o co chodzi z napisem EDGE w Wireless Manager ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eM
Początkujący użytkownik forum

o co chodzi z napisem EDGE w Wireless Manager ?

Post autor: eM »

Witam

Mam pytanie , ale najpierw fakty:

WindowsXP SP2, łaczyłem się z laptopa poprzez blooetoth przez nokie 6310i z internetem na kartach sim: Simdata, Tak Tak, wszystko idealnie, zarowno Tak Tak jak i Simdata łączyły się pięknie no a sciągały jak to na gprs'ie nokii ...

Kupiłem modem Sony Ericsson GC85 i teraz .. :

- modem gc85 z oprogramowaniem R4D9, Wireless Manager wersja 3.4.1.1518, karty te same, aktywne.

Gdy wkładam karte Tak Tak okienko programu wyglada tak:
Obrazek
Nad belkami zasięgu pojawia się napis EDGE, guzik "połącz" jest aktywny i bez problemu się łączę.

Gdy wkładam kartę Simdata okienko programu wygląda tak:
Obrazek
Nad belkami zasięgu nie ma napisu EDGE, guzik "połącz" jest nieaktywny i za nic nie mogę go zmusić żeby się połączył.

I pytanie, czy to znaczy, że jak nie ma napisu Edge to nie mogę się połączyć ? .. podobno GC85 to także modem GPRS więc dlaczego guzik "połącz" jest nieaktywny ?

Oczywiście połączenia poprzez nokie i gc85 wykonywane na tym samym laptopie, w tym samym miejscu ( zeby wykluczyć inny zasięg itp).

Dlaczego nie mogę się połączyć z Simdata i o co chodzi z tym napisem EDGE ?

Oczywiście kiedy ustawiałem połączenia w WM dla Tak Tak wybrałem odpowiednie dla niego ustawienia, jak i osobno dla karty Simdata również na 100% mam dobre ustawienia.

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: o co chodzi z napisem EDGE w Wireless Manager ?

Post autor: magmike »

Może SimLock?
pozdrawiam, magmike
eM

Raczej nie ma silmocka ... wkładałem również karte orange .... oczywiście nie połączyła się bo jakoś nie jestem zorientowany jak to się robi z orange ... ale na orange również był napis EDGE, probowała się łączyć ale wyskakiwał napis że nie mam dostępnch jakichś tam usług ... więc raczej Simlocka nie ma
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Napis EDGE występuje wtedy gdy jesteś w jego zasięgu, wg mapy Plusa to w Nowej soli jest EDGE więc dziwne, że nie ma tego napisu.
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Skoro na ere cię łączy a na inne nie to myślę ze nie masz prawidłowego APN dla plusa i orange.Czy oby <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie ma simloka?
eM

APN dla Plusa i Orange jest raczej dobra, odpowiednio www.plusgsm.pl i www.idea.pl. Karta na pewno nie ma simlocka.

Mam jesczze jedno pytanie, czy może być tak że karta ma uszkodzony modem gprs ? .. bo o ile przy EDGE w dobrym miejscu i kiedy jest wyswietlany napis EDGE dane sciagaja sie ok 100-150 kbps .. to jak jest słaby zasięg to sciąga dosłownie 2-10 kbps a gdy nie ma zasięgu EDGE to guzik "połącz" nie jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> aktywny jak widać na załączonych na górze screenach. Przecież karta DC85 ma modem GPRS klasa 10 ... a gdy ona nie chce się połączyć to wkładam Tak Tak'a do noki 6310i ktora ma gprs klasa 4 i ta nokia sciaga w granicach 30 kbps .. więc dlaczego skoro GC85 ma gprs klasa 10 to nie może nawet połączyć ?

Może być że mój modem ma uszkodzony moduł GPRS ?
keczmir

Post autor: keczmir »

miałem te same problemy. tez mam Se Gc85 i Xp (sp2) tylko ze mam komputer stacjonarny. ale mniejsza oto. Napis Edge nie musi sie koniecznie pojawiac. wystarczy ze jest zwykły zielony trojkat. ja tak mam, bez napisu "Edge" i mam szybki transfer jak na edga przystalo. proponuje zajrzec do pomocy w Wireless Managerze. A jesli chodzi o guzik to albo nadajnik plusa nie obsluguje transmisji Gprs czy edge albo zajrzyj do panelu sterowania->polaczenia sieciowe i sprawdz czy ktores z polaczen nie ma stastsu "wylaczony". warto tez sprawdzic w Wireless Managerze ustawienie co do wyboru czestotliwosci nadajnika w menu ustawienia telefoni. jesli to nie pomoze to ja nie wiem :D
ODPOWIEDZ