poszukać.
Ewentualnie operator za około 70zł (z tego co mnie informowali) może zdjąć i teoretycznie nie traci się gwarancji na modem (huh, ile w tym prawdy nie wiem).

Po likwidacji Simlock'a pojawia się kolejny problem (przynajmniej u mnie).
Mianowicie dashboard z sieci Orange nie chce współpracować z Aero2 (blokada dashboard czy coś takiego).

Wypada usunać całkowicie program Orange Business cośtam
i stosować inny np mobile partner... tylko skąd sterownik do modemu Huawei 3131?

np od sieci Play.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=415505 <-- tutaj mamy oryginalny dashboard od play który współpracuje bez problemu z modemem.

Po sciągnięciu i instalacji postępujemy według wskazówek od instalacji Aero2 na Huawei 3131 na Play
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html

Może być problem z ustawianiem w Top_netinfo "komunikacji AT", coś w stylu "zły port" lub "nie można odnaleźć urządzenia na tym porcie", wtedy po prostu zmieniamy port z np com17 na com15.

I dalej postępujemy ze wskazówkami z jdtech.pl.
W teorii powinno działać, w praktyce u mnie działa.

Mam tylko nadzieje, że jasno napisałem co i jak :P
dma

Troszkę zakręciłem MP niestety jest zainstalowany na modemie a oryginalnego oprogramowania z ORANGE nigdzie do tego modelu nie mogę znaleźć.

Samlis
Jeżeli gdzieś już ściągnąłeś za pomocą tego kodu SIMLOCKA to prosiłbym Cie jeszcze bezpośrednio o link w końcu lepiej jak ktoś już przetestował jakąś stronę i udało Ci się ściągnąć tego SIMLOCKA.

PS
Tak jest jasno napisane bezproblemowo, bo sukcesywnym ściągnięciu SIMLOCKA według tego poradnika powinno mi się udać w końcu połączyć z tym AERO2.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Samlis pisze:Po sciągnięciu i instalacji postępujemy według wskazówek od instalacji Aero2 na Huawei 3131 na Play
http://jdtech.pl/2011/08/...uawei-e169.html
Bzdura, byś to choć przeczytał. Po 1.X.2012 trzeba tylko APN zmienić.

[ Dodano: 2012-10-07, 22:12 ]
Samlis pisze:Mianowicie modem ma Simlock.
Można go ściągnąć za 15zł w przeciągu 20-30 minut (czekanie na kod).
Gdzie, można? Polecam w googlach poszukać.
Ewentualnie operator za około 70zł (z tego co mnie informowali) może zdjąć i teoretycznie nie traci się gwarancji na modem (huh, ile w tym prawdy nie wiem).
:rotfl2: Ten sam kod można wygenerować za darmo i natychmiast, http://www.google.pl/search?client=oper ... 36&bih=787
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

krystianb pisze:Ten sam kod można wygenerować za darmo i natychmiast,
Do serii E3xxx nie wygenerujesz za darmo kodu (przynajmniej na razie ).
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Masz tutaj dashboard i sterowniki do Huawei E 3131 z Play - zrobilem je zaraz po kupnie - sa na moim dysku gg wiec pobieraj.

Plik iso

Plik exe
dma

Ok poradziłem sobie ściągnąłem simlocka za 12 zł w ciągu 5 min. za pomocą wygenerowanego kodu połączonego z IMEI. Poczym wgrałem dashboard - MP z chomikuj lesiolo i wszystko modem śmiga z AERO2, aż miło. Rzeczywiście po aktualizacji tych kart nie ma co za dużo grzebać wystarczy, że posiadać rzeczywiście modem bez SIMLOCKA. Zastanawia mnie pytanie skoro nie można już wypuszczać modemów z SIMLOCKIEM czemu ORANGE do teraz pozwala sobie na takie coś. No ale już nie raz zawiodłem się na ORANGE i teraz tylko podtrzymuje to złą opinie ;]

W każdym bądź razie dzięki bardzo PANOWIE

Gdyby ktos chciał ściągnąć SIMLOCKA niech się odezwie podam link tam gdzie ja sprawdziłem - pewne żródło, bo przyznam, że nie znalazłem tak od razu poradnika do poradzenia sobie z modemem z simlockiem z ORANGE. Długa ścieżka dochodzenia co czym jest spowodowane.

PROBLEM ROZWIĄZANY
qboz

Post autor: qboz »

podbiję temat bo nie otrzymałem pomocy w innym wątku:
Kupiłem modem Huawei E3131 od ORANGE. Z Orange łączę się bez problemów ale ORANGE jest jedyną siecią którą modem widzi. Podkreślam: gdy wkładam karty Plusa, aero2, T-mobile i Play'a to modem nie widzi żadnej sieci.
Otrzymałem odp. że to prawdopodobnie nie simlock tylko orange poblokował inne sieci. Natomiast instrukcja jak odblokować te sieci za pomocą Top NetInfo (konfiguracja modemu) nie zadziałała.
Moje pytanie jest banalne ale dla mnie b ważne:

czy jeśli modem ma założony simlock to widzi sieci ale odmawia połączenia z nimi czy też w ogóle nie widzi sieci????
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qboz pisze:podbiję temat bo nie otrzymałem pomocy w innym wątku:
Po co przenosisz problem do innego wątku. Skoro <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> nie potrafisz skonfigurować i użyć a opisów są dziesiątki na forum jak to zrobić to nie licz na pomoc w 5 sekund od napisania posta.
qboz pisze:jeśli modem ma założony simlock to widzi sieci ale odmawia połączenia z nimi czy też w ogóle nie widzi sieci?
Jeżeli ma simlock to nie widzi innych sieci ale powinien przy ręcznym wyszukiwaniu dostępnych sieci wyświetlić wszystkie w których jest zasięgu (oczywiście musi być w nim karta Ornage).

W tym temacie prosze nie odpowiadać. Włąściwy temat do dyskusji o tym http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=432863#432863
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ