Jak daleko od stacji bazowej zadziała WiFi N?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lechu1777
Obserwowany

Jak daleko od stacji bazowej zadziała WiFi N?

Post autor: lechu1777 »

Witam,

mam pytanie odnośnie internetu w technologii WiFi N.
Niedaleko powstała stacja bazowa takowego i zastanawiam się czy przy odległości 2km-2,3km jest szansa na dobry link? Technologia N, ale niestety jeszcze nie wiem czy 2,4Ghz czy 5Ghz, staram się wyciągnąć te informacje od firmy ProgresNet (jeśli ktoś zna to proszę o opinie). Mają 4Mbps za 69zł. Internet oczywiście z anteną na dachu na tyczce. Dodam, że teren jest raczej sprzyjający, cudów leśnych nie ma.

1) Czy odpuszczać sobie od razu, jeżeli będzie na 2,4Ghz czy takie sieci też mogą działać dobrze? Chodzi mi głównie o to, żeby prędkość nie spadała w szczycie poniżej tych 2Mbps (opcja 4Mbps) oraz pingi, żeby nie szalały >100ms.
2) Czy pingi są w porządku na dobrym linku WiFi N biorąc pod uwagę niezapchaną sieć np. w porównaniu z pingami HSPA+ czy CDMA?
3) Co do sprzętu to dobrze zgaduje, że dają antene + AP i do domu idzie RJ-45? Mam ruter z WAN i chciałem go wykorzystać ewentualnie.

Z góry dzięki za zainteresowanie,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Jak daleko od stacji bazowej zadziała WiFi N?

Post autor: krystianb »

Niestety szklana kula nam się stłukła, choć raczej na 2km nie powinni Cie podpiąć, no chyba że zapłaciłbyś za sprzęt do linku p2p.
A reszta to już zależy tylko od dostawcy, opóźnienia na linku to 1-3ms, reszta to infrastruktura i konfiguracja.
Jeśli chodzi o sprzęt jeśli op nie zakłada czegoś w rodzaju NS to jest uryniarz kompletny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Dostałem informację, że jednak stacja jest oddalona o 5km i chcą testować na 2,4Ghz. Wg mnie to nie ma kompletnie sensu, bo szansa na link jest chyba mniejsza niż darmowe autostrady w Polsce?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

lechu1777 pisze:stacja jest oddalona o 5km i chcą testować na 2,4Ghz
Przy normalnychwarunkach, P2P zrobisz. Pytanie tylko czy ktos bedzie inwestowal dosc spora kase zeby miec watpliwy zarobek.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze:Pytanie tylko czy ktos bedzie inwestowal dosc spora kase zeby miec watpliwy zarobek.
Jest możliwość, że jeśli uda im się zestawić link, to będą chcieli zrobić następną bazę jeśli w okolicy znajdą chętnych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ