Huawei 353s-2 (Play) - konfiguracja pod różne sieci

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kotton
Początkujący użytkownik forum

Huawei 353s-2 (Play) - konfiguracja pod różne sieci

Post autor: kotton »

Witam

Posiadam modem 353s-2 w play z promocji deutchebanku.
Potrzebuję skonfigurować modem tak, abym mógł korzystać z Aero2 w Polsce oraz sieci Congstar w Niemczech. Niestety mam z tym problem..

1. Aero2 - stworzyłem nowy profil, APN - darmowy, reszta bez zmian - zgodnie z tą instrukcją:
http://grylewicz.pl/aero2-i-modem-z-pro ... che-banku/
- modem łączy się z siecią: WCDMA Plus Aero2 (Roaming)
- poziom sygnału 94% (5 kresek w pasku stanu)
- internet nie działa...
- mam nową kartę SIM..

2. Congstar - będąc w Niemczech korzystałem z oferty Congstar (Telekom) oraz modemu ZTE MF190. Na tym modemie miałem od jednej do trzech kresek zasięgu w HSPA, a internet działał bardzo dobrze.
Modem 353s-2 skonfigurowałem następująco:
UserName : t-mobile
Password : tm
APN : internet.t-mobile
Po uruchomieniu 353s-2, modem połączył się z siecią, ale w trybie Edge - przy słabym zasięgu na dodatek - netu brak.. Dlaczego nie łączy się w HSPA? Modem obsługuje przecież 2.1 MHz.. Czy możliwe że Huawei ma na tyle słabszą antenę od ZTE? Czy to kwesta wgranego softu Playa?

Pyanie do tych co wiedzą lepiej - co zrobić żeby to działało? Wgrać inne oprogramowanie?
Jak najlepiej sprawdzić samemu czy modem jest sprawny? Są jakieś programy diagnostyczne? Może ktoś tu jest z Krakowa i pomoże mi z tym?

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ