Mam pytanie , ale najpierw fakty:
WindowsXP SP2, łaczyłem się z laptopa poprzez blooetoth przez nokie 6310i z internetem na kartach sim: Simdata, Tak Tak, wszystko idealnie, zarowno Tak Tak jak i Simdata łączyły się pięknie no a sciągały jak to na gprs'ie nokii ...
Kupiłem modem Sony Ericsson GC85 i teraz .. :
- modem gc85 z oprogramowaniem R4D9, Wireless Manager wersja 3.4.1.1518, karty te same, aktywne.
Gdy wkładam karte Tak Tak okienko programu wyglada tak:

Nad belkami zasięgu pojawia się napis EDGE, guzik "połącz" jest aktywny i bez problemu się łączę.
Gdy wkładam kartę Simdata okienko programu wygląda tak:

Nad belkami zasięgu nie ma napisu EDGE, guzik "połącz" jest nieaktywny i za nic nie mogę go zmusić żeby się połączył.
I pytanie, czy to znaczy, że jak nie ma napisu Edge to nie mogę się połączyć ? .. podobno GC85 to także modem GPRS więc dlaczego guzik "połącz" jest nieaktywny ?
Oczywiście połączenia poprzez nokie i gc85 wykonywane na tym samym laptopie, w tym samym miejscu ( zeby wykluczyć inny zasięg itp).
Dlaczego nie mogę się połączyć z Simdata i o co chodzi z tym napisem EDGE ?
Oczywiście kiedy ustawiałem połączenia w WM dla Tak Tak wybrałem odpowiednie dla niego ustawienia, jak i osobno dla karty Simdata również na 100% mam dobre ustawienia.
Pozdrawiam
Mariusz