Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Posiadam laptopa Lenovo T61 14" z kartą sieciową bezprzewodową Intela jednak nie mam pewności czy jest ona w standardzie N czy tylko G. W opcjach sieci max prędkość pokazuje 54Mb/s, ale nie wiem czy nie jest to uzależnine od sterownika. Router jaki posiadam to TP-Link WR1043ND. Chciałbym mieć w lapku sieć kategorii N. Nie chcę go rozkręcać i sprawdzać jaki jest model karty. Czy możecie podpowiedzieć w jaki sposób znajdę jej model ? Może wiecie jaka karta była instalowana domyślnie w tym sprzęcie ? Czy może jest to Intel 4965AGN ? Zastanawiam się ewentualnie nad jej kupnem, ale sporo osób twierdzi, że lepiej kupić coś Atherosa a wtedy będzie możliwość osiągniecia maksymalnej teoretycznej prędkości 300 Mb/s. Intel podobno wyciąga max. 130-150 M/b. Mam świadomość, że jest to teoretyczna prędkość , ale zastanawiam się czy rzeczywiście jest taka różnica pomiędzy Intelem a Atherosem. Pozdrawiam
Sprawdź w menedżer urządzeń, karty sieciowe - karta wireless - właściwości - szczegóły - identyfikator sprzętu. Później poszukaj po ven i dev na stronie http://www.pcidatabase.com i będziesz wiedział jaką dokładnie masz kartę.
Były stosowane różne karty - najpopularniejsze Intele 3945 i 4965, oraz rzadsze Atherosy, też w dwóch wersjach.
Generalnie wymieniać karty możesz w ramach tego, co było stosowane w tych laptopach, inne nie zadziałają bez modyfikacji BIOSu (usunięcie "białej listy" dopuszczalnych kart).
4965 to IMHO najlepsze (z nieinwazyjnych) wyjście, mimo braku obsługi HT40 w 2.4 GHz i kanału 13...stare Atherosy to kiepskie karty są niestety.
Niestety. Mam Atheros AR5BXB6. Jak się okazuje max speed to 54 Mb/s. Trochę kiepsko. Czy mogę prosić Was o poradę, która karta w kat. N byłaby odpowiednia ? Czy jest coś lepszego aniżeli Intel 4965 ?
egon64 pisze:Czy jest coś lepszego aniżeli Intel 4965 ?
Po wgraniu zmodyfikowanego BIOSu ( http://forum.notebookreview.com/lenovo/ ... ost6501443 ) możesz wstawić cokolwiek. Jak ma być budżetowo to polecam Intela 622, jak koszty nie mają znaczenia to 633. Do tego trzeba kupić blaszkę pozwalającą zamontować małą kartę w miejsce dużej - na ebay za dosłownie parę zł.
Tak, to wszystko są karty half-height. Właściwie wszystkie współczesne moduły WLAN są "małe". U mnie 622 działa świetnie w Thinkpadzie R61 - jest to przede wszystkim współczesny sprzęt, pracuje też stabilniej niż 4965 (kwestia marnych sterowników 4965 pod Vistę i 7).
Teoretycznie wystarczą 2 wąskie blaszki, po 2 otwory i sprawa rozwiązana. Czy 2 kable antenowe wystarczą, aby karta pracowała w standardzie N ? Sporo czytałem i większość osób twierdzi, że potrzebne są 3 kable: 2 do odbioru, 1 nadaje ?
622 jest i tak dwuportowa (2Transmit2Receive), więc trzy anteny nic nie zmienią.
4965 ma trzy wejścia, ale to karta 2T3R, więc od biedy może działać bezawaryjnie na dwóch antenach.
Jedynie 633 wymaga trzech anten.
Prawdopodobnie i tak masz w laptopie trzy anteny, tyle że jeden z kabli jest nieużywany i gdzieś podklejony po prostu...ja tak miałem w "biedniejszym" R61 (fabrycznie z 3945 b/g) więc można sądzić że tym bardziej w T61 tak będzie.
@Patryk Dzięki za pomoc. Chyba nie mam się nad czym zastanawiać. Zamawiam 622, płytkę blaszaną spróbuję sam zakombinować. Napiszę jak już uda mi się wszystko zainstalować i przetestować. Pozdrawiam !