Zte mf60 plus antena - kilka pytań

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pelek23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zte mf60 plus antena - kilka pytań

Post autor: pelek23 »

Witam, przymierzam się w niedługim czasie do zmiany mojego cdma od nordiska na umts900 od plusa, odległość od btsa aero2 ok 12 km, testy na modemie zte mf821 wykazały że łapie sygnał tylko na strychu, ok 12 m od ziemi, prędkości całkiem przyzwoite od 6 do 10 Mb/s. Teraz kilka pytań. Czy lepiej będzie kupić router mf60 i podłączyc atk-20 czy lepiej jakiś modem na umts900 plus tp-link mr-3420 i antena? Dodam że router będzie musiał leżeć na strychu a ja będę się łączył przez wifi. Czy wifi mf60 da radę przebić się przez 2 sufity (piętrowy dom)?
Awatar użytkownika
kris_kjk

Re: Zte mf60 plus antena - kilka pytań

Post autor: kris_kjk »

Z racji braku zewnętrznych anten (do WiFi) w MF60 i pracy w B/G może być problem z zasięgiem przez jedną ścianę, o dwóch stropach (sufitach) nie wspominając.

Raczej lepszym i tańszym wyjściem będzie zakup tego MR3420 i jako modemu np. Huawei E3131 (wersja z napisem PLAY Online). Dwa sufity to sporo, zależy jak grube i jak zbrojone. Generalnie MR3420 z włączonym na MAX sygnałem WiFi i korzystanie z trybu N umożliwił mi połączenie z internetem u kolegi na tarasie ok. 30 metrów od mojego domu gdzie był router.
pelek23

Nie ukrywam ze przy doborze sprzetu kieruje sie glownie wzgledami ekonomicznymi, poniewaz za router zte zaplace 49zl przy umowie na 12 miesiecy w plusie, a modem tyle samo by mnie kosztowal z ta roznica ze twedy musial bym dokupic router do niego. No i jeszcze dochodzi koszt anteny atk20. A gdy by tak za sprawa 10 metrowego kabla antenowego umiescic router zte nizej o jedno pietro, wtedy wifi mialo by do pokonania tylko jeden strop.
Awatar użytkownika
kris_kjk

Post autor: kris_kjk »

Obecnie i tak trzeba by ewentualnie kupić ATK-20 + konektor i do tego:
- router MF60 (ok. 50zł w abonamencie w Plusie) lub
- inny modem z Plusa (do 21Mbps, do 42Mbps lub taki z LTE - tak na przyszłość) + router np. MR3420 (lub mocniejszy/ szybszy jeśli będzie modem LTE)

Co do tego MF60 warto poczytać opinie użytkowników tego konkretnego modelu, aby nie okazało się, że to fajna ale jednak zabawka.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ostatnio zmieniony 2012-11-16, 17:56 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
pelek23

Lte mi nie łapie nawet z anteną cybertecha, nie ma co sie dziwić ponieważ bts znajduje się 12 km ode mnie, miałem nadzieję że jednak się uda bo u kolegi 11 km od bts lte działa na strychu bez anteny. Powiecie że kombinuję ale wymyśliłem jak oszczędzić trochę grosza. Kupię ten router zte w plusie za 49zł i sprzedam na allegro za ok 300zł, z tego co patrzyłem to bez problemu tyle dostanę. Zarobione pieniążki przeznaczę na zakup modemu, anteny i routera. Możę sie nie wyrobię w tych 300zł ale nie wiele dołożę:)
ODPOWIEDZ