witam,
posiadam dosc wiekowy router DLink 524, podwyzszylem neta z upc do 30 Mbit/s download/3 Mbit/s upload, wczesniej podpiety modem od upc Cisco EPC3212.
niestety router raczej jest waskim gardlem, po wifi speedtest.net podaje miedzy 1 a 4 Mbit/s a po kablu do 12 Mbit/s. Probowalem roznych kanalow aby nie bylo zaklocen ale niewiele to pomaga. Nie wiem czy wplyw na transfery po wifi moze miec ustawione szyfrowanie WPA2-PSK(AES), na XPku musialem dodatkowe patche instalowac aby to oblugiwal.
Jako, ze posiadam rowniez modem 3G Huawei E173u-2 oraz sima do Aero2, chcialbym aby router mial usb aby w razie czego skorzystac z internetu od aero2.
Zastanawiam sie nad TP-LINK TL-MR3420 badz jego starszym bratem TP-Link TL-WR1043ND.
Co mnie trapi to czy przy tych routerach po wifi bede mial transfery dochodzace do 30 Mbit/s ?
zastanawialem sie rowniez nad bramka voip w jednym, ale chyba za duzo urzadzen zintegrowanych nie za dobrze wrozy.
pozdrawiam
wymiana routera pytanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
wymiana routera pytanie
Ostatnio zmieniony 2012-10-24, 21:09 przez Jacek_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: wymiana routera pytanie
Zależy w jakim trybie. Jeśli G to do 30Mbps może się zbliżysz, ale raczej będzie ~20Mbps lub mniej.Jacek_ pisze:Co mnie trapi to czy przy tych routerach po wifi bede mial transfery dochodzace do 30 Mbit/s ?
-
- Użytkownik forum
a w trybie N ? oba te TP-Linki go obsluguja.Jo_gurt pisze:Zależy w jakim trybie. Jeśli G to do 30Mbps może się zbliżysz, ale raczej będzie ~20Mbps lub mniej.Jacek_ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czy moje przypuszczenia co do waskiego gardla w postaci Dlinka sa prawdziwe ?
na szybko wylaczylem szyfrowanie, restart routera, sprawdzenie speedtestem no i praktycznie zadnej roznicy..
zauwazylem, ze TP-Link TL-WR1043ND nie obsluguje modemow 3G mimo posiadania portu USB a znow TL-MR3420 ma po LANie tylko 100 Mbit/s a ten pierwszy 1 Gbit/s,
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Szanse znacznie większe, ale pewności nigdy nie ma. Ja w bloku z ok 15 sieciami na około wyciągam z N 150Mbps jakieś ~30-35Mbps.Jacek_ pisze:a w trybie N ?
A sieciówka?Jacek_ pisze:oba te TP-Linki go obsluguja.
Myślę, że tak, ale łatwo sprawdzić: podłącz kompa bezpośrednio pod modem.Jacek_ pisze:Czy moje przypuszczenia co do waskiego gardla w postaci Dlinka sa prawdziwe ?
Obsługuje po zmianie softu na niefirmowy.Jacek_ pisze:zauwazylem, ze TP-Link TL-WR1043ND nie obsluguje modemow 3G mimo posiadania portu USB
-
- Użytkownik forum
z tego co szukam na forum ludzie z routerem TL-WR1043ND, netem z UPC i taka sama karta wifi jak moja czyli Intel WiFi Link 5100 AGN, wyciagali po wifi nawet 50 Mbit/sJo_gurt pisze:Szanse znacznie większe, ale pewności nigdy nie ma. Ja w bloku z ok 15 sieciami na około wyciągam z N 150Mbps jakieś ~30-35Mbps.Jacek_ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
mam nadzieje, ze ten MR3420 tez da rade

moja to zwykly Broadcom NetLink Gigabit Ethernet,A sieciówka?Jacek_ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
gdy podlaczylem kompa bezposrednio do modemu, speedtest.net pokazal bodajze z 12 czy 15 Mbit/s, ale gdy zapuscilem kilka downloadow z serwerow UPC ftp.atman.pl to transfer doszedl prawie do 30 Mbit/s.Myślę, że tak, ale łatwo sprawdzić: podłącz kompa bezpośrednio pod modem.Jacek_ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Wyslalem nawet maila w tej sprawie do UPC, oni twierdza, ze ze strony UPC wszystko jest ok.
tutaj domyslam sie, ze masz na mysli firmwary tomato, OpenWRT, rzeczywiscie to jest kuszace bo mozliwosci robia sie spore, ale to duzo czasu trzeba miec aby w tym pogrzebac, opcja dolaczenia kamerki ip jest ciekawaObsługuje po zmianie softu na niefirmowy.Jacek_ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

ale do takich zabaw mysle, wtedy bym dokupil router np Netgear WNR3500
[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2012-10-25, 11:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek_, łącznie zmieniany 2 razy.