UPC 25Mb/s d-link dir300

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
squrvik
Początkujący użytkownik forum

UPC 25Mb/s d-link dir300

Post autor: squrvik »

Hej od pewnego czasu mam problem z routerem dir-300, problem polega na tym, że po jakimś czasie od włączenia komputera, w pasku powiadomień (obok zegarka) pojawia się komunikat że sieć ma ograniczony dostęp i nie mam internetu.

Jeżeli podłączam do routera kabel to internet śmiga bez problemu, problem pojawia się tylko wtedy kiedy pracuje na wi-fi.

Próbowałem już wszystkich możliwych opcji, reset routera do ustawień domyślnych reset modemu od UPC, konfigurowanie na nowo sieci.

Sieć jest ustawiona na WPA/WPA2
Clipher type: Auto TKIP/AES
PSK/AEP - PSK
Hasło do Wi fi jest naprawdę mocne 64 znaki alfanumeryczne

Jedyne co pomaga to, chwilowe odłączenie od prądu routera i podłączenie na nowo, ale czasami to i tak nie skutkuje bo czynność trzeba powtarzać po kilka razy dziennie.

Kombinowałem już z ustawieniami na sztywno kanału wi-fi tak aby router pracował na jednym kanale np. 1,2,3 itp, ale za każdym razem po pewnym czasie i to wysiadało.

Proszę o pomoc, może faktycznie robię coś źle w ustawieniach routera dotyczącego wi-fi, wcześniej router miałem skonfigurowany 2 lata i nie było problemów i teraz (nagle) się pojawiły.

Przesyłam screen
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 2012-10-21, 19:32 ]
Czytałem już wiele tekstów na różnych forach, ale nigdzie nie znalazłem fachowej porady.

może jest jakiś problem z DHCP w routerze?

proszę o pomoc ;(
ODPOWIEDZ