Zmiana hasła i nazwy przy radiówce.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marrcin00
Początkujący użytkownik forum

Zmiana hasła i nazwy przy radiówce.

Post autor: marrcin00 »

Witam. Mój problem polega na tym że chciałbym zmienić hasło przy routerze i przy AP o ile przy nim istnieje. Posiadam radiówkę, AP jest zainstalowany na dachu, i kablem do domu podłączony do routera, a router do prądu i tyle. Jak mój dostawca instalował mi to wszystko, to napisał mi na kartce hasło do wi-fi i myślałem że wszystko będzie zabezpieczone, i nigdy tego nie sprawdzałem. Jak się okazało tak nie jest, bo sąsiadowi ostatnio wyszukało mój router i wpisał całkiem coś innego, i mu się połączyło. Mój router to Hercules HWGEXT-54-FB i AP TL-WA5210G. Interesuje mnie zmiana hasła, i ile takie zostało ustawione, oraz zmiana nazwy, nie chce mieć nazwy dostawcy w tytule.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zmiana hasła i nazwy przy radiówce.

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli nie znasz hasła do logowania to zapewne jedyne wyjście to reset routera do ustawień fabrycznych - ale wtedy tracisz konfigurację dostawcy.
Lepiej pogadaj z gościem, który ci to instalował.
marrcin00

Muszę poszukać IP routera, a te dane co są na stronie AP to tam nie znajdę tej konfiguracji ? Co do mojego dostawcy, to o ile przyjedzie to nie wiem czy będzie chciał mi to zmienić, a ja chciałbym wiedzieć jak to zrobić :P.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

marrcin00 pisze:Muszę poszukać IP routera
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> i tracert.
Nie pomagam na PW.
marrcin00

A jest możliwość zmiany nazwy bez pomocy operatora ?
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Post autor: Marek51 »

Sygnał od dostawcy odbierasz kablem z AP do routera. Musisz przywrócić ustawienia fabryczne routera i następnie poprawnie go skonfigurować, tzn najpierw zmiana LOGINU I HASŁA!
marrcin00

Marek51 pisze:Sygnał od dostawcy odbierasz kablem z AP do routera. Musisz przywrócić ustawienia fabryczne routera i następnie poprawnie go skonfigurować, tzn najpierw zmiana LOGINU I HASŁA!

Dobra, jak przywrócę ustawienia w AP, to mam zmienić login i hasło, a czy będą mi potrzebne jakieś dane od dostawcy ? Sory za kłopot ale jestem niezbyt ogarnięty w tych sprawach.
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Post autor: Marek51 »

Sąsiad "podpiął" Ci się do routera, nie do AP, gdyż do AP nie ma dostępu, skoro sygnał jest przesyłany z AP do routera kablem. I to router musisz ponownie skonfigurować.
A co potrzebujesz od dostawcy - tego niestety nie wiem. Prawdopodobnie nic, ale ...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Marek51 pisze:A co potrzebujesz od dostawcy - tego niestety nie wiem. Prawdopodobnie nic, ale ...
Sprawdzić jest to bardzo łatwo, odpiąć kabel od wan routera i podpiąć do kompa, jeśli net zadziała to można resetować router.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ