Swobodny wybór sieci w domu (Orange/Areo)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Robin77
Początkujący użytkownik forum

Swobodny wybór sieci w domu (Orange/Areo)

Post autor: Robin77 »

Witajcie

Chciałbym się zapytać, w jakie jest najlepsze rozwiązanie dla takiej funkcjonalności.

Obecnie w moim mieszkaniu działa Orange i czasami działa Areo.
Korzystając z internetu naturalnie chciałbym aby w momencie kiedy jest Areo to żeby mi się łączyło z Areo, a jeżeli nie to niech łączy z Orange. Naturalnie chciałbym aby odbywało się to bez zmiany karty SIM, czyli przy wykorzystaniu jakiegoś rozwiązania dual sim, lub nawet przy pomocy 2 modemów

Możliwie, żeby to było jak najmniej obsługowe, męczy mnie obecnie przekładanie sima i sprawdzanie czy aby Areo się połączy.

Jak to najlepiej zrobić?
dzięki za rady i pozdrawiam
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Swobodny wybór sieci w domu (Orange/Areo)

Post autor: kris_kjk »

Z tego co wiem to nie ma modemów dual sim, podobnie jak brak routerów obsługujących jednocześnie dwa modemy USB.

@Robin77 pozostaje zdecydować się na Orange lub Aero2 i dokupić antenkę zewnętrzną do modemu, aby połączenie było stabilne, nie zrywało. Przy zewnętrznej antenie poprawią się osiągi: stabilność połączenia, transfer, zmaleją pingi. Warto sprawdzić czy Aero2 działa nam stabilnie, zwłaszcza wieczorami, czy wystarczy nam taka prędkość, jeśli nie warto przetestować kartę Orange. Można użyć routera np. Tp-Link MR3420 do niego podpiąć modem, a do modemu antenę. Częste podłączanie i odłączanie anteny zewnętrznej do modemu może się bardzo łatwo skończyć uszkodzeniem gniazda antenowego w modemie.
ODPOWIEDZ