Potrzebuję łącze internetowe Warszawa Wawer

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rosi333
Początkujący użytkownik forum

Potrzebuję łącze internetowe Warszawa Wawer

Post autor: Rosi333 »

Witam po raz pierwszy na forum.

Potrzebuję wsparcia, podpowiedzi. Jakie mogę uzyskać łącze internetowe do rejestratora DVR poprzez sieci GSM. Potrzebny jest mi stały adres publiczny w miejscowości Warszawa Wawer. Firmy świadczące usługi bezprzewodowo nie mają tam sygnału, za niski budynek nie ma możliwości instalacji wysokiego masztu.

Rejestrator kamer ma wejście fizyczne RJ45, czyli usługi na USB odpadają, chyba że przez jakiś kompatybilny router z wejściem na modem USB. Pewnie większość operatorów przyznaje dynamiczne IP potrzebuję stałe IP.

Poradzicie coś w temacie?

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Potrzebuję łącze internetowe Warszawa Wawer

Post autor: ja.michal »

Jeśli da firm to Plus, Orange i T-Mobile dają możliwość wykupienia dynamicznego zewnętrznego lub statycznego zewnętrznego IP do ofert internetowych.

Opcje z modemem są dwie. Wybór routera 3G lub wybór modemu USB + dokupienie routera, który obsługuje dany modem.
Z routerów, które mają wyjście RJ45 kojarzę tylko Huawei B683. Był niedawno dostępny jeszcze w Orange i chyba T-Mobile. Nie wiem jak Plus.

Jeszcze jedna uwaga co do Plusa i zewnętrznych IP. Nie działa ta usługa w LTE.

[ Dodano: 2012-10-17, 17:49 ]
W Plusie chyba był (jest?) Huawei B970/B970b. W T-Mobile też występował.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Rosi333 pisze:Poradzicie coś w temacie?
Klasycznie: Router obslugujacy modem USB, VPN client na routerze, VPN server na routerze brzegowym sieci docelowej.

Wszystko inne to kombinowanie z niewiadomo jakim rezultatem.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

IP zewnętrzne w Plusie działa bez najmniejszego problemu. Sam korzystałem przez jakiś czas.
ODPOWIEDZ