Tworzenie własnej sieci bezprzewodowej Domek - Domek
Moderator: Moderatorzy
- KlonAdam
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tworzenie własnej sieci bezprzewodowej Domek - Domek
Witam,
Chciałbym stworzyć sieć miedzy moimi dwoma domami (oddalonymi o 100-120m).
Mianowicie. do pierwszego z nich (bloku) mam doprowadzoną sieć LAN (podłączoną do Routera D-Link Di524 znajdującego się daleko od punktu w którym widać docelowy budynek).
Chciałbym by przy pomocy sygnału WiFi w budynku, jakieś urządzenie (2) odbierało taki sygnał i za pomocą anteny (3) wysyłało sygnał do urządzenia (5) i to urządzenie rozprowadzało sygnał po domku.
Urządzenie (5) chciałbym umieścić na strychu, więc przydał by się mocny sygnał (na dwie kondygnacje)
Mój budżet to 250-300zł netto.
Pytania:
1. Czy taki układ jest możliwy,
2. Jeżeli tak jakie polecacie anteny, i jakie to maja być urządzenia.
3. Czy jest potrzebny tak duży system do przesyłu sygnału, czy nie wystarczyło by strzelić w budynek sygnałem, a tam odbierać za pośrednictwem urządzeń wyposażonych w kartę WLAN (czyli wykluczyć urządzenia 4 i 5)
Pozdrawiam AK.
Chciałbym stworzyć sieć miedzy moimi dwoma domami (oddalonymi o 100-120m).
Mianowicie. do pierwszego z nich (bloku) mam doprowadzoną sieć LAN (podłączoną do Routera D-Link Di524 znajdującego się daleko od punktu w którym widać docelowy budynek).
Chciałbym by przy pomocy sygnału WiFi w budynku, jakieś urządzenie (2) odbierało taki sygnał i za pomocą anteny (3) wysyłało sygnał do urządzenia (5) i to urządzenie rozprowadzało sygnał po domku.
Urządzenie (5) chciałbym umieścić na strychu, więc przydał by się mocny sygnał (na dwie kondygnacje)
Mój budżet to 250-300zł netto.
Pytania:
1. Czy taki układ jest możliwy,
2. Jeżeli tak jakie polecacie anteny, i jakie to maja być urządzenia.
3. Czy jest potrzebny tak duży system do przesyłu sygnału, czy nie wystarczyło by strzelić w budynek sygnałem, a tam odbierać za pośrednictwem urządzeń wyposażonych w kartę WLAN (czyli wykluczyć urządzenia 4 i 5)
Pozdrawiam AK.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Tworzenie własnej sieci bezprzewodowej Domek - Domek
W miejscach 3 i 4 umieść sobie NanoStation2 Loco lub NanoStation5 Loco (jeśli 2,4GHz jest zajęte). Wtedy w domach masz skrętkę i robisz co chcesz. Ale to:
jest raczej wątpliwe.KlonAdam pisze:Urządzenie (5) chciałbym umieścić na strychu, więc przydał by się mocny sygnał (na dwie kondygnacje)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie starczy na link 3-4. O calej reszcie zapomnij.KlonAdam pisze:Mój budżet to 250-300zł netto.
Nie pomagam na PW.
- KlonAdam
Jakieś inne propozycje? Jakie musze urządzenia użyć?
- wojteks
- *** Administrator ***
2x Ovislink G.Duo i 2x jakaś mała antena zewnętrzna.KlonAdam pisze:Jakieś inne propozycje?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
2x Nanostation i prosty/tani AP. Miedzy 1 a 2 pociagnac kabel. W innym wypadku calosc bedzie miala tragiczne pingi i przepustowosc.
Nie pomagam na PW.
- Marek51
- Użytkownik forum
Korzystam czasami z takiego układu(tzn dwa budynki, oddalone od siebie o około 250 m) gdzie są wystawione anteny kierunkowe, które się "widzą"..
I tak:
w pkt 3 i 4 anteny kierunkowe , które się "widzą"
w drugim budynku(domku)kabel na piętra i tam jakieś ap. Bo wifi przez 2 piętra i na każdym piętrze raczej nie pokryje.
I tak:
w pkt 3 i 4 anteny kierunkowe , które się "widzą"
w drugim budynku(domku)kabel na piętra i tam jakieś ap. Bo wifi przez 2 piętra i na każdym piętrze raczej nie pokryje.
- KlonAdam
A czy istnieje taki router którym bym wysyłał sygnał anteną kierunkowa na domek i wysyłał sygnał po mieszkaniu (bloku). A później łapał sygnał (domek) i rozprowadził po pietrach (np. na postawił w centrum domku - środkowej kondygnacji) - nie zależny mi by sygnał był wszędzie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie czytasz postow ktore piszemy? Propozycja juz padla:
wojteks pisze:2x Ovislink G.Duo i 2x jakaś mała antena zewnętrzna.
Nie pomagam na PW.
- KlonAdam
Trochę źle sprecyzowałem pytanie, po kosztach widzę się nie wyrobie, ale trudno. Rozchodzi mi się aktualnie (nowy plan):
Do Routera wchodzę przewodem, jeden sygnał wysyłam po domu (będącym w bloku), a drugi kierunkowy do Ovislink G.Duo znajdujący się w drugim domku (i tu te urządzenie pasuje, lecz nie ma wejścia WAN).
Do Routera wchodzę przewodem, jeden sygnał wysyłam po domu (będącym w bloku), a drugi kierunkowy do Ovislink G.Duo znajdujący się w drugim domku (i tu te urządzenie pasuje, lecz nie ma wejścia WAN).
- wojteks
- *** Administrator ***
Z jakiego routera? Większość sprzętu na rynku ma tylko jeden tor radiowy (anten może mieć kilka) więc nie zrobisz WiFi po domu i anteną zewnętrzną.KlonAdam pisze:jeden sygnał wysyłam po domu (będącym w bloku), a drugi kierunkowy do Ovislink G.Duo
Ma ale w Twoim przypadku nie jest potrzebne.KlonAdam pisze:(i tu te urządzenie pasuje, lecz nie ma wejścia WAN
Nie pomagam na PW!