Najmniej problematyczny miniPCI-E z WCDMA 900MHz dla Lenovo

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
techin
Początkujący użytkownik forum

Najmniej problematyczny miniPCI-E z WCDMA 900MHz dla Lenovo

Post autor: techin »

Panowie, prośba o poradę. W zasadzie sprzęt już starszy Lenovo SL500.
Posiada instalację z antenami, wszystko gotowe do instalacji modemu.

Fabrycznie przyjmuje na pokład Ericsson F5307g no ale jak wiadomo modem ten nie jest fajny ;) Powininen też przyjąć Ericsson F3607GW (istnieją drivery Lenovo).
No ale, jak wiemy, modemy te chodzą niedrogo jako Delle.
Jako czynność wstępną wgrałem najnowszy BIOS bez whitelisty.

Z dostępnych via allegro jest niezła dostępność Delli. Sierry trochę dziwaczne i drogawe te modemy, brandowane Lenovo pozostawmy hobbystom, Gobi 2000 też chodzą (jako Gobi i jako HP)

Bardzo tu ładnie Delle podpasowują. Czy to prawda, że mają brandowany firmware? Te dostępne na allegro jako Delle nie mają na etykietach żadnych opisów Dell.
Dostępne są 5540 (F3607GW bez kat.10), 5550 (F5521gw z kat.10) a nawet świeżynka 5560 (nie wiem co to za Ericsson). Ceny w miarę fajne.
Którego by tu wybrać no i czy sterowniki Della pójdą na Lenovo?
Generalnie do połączeń używać będę i tak TNI czyli chodzi mi tylko o to aby wykrytemu sprzętowi wgrać ładnie w menadżerze urządzeń odpowiednie stery. System łyknie każde pasujące stery tylko z kolei czytałem, że soft Della ma często blokadę (sprawdza model płyty głównej?) i daje się zainstalować tylko na kompach Della. No ale z kolei przecież nie muszę odpalać exe. I tak się trochę zapętliłem ;)
Przepłacać za wgrany do modemu firmware Lenovo jednak nie zamierzam :)
Jakieś sugestie? Z góry dziękuję.

ps. ten post chyba miał się znaleźć w Co wybrać - sprzęt ;) jak ktoś może to proszę przenieść

[ Dodano: 2012-11-03, 22:03 ]
wygląda, że google twoim przyjacielem ;)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

korzystał ktoś może z 5560?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Najmniej problematyczny miniPCI-E z WCDMA 900MHz dla Lenovo

Post autor: jakubd »

5560 czyli F5521gw, który z kolei jest wydłużoną (mechanicznie - połowa płytki drukowanej nic nie zawiera) wersją H5521gw przeznaczonego do tabletów. Stosowany jest także w... notebookach Lenovo.
Jednak wersje poszczególnych producentów są faktycznie brandowane i soft ot tak Lenovo może nie chcieć działać z kartą Della, znowu dellowski soft nie pozwoli się bez modyfikacji (zwykle plików INF) odpalić w laptopie Lenovo.

Lubisz wyzwana - bierz Della. Chcesz mieć spokój - poluj na firmówkę brandowaną przez Lenovo.
techin

Dzięki za podpowiedź.
Brandowane przez Lenovo chodzą głównie niezdatny F3507g albo gobi 2000 bez kat.10.
(pewno na ebay większy wybór).

A w tym linku sprawa jest rozłożona na czynniki pierwsze :)
F3607GW chodzą jako Dell rev. A01 i A05. Wsio rawno? A może dostępne są narzędzia do zmiany firmware?
Bo skłaniam się do 5550 jednak. Czy pomiędzy 5540 a 5550 są jakieś różnice w działaniu? Nowszy lepszy?

Czy ktoś się orientuje czy Windows 7 a tym bardziej już Windows 8 (trochę kafelfkowa niedoróbka ale oferta przejscia z XP SP3 na zaiste dobrych warunkach jest) posiada już wbudowane drivery może dla tych modemow?
No i czy są drivery Dell dla Windows8? (to już chyba sam mogę sprawdzić ;) )

Jakub, czy Nokia 21M-02 chodzi bez problemu pod Windows 8?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z Lenovo to jest problem bo ma w biosiewhite list i moduły brandowane mają inne kody pin (czy jakoś tak). Można wgrać alternatywny BIOS. Jeden gość na forum w USA robi takie BIOSY, ale jest również instrukcja jak to samemu zrobić. Nie wiem czy SL500 nie jest inny w porównaniu do reszty i czy to się da na nim zrobić (trzeba cały wątek przejrzeć czy coś się nie zmieniło). http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=29&t=55837
Po tym zabiegu wszystko lata. Wtedy proponuję moduł Sierry. ;) Jak tylko z HSPA+ to coś z serii MC87xx. Jak z LTE to MC7710.
techin

BIOS bez whitelisty mam już wgrany ;)
jakby ktoś potrzebował to wszystkie BIOSY leżą tutaj http://forums.mydigitallife.info/thread ... y-Thinkpad :)

Sierra droga, Dell 5540 i 5550 w dobrych pieniądzach chodzą :)
HSPA+ mi wystarczy
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

techin pisze: Sierra droga, Dell 5540 i 5550 w dobrych pieniądzach chodzą :)
No droga, ale na pewno działa wszystko na Win 8. :)
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

A może option GTM382? Tani i dobry :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

frutis pisze:A może option GTM382?
Pod warunkiem że to będzie GTM382E (UMTS2100 i UMTS900).
Nie pomagam na PW!
techin

no tak ale jednak te farbowane ;) Delle mi chodzą po głowie :)
brać 5540 czy 5550?

generalnie zastanawiam się jak może wypadać taki modem w porównaniu do Nokii 21M-02.
Antenka w lapie wbudowana wysoko, niby przykryta plastkiem ale ciekawe jakiego uzysku...

jeśli chodzi o win8 to mam takie przeczucie, że drivery win7 powinny pasić?
Generalnie program kwalifikacyjny win8 nie ma zdania np. na temat Nokii 21M-02, nie mówi tak ale nie mówi też nie... Ale update Win8 na dobrych warunkach obowiązuje do konca stycznia, jeszcze jest czas popatrzeć co w trawie piszczy...
rrr

Post autor: rrr »

Witam.

Odgrzewam trochę temat ale teraz jestem w identycznej sytuacji jak techin i chciałbym dowiedzieć sie jak się temat zakończył.

Ale po kolei.
Mam Lenovo W500
Mam modem 3507g - chciałbym go wymienić na nowocześniejszy.

Wiem, że Lenovo stosuje tzw. whitelist. Ale nigdzie nie mogę się dowiedzieć jakie urządzenia są dopuszczalne przez producenta. Czyli po czym poznać, że jakieś urządzenie spełnia warunki whitelist . a które nie spełnia.

I tu pytania.
Żeby zainstalować modem brandowany przez HP/ Dell/Inny trzeba zmienić bios na wersję bez whitelist - tego jeszcze nie robiłem ale manuale sa raczej przejrzyste.

A żeby zainstalować modem brandowany przez Lenovo ale współcześnie produkowany i współcześnie montowany ? Kilkuletnie Lenovo rozpozna nowy modem ? Czy też trzeba będzie bios modyfikować ?

Upatrzyłem sobie modemy f5321 i F5521. Wersje "nie Lenoivo" są około 80- 100 pln tańsze od wersji LENOVO. Powiedzmy, że nie chcę sie bawić modowanym biosem bo jest szansa, że komputer zmieni sie w przycisk do papieru. Jeśli kupiłbym któryś z w/w modemów brandowanych przez Lenovo to w starym Lenovo tez będą działały ? Po czym rozpoznać, ze gdzie poczytać jakie urządzenia mPCIe są dopuszczalne i znajduja się na "whitelist".

Jeśli któś "przerabiał" podobny temat to bardzo proszę o podzielenie się wiedzą.

Pozdrawiam.
ireneuce

Post autor: ireneuce »

ja troche obok tematu...
jak zainstalowac sprytnie modem wewnetrzny w modelu bez kieszeni SIM?
mPCiE jest...nie ma kieszeni na SIM i instalacji....
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sim to nie problem (przykładowa aukcja http://www.ebay.pl/itm/Solderless-USIM- ... 3a69592b7f ) problem to anteny, trzeba rozbebeszyć 90% laptopa, żeby je wrzucić w odpowiednie miejsce w obudowie matrycy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ