internet radiowy - router d-link 635 konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
popson
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy - router d-link 635 konfiguracja

Post autor: popson »

Witam!
Dzisiaj zamówiłem internet, przyszli Panowie, podłączyli antenę, potem router i stwierdzili, że muszę sobie kupić nowy bo ten jest uszkodzony. Otóż na routerze ma być ustawiony jedynie dynamic-ip. Gdy kabel z anteny (skrętka) jest odłączony od routera to router normalnie funkcjonuje, natomiast jeśli podłączam kabel to podczas wejścia na ruter pojawia się komunikat: "The gateway is currently measuring your network connect. Accessing this web page might have an effect on the measurement. The page will refresh shortly". i po chwili router się samoistnie restartuje! Dodam, że gdy podłączę kabel od razu do kompa wszystko jest ok. Prośba o pomoc, czy faktycznie to jest wina routera czy konfiguracji.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Re: internet radiowy - router d-link 635 konfiguracja

Post autor: Marek51 »

Raczej jest tak jak mówili instalatorzy. Jeżeli nie wierzysz, przywróć router do ustawień fabrycznych i zobacz co się dzieje. Bo jeżeli bezpośrednie połączenie anteny z komputerem daje sieć więc przyczyny trzeba szukać w routerze.
popson
Początkujący użytkownik forum

Post autor: popson »

Dzięki za odzew!
Router przywracaliśmy do ustawień fabrycznych. Nic nie pomogło. Raz się zdarzyło coś takiego (jak próbowałem coś sam kminić),że jak próbowałem wejść na router (pojawiał się komunikat) to podłączyłem neta z komórki po usb. Nagle wszedłem na router i na ruterze były przypisane dane z dhcp od dostawcy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

http://webcache.googleusercontent.com/s ... ient=opera

Patrząc na wysnute tam wnioski routery mają problem z qos'em niby trzeba ustawiać ręcznie, ostatnia wersja firmware też może pomóc.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ