Net mobilny na parterze a antena na balkonie.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jashac
Początkujący użytkownik forum

Net mobilny na parterze a antena na balkonie.

Post autor: jashac »

Mam problem z mobilnym netem. Jestem swiezo po przeprowadzce i próbuje podlaczyc sie do sieci.
Mieszkam w Tomaszowie Mazowieckim, okolice popiełuszki/cekanowska, w domku pietrowym ale na parterze, wystawa balkonu południowa.
Mam tmobile w telefonie (samsung GS3), w domu łapie EDGE z przerwami, na zewnątrz w zasięgu kilkudziesięciu metrów ale i okresowo w samym mieszkaniu łapię 3G/HSPA+ z osiągami nawet ok 5mb/s.

Pytanie: jak zrobić i co zrobić żeby łapać szybki necik w mieszkaniu?
W grę wchodzi zmiana tmobile na innego operatora, kupno dowolnego modemu 3G HSPA czy tam jak to sie nazywa, plus antena panelowa/kierunkowa, ale montaz raczej do wysokości 2m.

Jestem laikiem w sprawach mobilnego internetu więc proszę o wyrozumiałość mojej ignorancji ;)

Pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Net mobilny na parterze a antena na balkonie.

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji masz szeroki wybór operatorów . W zasadzie jesteś w zasięgu HSPA+: T-Mobile(cztery BTS 2100), PLAY(dwa BTS 2100) ,PLUS (trzy BTS 2100 i dwa AERO-2 na UMTS 900, dotyczy też sieci CP) oraz najdalej Orange ( BTS 2100) .Możesz pozostać w T-mobile .Musisz określić czy w grę wchodzi internet na kartę czy umowa.Przy umowie dostaniesz modem od operatora i ewentualnie dokupisz antenę i konektor.Możesz też korzystać z darmowego internetu z AERO-2 , tutaj powinieneś łączyć się z BTS 900 MHz, który znajduje sie na kominie WISTOMU.Musisz przemyśleć sprawę bo masz wiele opcji.Dodatkowo zapytam czy nie masz TV w Cyfrowym Polsacie , wówczas mógłbyś rozpatrywać tę sieć(być może działa już nadajnik LTE 1800 przy ul.Kwiatowej21),w ofercie łączonej miałbyś do 5GB za TV.
jashac

internet LTE miałem na próbę, z LTE <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> się nie łączył, tylko hspa + i do tego marny transfer 0.5 mbps.
Mysle ze antena bedzie obowiazkowa, tylko zastanawia mnie czy antena np panelowa na parterowym tarasie to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> ma sens.
matek451
Guru bezprzewodowy

Testowałeś w CP czy w PLUS i kiedy, na mapie zasięgu CP jesteś w zasięgu LTE. Dotyczy ton prawie całego Tomaszowa.W grupie Solorza miałbyś możliwość korzystania z częstotliwości UMTS 900 z komina WISTOMU i na niej powinieneś mieć zasięg bez anteny(odległość ok.2 km.) wystarczy tylko wymusic tę częstotliwość na modemie.Jeśli chcesz to próbuj dalej T-mobile(mógłbyś zastosować przeniesienie modemu na zewnątrz na aktywnym kablu USB).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mapy zasiegu to sciema i pobozne zyczenia operatorow. To ze cos jest na mapie, nie znaczy ze jest w rzeczywistosci i vice versa.
matek451 pisze:zastosować przeniesienie modemu na zewnątrz na aktywnym kablu USB
Albo wywiercic dziure w kolanie i napchac marchewki.

"Aktywne" kable USB lamia wszystkie mozliwe specyfikacje. USB sie nie przedluza. Jak potrzebujesz sie przesunac, to kup router obslugujacy modem.
Nie pomagam na PW.
jashac

a może taka antenka panelowa z kabelkiem zamiast wystawiania modemu na przedluzce z usb?

Kupilem starter playa i tak 2-4 mbps mam hyhy :D
ale nadal myśle o antenie.. :cwaniak:
matek451
Guru bezprzewodowy

Do BTS PLAYA masz ok .1 km i śmiga.Nie potrzebna Ci antena, to co osiągnąłeś to max. ,PLAY ogranicza prędkość.Jeśli cię to satysfakcjonuje to kup modem E3131 w PLAY.Do KEY: nie wiem czy wiesz ale w dużych miastach w Polsce jest już LTE(nie tylko w Niemczech), do nich zalicza się też Tomaszów Mazowiecki ,na jego terenie są 3 BTS LTE1800 i w centrum miasta powinien być zasięg. Może wypowie się ktoś z tego miasta. Operatorzy map zasięgu nie tworzą według widzi mi się, opierając się na ich danych i na http://mapa.btsearch.pl/ oraz kolegach z tego forum można weryfikować dostępność usługi.Inaczej pozostałaby nam metoda empiryczna:" kup startery wszystkich sieci i weryfikuj w terenie". Piszę to z karty AERO-2,modem na zewnątrz ,na tym "złym" przedłużaczu USB(antena ATK-20 w planach).Do T-mobile mam polecany przez ciebie sposób z routerem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze: Operatorzy map zasięgu nie tworzą według widzi mi się
Oj często ich programy/algorytmy tak działają i jest zasięg tam gdzie go nie może być a tam gdzie powinien być (wg. mapki) jest szczątkowy.
matek451 pisze: usługi.Inaczej
Jeżeli znasz zasady pisowni to się do nich stosuj proszę!
matek451 pisze:Piszę to z karty AERO-2
Co to jest AERO-2?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ