problem z działaniem Internetu 3G Plus na północ od Lublina

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

problem z działaniem Internetu 3G Plus na północ od Lublina

Post autor: blankNaME »

od jakichś 2-3 tygodni pojawiają się problemy w działaniu internetu z Plusa. modem loguje się 15-30 s (wcześniej trwało to 2-3 s) a po zalogowaniu co jakiś czas modem się "dławi" - dane są wysyłane ale odbioru brak. to nie przełączanie między WCDMA a HSPA/HSPA+, bo widziałbym zmiany kolorów na modemie albo zmiany w aplikacji do uruchamiania neta. z internetu korzystam na północ od Lublina (mam możliwość korzystania zarówno z nadajnika 900, jak i 2100 - na obu to samo). sytuacja ta sama na 3 komputerach i 3 modemach. interwencja w BOK nie przyniosła skutku - dostałem informację, że prawdopodobnie nadajnik jest przeciążony i zostanie zrestartowany, ale nic się nie zmieniło do tej pory.

czy istnieją jakieś inne przyczyny tego stanu rzeczy? może ktoś inny też się z tym spotkał?
modemy: E173, E3131

//edit: zasięg dla 900 to 90-100%, zasięg dla 2100 to 20-40%, do tej pory przez ponad rok nie było takich problemów
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: problem z działaniem Internetu 3G Plus na północ od Lublina

Post autor: ra-v »

U mnie się z 5 w roku takie coś działo, zwykle po 15 minutach działa, ale tylko na 3G 2100 MHz (modem nie obsługuje 900Mhz) i tylko na APN pro.plusgsm.pl. Po przełączeniu na www.plusgsm.pl było ok.
Lokalizacja - zachodnia wielkopolska.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
blankNaME
Stały użytkownik forum

przy próbie połączenia z APN www.plusgsm.pl dostaję komunikat o zakończeniu połączenia. na razie podłączyłem się pod APN plus. zobaczymy, jak będzie działać
blankNaME
Stały użytkownik forum

no niestety - siedzę na innym apn-ie i nadal to samo. nie wiecie może, co PLUS robi z nadajnikami na północ od Lublina?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

A APN internet?
blankNaME
Stały użytkownik forum

apn internet to domyślny apn w mojej aplikacji, więc nie było innego sposobu niż tylko sprawdzenie go już na samym początku :P
oczywiste jest zatem, iż na owym APN-ie modem mój działać należycie nie chce. zawżdy muszę znów telefon wykonać do obsługi klienta biura. innej opcji nie dostrzegam
Wasserman
### BAN ###

Post autor: Wasserman »

Jeżeli nadajnik jak powiedzieli Ci w BOK jest przeciążony,to póki co pozostaje tylko czekać,chociaż watpie aby faktycznie tak było. próbowałeś dobijać się na pomocą techniczną ponownie?
ODPOWIEDZ