Witam,
Posiadam mobilny internet z Cyfrowego Polsatu, modem Huawei E182E + antenę wewnętrzną. Wiem, że w pobliżu mojego miejsca zamieszkania znajduje się więcej niż jedna antena/przekaźnik, pytanie moje brzmi: czy da się jakoś zarządzać tym do którego przekaźnika połączy się mój modem?
Od pewnego czasu zasięg i parametry mojego internetu się pogorszyły, zniknęła też opcja wyboru Cyfrowego Polsatu jako operatora z którym się łączę, teraz jedynie dostępny jest Plus. Czy możliwe jest że przez to inny przekaźnik w mojej okolicy ma priorytet łączenia się ze mną?
Manualny wybór przekaźnika z którym łączę mobilny internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Manualny wybór przekaźnika z którym łączę mobilny internet
W zasadzie nie ma. Jedyna możliwość to antena kierunkowa.Pasek pisze:czy da się jakoś zarządzać tym do którego przekaźnika połączy się mój modem?
Raczej modem może wybrać mocniejszy sygnał. Przedtem łączyłeś się tylko do HSPA+ Aero2, po aktualizacji kart i sieci CP łączy się do Plusa (czyli starej sieci Plus i Aero2).Pasek pisze:Czy możliwe jest że przez to inny przekaźnik w mojej okolicy ma priorytet łączenia się ze mną?
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Manualny wybór przekaźnika z którym łączę mobilny internet
W zasadzie nie ma tak jak napisał kolega wyżej ale są trzy sztuczki:Pasek pisze:czy da się jakoś zarządzać tym do którego przekaźnika połączy się mój modem?
Antena kierunkowa- tak jak powyżej
Zmiana nośnej-może akurat nadajniki pracują na różnych (czasami to stosuję)
Zmiana częstotliwości- z 900MHz na 2100MHz i na odwrót (często tę metodę stosuje)