Router MR-3420, a obsługa dwóch modemów jednocześnie.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelj5
Stały użytkownik forum

Router MR-3420, a obsługa dwóch modemów jednocześnie.

Post autor: pawelj5 »

Witam.
Problemy z zasięgiem rozwiązałem montując router na poddaszu, dwa piętra wyżej niż mieszkam. Dalej internet idzie po kablu. Rozważam Aero2, ale prawdę mówiąc nie uśmiecha mi się za bardzo korzystanie z niego jako z podstawowego internetu. Z drugiej strony chciałbym ograniczyć wydatki, a to oznacza niezbyt duży i na pewno nie wystarczający pakiet danych. Planuję jednocześnie korzystać z usług Aero2 i Plusa. Aktualnie rozważam jak rozwiązać to od strony technicznej. Ze względu na utrudniony dostęp do routera, przekładanie kart sim, czy wymiana modemów nie wchodzi w rachubę. Wszystko musi odbywać się z poziomu przeglądarki, a najlepiej automatycznie według zaprogramowanych sekwencji czasowych.
Czy router Tp-Link MR-3420 z oprogramowaniem Open WRT będzie w stanie obsłużyć jednocześnie dwa modemy podpięte przez aktywny hub? Jeden modem to byłby MF821 do plusa, drugi E3131 do aero. Każdy z nich byłby podpięty pod własną antenę zewnętrzną.
Z internetu będą korzystać 3 komputery i 3 smartfony, jednak większość czasu internet będzie wykorzystywany tylko na jednym kompie do allegro i radia internetowego. Wówczas starczy Aero2.
Czy taką konfigurację sprzętową da się tak zaprogramować, aby o określonych godzinach internet chodził na E3131, a na pozostałych na MF821? Poza tym gdy skończy się pakiet w plusie chciałbym, aby połączenie automatycznie ustawiało się na Aero2. Jeżeli MR-3420 sobie z tym nie poradzi, to czy byłaby chociaż możliwość ręcznego przełączania z poziomu przeglądarki? Ewentualnie może jest na rynku inny router w podobnej cenie który to obsłuży?
Ostatnio zmieniony 2012-11-12, 06:55 przez pawelj5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router MR-3420, a obsługa dwóch modemów jednocześnie.

Post autor: Jo_gurt »

Zamianę o określonej godzinie powinno dać się zrobić.
Zerknij tu: http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/3gd ... figuration
Musisz taką konfigurację zmieniać za pomocą skryptu w cronie.
pawelj5
Stały użytkownik forum

Re: Router MR-3420, a obsługa dwóch modemów jednocześnie.

Post autor: pawelj5 »

Dzięki za link. Powiem szczerze, że jest to dla mnie czarna magia. Nie wiem czy poradzę sobie z konfiguracją. Muszę przemyśleć, czy się w to pchać.
Z tego co udało mi się zrozumieć, to jest możliwość podłączenia więcej niż jednego modemu, a ten opis dotyczy konfiguracji dwóch modemów w taki sposób, że jeden z nich jest zabezpieczeniem na wypadek braku internetu na drugim. Jak długo może trwać przełączenie? Zaciekawiło mnie to, gdyż Aero2 rozłącza co 60 minut, a ustanowienie nowego połączenia trwa kilkanaście, czasami kilkadziesiąt sekund. Gdyby przełączenie na drugi modem było na tyle szybkie że internetu brakowałoby najwyżej przez sekundę, to udałoby się pozbyć tego, co najbardziej denerwuje mnie w Aero2.
ODPOWIEDZ