antena do Play Online - 900mhz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bocian
Stały użytkownik forum

antena do Play Online - 900mhz

Post autor: bocian »

Witam , ostatnio wzialem sobie internet Play online z modemem e3131, moja lokalizacja to Borzeń powiat płocki jestem w odleglosci ok.2km od nadajnika CID 61575 5-s SE, LAC 18 który jest ulokowany w Małej Wsi i sieje na czestotliowsci 900mhz(przynajmniej tak mi sie wydaje bo mam HSPA++ w TNI i w bts search tak jest napisane). Wg mapek z play powinienem miec lux zasieg w wewnatrz budynkow a w wiekszosci mieszkan wacha sie on od -100dbm do -91dbm teraz komputer powstawilem w 1 miejscu gdzie zasieg jest wmiare normalny wacha sie od -77dbm do -83dbm , chciałbym kupic antene zeby ustabilizowac predkosci bo powiedzmy podczas 3 minut pobierania predkosc skacze 100kb/s za 5 sekund 250kb/s za 2s 470kb/s a za 5s 80kb/s(max predkosc jaka osiagnalem o 11 wieczorem to 529kb/s) , i zabardzo nie wiem jaka antene wybrac ATK 8/ATK10/ATK20?? Skłaniam się do ATK20 bo roznica w cenie nie jest duza a jednak lepszy zysk , dodam ze mam na pietrze balkon i chodzac z laptopem na balkonie mialem zasieg kolo -77dbm a w 1 miescu -67dbm
Jaka antene polecacie?? czy ATK20 nie bedzie "za dobra" moze lepiej zainwestowac w mniejsza antene? i czy przy takiej antenie kierunkowej moge zmieniac panel z ktorego łapie sygnal np z pd-wsch na pn-zach? moze na ktoryms panelu bedzie mniej urzytkownikow i podczas weekendowych wieczorow nie bedzie tak spadac predkosc?

Mam jeszcze 1 pytanie - Czy limit predkosci w Play jest przestrzegany?? ja posiadam w teorii 4Mb a czesto w nocy mam podczas pobierania 430-490kb/s
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: antena do Play Online - 900mhz

Post autor: matek451 »

Rozumiem ,że podajesz prędkości w kb/s a nie w kB/s. Te prędkości w PLAY to czysta teoria , rzeczywistość jak u ciebie. Do tego BTS-a masz około 2 km.Jeśli potrzebna antena to powinna wystarczyć ATK-10.Co do sektora , to ten BTS ma trzy(4,5,6) , ty łączysz się z 5 i nie możesz tego zmienić.
bocian
Stały użytkownik forum

a czy dobrze mysle ze kazdy sektor moze byc bardziej lub mniej zapchany czy ruch w sieci jest stały dla calej anteny i z ktorym sektorem sie nie polaczymy to bd to samo przy takim samym zasiegu itp?
Mam jeszcze pytanie antene moglbym wyprowadzic na wysokosc powiedzmy kolo 10m nad ziemie badz nawet moze wyzej , ale musialbym użyć okolo 15m kabla lub wyprowadzic na sciane na wysokosc okolo 5.50-6m nad ziemie i wtedy wystarczy mi okolo 5m kabla ktora opcja bedzie lepsza?
matek451
Guru bezprzewodowy

Najlepsza opcją jest antena połączona krótkim kablem( 5-10m ) z modemem, modem w routerze 3G i dalej po LAN lub po WiFi. Opcja droższa o ok.150 , ale ma zalety: modem podłączony na stałe z anteną (mniejsze ryzyko uszkodzenia gniazda anteny zewnętrznej modemu , co często zdarza się przy połączeniu np. z laptopem ) i masz w domu sieć WiFi oraz LAN , korzystasz na wielu kompach i np. TV z dostępem do internetu , odtwarzaczach multimedialnych itp.

[ Dodano: 2012-11-11, 23:05 ]
Sektora , z którym się łączysz nie da rady zmienić , zależy od twego położenia względem BTS-a .
bocian
Stały użytkownik forum

ok ale powiedzcie czy roznica miedzy atk20 a atk 10 jest duza?? bo z dego co widze tylko okolo 3dbm wiec w teorii prawie nic , wiec myslicie ze mi starczy atk 10? przeszkod jakichs wielkich nie ma spojrzcie sobie na mape satelitarna w btssearch

[ Dodano: 2012-11-13, 09:42 ]
moze ktos mi jeszcze odpowie bo za kilka godzin chcialbym zamowic antene
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Nadajnik masz w zasadzie pod nosem, więc moim zdaniem ATK-10 wystarczy w zupełności, tym bardziej, że jest dwukrotnie krótsza od ATK-20, a więc łatwiej ją zamontować, nie buja nią tak na wietrze i nie rzuca się w oczy.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
bocian
Stały użytkownik forum

a co myslicie o ATK-LOG zysk w 900mhz jest nawet dobry, a dziala w wielu czestotliwosciach, bo tak pomyslalem ze mam umowe na 12 miesiecy z Play i wrazie bym chcial zmienic za rok siec to antene ATK-10 lub 20 mam do wyrzucenia bo LTE na 1800 a wiekszosc HSPA w innych sieciach na 2100, i mysle ze atk na czestotliwosc 900mhz nie jest tak latwo sprzedac
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bocian pisze:a co myslicie o ATK-LOG
Jak to kiedyś powiedział kolega z forum.. to jest wieszak na sznurowadła, a nie antena. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Na LTE (wg wykresu) ta antena ma niby zysk ok. 5,3 dBi. Jak do tego dodasz np. 10 metrów kabla, do zrobi się 1,5dBi.
bocian pisze:mysle ze atk na czestotliwosc 900mhz nie jest tak latwo sprzedac
Czy ja wiem? Niedługo cała Polska będzie pokryta UMTS 900 za sprawą Orange i T-Mobile. Części osób antena się przyda.
bocian
Stały użytkownik forum

aha czyli sieci odchodza od 2100mhz na rzecz 900mhz , ok wiec w takim razie wezme ATK 10+10m przewodu + kontektor na crc9
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bocian pisze:aha czyli sieci odchodza od 2100mhz
Nie odchodzą, nadajniki UMTS 2100 które działają będą działać nadal, w niektórych lokalizacjach będą uruchamiane tez nowe na tej częstotliwości, natomiast Orange i T-mobile wspólnie tworzą infrastrukturę, głównie opierającą się na częstotliwości UMTS 900 MHz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Yanusz pisze:natomiast Orange i T-mobile wspólnie tworzą infrastrukturę, głównie opierającą się na częstotliwości UMTS 900 MHz.
Etam, to tylko pozwolenia, gdzie tylko jest uzasadnienie ekonomiczne uruchamiają u2100, a reszta cóż póki co zostanie z samym gsm'em.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Na dzień dzisiejszy w twojej okolicy tylko PLAY UMTS900 i UMTS2100. Lepszy zasięg na niższej częstotliwości więc nie ma co dywagować.Nie myśl o przyszłości , ciesz się tym co masz . Albo korzystasz tak jak obecnie albo ATK-10 , ostatecznie nie jest to wielki wydatek ok. stówki. W przyszłości to może LTE z Wyszogrodu.
bocian
Stały użytkownik forum

umts 2100 ktos sobie chyba przez przypadek dodal, chyba ze jest to pozwolenie a nie zostalo jeszcze oddane do użytku poniewaz na mapkach play w mojej okolicy jest tylko umts900 i na bts search potwierdzony jest tylko 900 a 2100 jest nadal niepotwierdzony

[ Dodano: 2012-11-13, 17:07 ]
specjalnie wymusilem 2100mhz (musialem przestawic komutacje na dowolna (nie wiem wgl co to jest ale ok xD) i nie znalazlo zadnego bts, nic takiego z niczymnei chcialo laczyc
bocian
Stały użytkownik forum

kupilem atk 10 złozylem do konca ( wyprostowalem wmiare dokladnie kazdy pret zeby byly prosto bo byly lekko przechylone ) podpialem do modemu (przed podpieciem -79dbm) po podbieciu od -99 do -87 dbm takie wyniki uzyskalem krecac sie po domu z antena i celujac w nadajnik , jutro wyjde ja juz zamontowac ale jestem troszke przerazony..

[ Dodano: 2012-11-16, 13:09 ]
antena zalozona :D jakbym nie ustawial anteny byle wmiare w kierunku nadajnika osiagam stałe -59dbm wiec jestem zadowolony , dopiero przy probie złapania nadajnika z wyszogrodu czyli odwroceniu anteny o 90 stopni nadal laczylem sie z bts z małej wsi i uzyskiwalem okolo -75dbm niestety nie udalo sie polczyc z btsem z wyszogrodu (chodzilo mi o test wiec nie bd plakal na tym faktem), dziwi mnie tylko ze nie moglem przekroczyc tej granicy -59dbm majstrowalem po centymetrze w kazda strone i zadnej roznicy .
Predkosci jakie teraz uzyskuje mnie satysfakcjonuja
Obrazek
natomiast marti mnie dosc wysoki ping ;/ przed zalozeniem anteny z reguly mialem do ok 60ms w testach a w grach okolo 100-120 ;/ teraz myslalem ze zejde ponizej 100 ale chyba nie realne.
P.S konektory sa bardzo slabej jakosci mysle ze wczorajszy wynik byl spowodowany slabym stykaniem zlacza crc9 troszke posciskalem go palcami zeby siedzial ciasniej i mysle ze sporo to dalo tym bardziej ze jak lekko porusze konektor w modemie to spadam z -59 na -61 :dobani: a specjalnie zamowilem ten drozszy konektor

Obrazek
piatek okolice 18:D
ODPOWIEDZ