Witam. Temat mam obszerny, nie bardzo wiedziałem gdzie go napisać.
Nie zanudzając co i jak dlaczego, podam suche fakty.
Nowy dom, lokalizacja Łódź, ul. Jagodnica, obecna sieć: T-mobile, przyszła siec: być może LTE, obecny modem Huawei T5, BTS - Łódź, ul. Legnicka, wewnątrz domu - zasięg mizerny, routery w posiadaniu: TP LINK TL MR 3020, Draytek 2820Vn.
Na dachu-kominie posiadam 2 skrętki. Odległość od planowanej anteny GSM do węzła sieci wewnątrz domu to 10m. Nie wiem jaką dobrą antenę, jaki modem?
I jaką wersja będzie optymalna a zarazem nie rujnująca portfela:
Wersja nr 1.
Dobra antena + kabel do modemu + (puszka bryzgoszczelna: modem + kabel USB 10m) + schodzę 10 m kablem w dół komina i podłączam w posiadaniu TP LINK TL MR 3020.
Obawy: nie wiem czy fizycznie przepchnę USB i czy 10 m USB nie będzie wymagał wzmocnienia.
Wersja nr 2.
Dobra antena + kabel do modemu 10 m schodzący w dół komina do węzła sieci + modem + router
Obawy: nie wiem czy fizycznie przepchnę kabel antenowy i czy straty na 10 m nie będą zbyt duże.
Wersja nr 3.
Dobra antena + (puszka bryzgoszczelna: krótki kabel do modemu + modem + router TP LINK TL MR 3220 zasilany PoE) + istniejąca skrętką w dół
Obawy: Czy w tej puszcze bryzgoszczelnej nie zagotuje (latem) i nie zamrożę (zimą) tych urządzeń.
Dzięki za wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam
Nowy dom - 3 warianty sieci?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Nowy dom - 3 warianty sieci?
Wersja 1: Zapomnij. USB 10m to bardzo zły pomysł.
Wersja 2: Dobry kabel antenowy dałby pewnie radę, ale dobry kabel zazwyczaj = gruby kabel.
Wersja 3: Najlepsza. O temperatury bym się nie martwił o ile faktycznie będzie, jak to mówisz, bryzgoszczelnie.
Wersja 2: Dobry kabel antenowy dałby pewnie radę, ale dobry kabel zazwyczaj = gruby kabel.
Wersja 3: Najlepsza. O temperatury bym się nie martwił o ile faktycznie będzie, jak to mówisz, bryzgoszczelnie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Nowy dom - 3 warianty sieci?
Dzięki.
Tak niestety czułem w kościach... OK. Tak pewnie zrobię.
A sprzęt? Jaka antena najmocniejsza? Gdzieś w Łodzi ktoś handluje żeby "pomacać" przed kupnem?
A modem na dziś wystarczy Huawei E353... Czy może już poszaleć i do LTE E398?
Jakby na routery jestem zdecydowany... TP LINK może nie szaleństwo, ale cena/jakość przystępnie... chociaż coś czytam o Sapido... chyba podobna klasa, ale chyba nie obsługuje PoE.
Tak niestety czułem w kościach... OK. Tak pewnie zrobię.
A sprzęt? Jaka antena najmocniejsza? Gdzieś w Łodzi ktoś handluje żeby "pomacać" przed kupnem?
A modem na dziś wystarczy Huawei E353... Czy może już poszaleć i do LTE E398?
Jakby na routery jestem zdecydowany... TP LINK może nie szaleństwo, ale cena/jakość przystępnie... chociaż coś czytam o Sapido... chyba podobna klasa, ale chyba nie obsługuje PoE.