MR-3420 problemy z PIN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
deggial
Początkujący użytkownik forum

MR-3420 problemy z PIN

Post autor: deggial »

Witam, zostałem szczęśliwym posiadaczem TP-Linka jak w temacie oraz posiadam modem Huawei E372 w sieci Orange.
Problem polega na tym, że Orange ma zabezpieczenie PIN, którego nie można ściągnąć w związku z tym mam w routerze wgrany firmware 617, który obsługuje PIN i tu się pojawia problem, a mianowicie:
- po uruchomieniu routera i wpisaniu PIN wszystko jest OK,
- po mniej więcej dobie router zrywa połączenie 3G i podaje, że PIN jest nieprawidłowy, próby wpisania pinu skutkują informacją o błędnym pinie, dopiero wpisanie błędnego PINu a potem prawidłowego odpala 3G.

Myslałem o wgraniu Gargoyla ale po poczytaniu różnych postów, dosyć często zdarzają się przypadki uwalenia routera a tego chciałbym uniknąć - nie stać mnie na następny.

Nie wiem czy to wina modemu (na routerze SAPIDO RB-1842 nie było żadnych problemów) czy firmware routera?

Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-10-18, 16:16 przez deggial, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: MR-3420 problemy z PIN

Post autor: Jo_gurt »

deggial pisze:Myslałem o wgraniu Gargoyla ale po poczytaniu różnych postów, dosyć często zdarzają się przypadki uwalenia routera a tego chciałbym uniknąć - nie stać mnie na następny.
Poważnie często? Uwalenie routera przez wgranie gargoyla jest raczej bardzo trudne i musi pójść coś zdrowo nie tak, np. zabraknie prądu w środku operacji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Powiem wiecej: Uwalenie routera poprzez normalny update jest niemozliwe - bootloader nie jest ruszany. Zeby uwalic musisz sie postarac po konsoli (komendy erase na obszarze BL)
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

deggial pisze: Myslałem o wgraniu Gargoyla ale po poczytaniu różnych postów, dosyć często zdarzają się przypadki uwalenia routera a tego chciałbym uniknąć - nie stać mnie na następny.
Po pierwsze nie licz na długotrwałą poprawną współpracę E372 z MR-3420 bez dokupienia dobrego, wydajnego w zasilanie aktywnego HUB-a. Po drugie jeżeli operację wgrywania firmware do jakiegokolwiek routera mamy za sobą to ja nie widzę nic trudnego w aktualizacji do GargoylePL by obsy (robiłem to około dziesięciu razy-na swoim routerze oraz na sprzęcie kupowanym innym i ani razu nie uwaliłem sprzętu a na korzystaniu z funkcji Open-Wrt można wiele zyskać), ba gdybym nawet uwalił sprzęt to bym go zareklamował i wymienił na nowy. ;)
jareq
deggial

Jo_gurt dzięki za poprawienie ortografa, z reguły mi się to nie zdarza.

Wracając do tematu, jarek999 jaki rodzaj HUB'a masz na myśli mówiąc dobry ? Rozumiem, że USB routera nie wydala na zasilaniu ?

Pytanie kolejne, jaka jest pewność, że zainstalowanie Gargoyla rozwiąże mój problem - Gargoyle ma możliwość zwiększenia zasilania na USB ? Jestem lajkonikiem w tych kwestiach dlatego moje pytania mogą wydawać się dla zaawansowanych użytkowników.

Tak mi się przypomniało, w wielu przypadkach odnośnie OpenWRT czytałem, że router tracił znacząco na prędkości internetu, jak to się ma obecnie, i którą wersję polecacie dla tego routera?

Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Do "zwiekszenia zasilania" wlasnie jest aktywny HUB.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:Do "zwiekszenia zasilania" wlasnie jest aktywny HUB.
Dokładnie, tu Open-Wrt nic innego nie wyczaruje.
deggial pisze: Tak mi się przypomniało, w wielu przypadkach odnośnie OpenWRT czytałem, że router tracił znacząco na prędkości internetu
Nie wiem jakie prędkości osiągasz? Ja na HSPA iPlus miałem max. Dl ok. 7Mbps/ Ul 1.3Mbps a na LTE 15Mbps, na oryginale pewnie da się wyciągnąć kilka mega więcej, to nie znaczy że ten sprzęt się nadaje do prędkości większych od 20Mbps (ma za słaby procek i przede wszystkim za mało pamięci RAM). Plik z firmware factory możemy pobrać z http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/backfire/ar71xx/
jareq
deggial

Prędkości na "krótko" i na oryginalnym fw DL 16-18Mbps UL 2-3Mbps ping 51-59 ms

Prędkośći na Gargoyle 1.5.6 by obsy - DL 3-4Mbps UL 0,6 Mbps, ping 80-160 (raz nawet 1226) ms ogólnie skaczące - jakieś nieporozumienie

Prędkości z noc.gts 100 MB oryginał - openwrt >2MB/s - 440 KB/s

Chyba wrócę do oryginału.

Co do HUB, taki by się nadał:

http://allegro.pl/hub-usb-2-0-belkin-4-porty-zasilacz-w-zestawie-i2664529711.html

Pozdrawiam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

deggial pisze:Prędkości na "krótko" i na oryginalnym fw DL 16-18Mbps UL 2-3Mbps ping 51-59 ms
Chyba wrócę do oryginału.

Co do HUB, taki by się nadał:

http://allegro.pl/hub-usb-2-0-belkin-4-porty-zasilacz-w-zestawie-i2664529711.html
:szok: To rzeczywiście wrócił bym do oryginału i dokupił HUB-ten z aukcji powinien być dobry (również mam Belkina, choć inny model ale nie sprawia żadnych problemów od ok. 1,5-roku a podłączałem do do 3 różnych routerów). :)
jareq
ODPOWIEDZ