Jaka antena przy niewielkim dystansie od nadajnika

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Jaka antena przy niewielkim dystansie od nadajnika

Post autor: MoruSPL »

Witam,

Jestem w następującej sytuacji - mieszkam 1 km na południowy zachód od bts play w Chełmcu na ulicy Limanowskiej ( http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.58897 ... 33594/z/12 )
Zasięg w domu jest dość stabilny (-95 dbm) jednak chciałbym go wzmocnić anteną i teraz pytanie która z poniższych byłaby lepsza w mojej sytuacji: (o ile obie nie są za mocne)
http://www.cybertech.com.pl/p91,antena- ... kabel.html
http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... kabel.html

Z góry dzięki za odpowiedź.

Testy na "suchym" modemie:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaka antena przy niewielkim dystansie od nadajnika

Post autor: jakubd »

Czy szybkość zmienia się, gdy modem znajduje się blisko okna/na zewnątrz? Bo jak nie, to zakup anteny mija się z celem. Może lepiej rozważyć zakup przedłużacza USB?
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Obecnie już modem leży na wieży z książek podpięty przedłużaczem, zaraz przejdę i zobaczę co będzie w pokoju najbliżej nadajnika.
pawelpk
Użytkownik forum

Post autor: pawelpk »

Mam identyczny problem, internet w play, dwie lub trzy kreski zasięgu, obydwa nadajniki widzę z okna w odleglości około 1km a przybliżając się do okna nie zwiększa się prędkość ani zasięg i zastanawiam się nad kupnem właśnie takich anten. A prędkość u mnie to 1 mb a mam net do 4mb.
MoruSPL
Stały użytkownik forum

W twoim przypadku to raczej obciążenie stacji.
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Ja sam używam do testów drugiego modemu na przedłużaczu USB, ważne aby modem był odsunięty od komputera i był wyżej umiejscowiony, a kabel USB niezbyt długi. U mnie podwieszony pod karniszem (za zasłoną) i nie pod samym sufitem (słabszy zasięg), tylko sporo niżej. Niestety nie zawsze umieszczenie go w oknie daje poprawę sygnału, niekiedy wręcz odwrotnie (niekiedy szyby maja domieszki metali i tłumią sygnał). Warto przetestować różne miejsca w domu/pokoju i np. wysunąć na przedłużaczu USB za okno, np. poniżej parapetu itp. (aby przekonać się czy i jak zmienia się poziom sygnału).
ODPOWIEDZ