Z czym ja się połączyłem?identyfikacja CIDa 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
imerok
Początkujący użytkownik forum

Z czym ja się połączyłem?identyfikacja CIDa 3G

Post autor: imerok »

Witam,
Od paru dni w krainie EDGE(okolice Dźwierzut) zawitało HSPA+DC. :D
2km od Dźwierzut 17Mbitów.
6 km od podanej miejscowości( w linii prostej) występuje problem z tymże zasięgiem.
Chciałbym się dowiedzieć z jakim BTSem się łączę co by mi ułatwiło kierowanie anteny(obecnie działam bez anteny) na odpowiedni nadajnik :) . Top_netinfo pokazało:
CID 3G sektora(hex): 3201433
CID 3G sektora (dec) 52433971
CID GSM (hex):1433
LAC:54400

Cały problem, że modem znajduje sieć, ale nie chce się połączyć. Pokazuje w programie Mobile Partner WCDMA, ale brak jakiejkolwiek kreski zasięgu :( .
Dzwoniłem do BOKu i Pani stwierdziła, że są prowadzone prace naprawcze na moim terenie. Była bardzo zdziwiona jak jej powiedziałem, że w Dźwierzutach jest HSPA+DC.
Dodała, że Orange i T-Mobile mają się połączyć??? :szok: Czy to możliwe? :zdziwko:

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Z czym ja się połączyłem?identyfikacja CIDa 3G

Post autor: Pijo »

imerok pisze:Chciałbym się dowiedzieć z jakim BTSem się łączę co by mi ułatwiło kierowanie anteny(obecnie działam bez anteny) na odpowiedni nadajnik
Zapewne z tym : http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.71945 ... 35446/z/15 (chodzi o nadajnik T-mobile, bo teraz z niego wspólnie nadaje Orange i T-mobile)
imerok
Początkujący użytkownik forum

Post autor: imerok »

No nie jestem aż tak tego pewien. Mam znajomego który dosłownie mieszka pod tym nadajnikiem i ma tylko max 60% sygnału- Orange ;) . A tak w ogóle skąd info, że będą nadawać z tego samego masztu? :)
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

@imerok

Potwierdzam, w Twojej lokalizacji kończymy pracę na nadajniku przy współpracy z T-mobile. Technologia to faktycznie HSPA+ DC. W przeciągu kilku najbliższy dni prace powinny zostać zakończone.

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ