Podskakujący ping ;/
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podskakujący ping ;/
Witam , od jakiegoś czasu nęka mnie problem pingu, otóż ostatnimi czasy ping mi dziwnie podskakuje ( nie wiem jak to inaczej nazwac).
Więc zacznijmy od początku:
Mój operator zaproponował nam wymianę sprzętu na nowy ( chciał 500zł za to...) myśmy się oczywiście nie zgodzili bo niby po co jak obecny sprzed dotychczas doskonale się sprawdzał. Lecz tak po 2,3 tygodniach ping zaczął dziwnie podskakiwać, otóż przez 15-20 sek ping działa normalnie czyli te 20ms po czym przez kolejne 3 -2 sek podskakuje do 1000-2000ms i znowu spada na 15 do 20ms i potem znowu podskakuje do 2000ms...
Zgłaszałem to do dostawcy, na co on powiedział ze wszystko jest ok i ze to wina mojego sprzętu 0,o
Jest to prawda to co on mówi , ze sprzęt który przez 3 lata działał bez problemu i mi dostarcza te 4Mb nagle może robić takie zrywy. Co to 4Mb nagle zrobiło sie gęstsze czy coś?
Czy jest to próba wyłudzenia od nas kasy pod pretekstem nowego sprzętu ?
Pozdrawiam.
Więc zacznijmy od początku:
Mój operator zaproponował nam wymianę sprzętu na nowy ( chciał 500zł za to...) myśmy się oczywiście nie zgodzili bo niby po co jak obecny sprzed dotychczas doskonale się sprawdzał. Lecz tak po 2,3 tygodniach ping zaczął dziwnie podskakiwać, otóż przez 15-20 sek ping działa normalnie czyli te 20ms po czym przez kolejne 3 -2 sek podskakuje do 1000-2000ms i znowu spada na 15 do 20ms i potem znowu podskakuje do 2000ms...
Zgłaszałem to do dostawcy, na co on powiedział ze wszystko jest ok i ze to wina mojego sprzętu 0,o
Jest to prawda to co on mówi , ze sprzęt który przez 3 lata działał bez problemu i mi dostarcza te 4Mb nagle może robić takie zrywy. Co to 4Mb nagle zrobiło sie gęstsze czy coś?
Czy jest to próba wyłudzenia od nas kasy pod pretekstem nowego sprzętu ?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik forum
Re: Podskakujący ping ;/
jaki masz obecnie sprzęt, i jaki ci proponował??
-
access point: MINITAR MNWAPG
Router: TP-LINK TL-WR642G
a co on oferował ? Nie wiem bo nie powiedział , mówil tylko o wymianie sprzetu: sądząc po informacjach na jego stronie to teraz "rozdaje" : Ubiquti NanoStation5.
Router: TP-LINK TL-WR642G
a co on oferował ? Nie wiem bo nie powiedział , mówil tylko o wymianie sprzetu: sądząc po informacjach na jego stronie to teraz "rozdaje" : Ubiquti NanoStation5.
-
zyje tu ktos na tym forum ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ta sytuacja dzieje się idealnie w takich samych odstępach czasu?
-
Raczej tak ping podskakuje co jakieś 12-9 sek i jak przedtem ping mi podskakiwał do 1000 -> 2000 -> 3000 to teraz również tracę pakiety w dużych ilościach.
Statystyki z 5 minuty:
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 242, Odebrane = 233, Utracone = 9 (3% s
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 15 ms, Maksimum = 2090 ms, Czas średni = 103 ms
teraz są godziny poranne wiec jako tak strony da się przeglądać ale w godzinach popołudniowych to az denerwuje bo bo pojawia sie komunikat ze serwer zerwał połączenie...
i teraz tak:
Połączenie z mojego pc do rutera wynosi: 1ms
Połączenie z mojego komputera przez ruter do access pointa wynosi: 1ms
połączenie z mojego pc przez ruter i access point do bazy na wieży kościelnej: Jest takie same jak do www.wp.pl
i nie wiem czy mój AP tak słabo miele te pakiety czy baza na kościele ;/
Ciągle wszystko było ok mieliśmy 4Mb i było 4Mb i to z pingiem 14-17ms a teraz nagle żeby mieć internet dobrej jakości musimy wymienić sprzęt ? 0_o
Statystyki z 5 minuty:
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 242, Odebrane = 233, Utracone = 9 (3% s
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 15 ms, Maksimum = 2090 ms, Czas średni = 103 ms
teraz są godziny poranne wiec jako tak strony da się przeglądać ale w godzinach popołudniowych to az denerwuje bo bo pojawia sie komunikat ze serwer zerwał połączenie...
i teraz tak:
Połączenie z mojego pc do rutera wynosi: 1ms
Połączenie z mojego komputera przez ruter do access pointa wynosi: 1ms
połączenie z mojego pc przez ruter i access point do bazy na wieży kościelnej: Jest takie same jak do www.wp.pl
i nie wiem czy mój AP tak słabo miele te pakiety czy baza na kościele ;/
Ciągle wszystko było ok mieliśmy 4Mb i było 4Mb i to z pingiem 14-17ms a teraz nagle żeby mieć internet dobrej jakości musimy wymienić sprzęt ? 0_o
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 08:27 przez pirox, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mało prawdopodobne żeby sprzęt się zepsuł z dnia na dzień, szczególnie po odrzuceniu oferty.
Natomiast wiesz coś więcej na jaki sprzęt chciał zamienić? Może miałeś przejść 2,4GHz -> 5GHz?
Natomiast wiesz coś więcej na jaki sprzęt chciał zamienić? Może miałeś przejść 2,4GHz -> 5GHz?
-
tak się tez trochę zastanawiałem nad tym bo antenę mam pod 2,4GHz a w ofercie pisze ze ma pasmo 5GHz.
"Wszystkie podłączenia wykonujemy w standardzie 802.11a w paśmie o częstotliwości 5Ghz. "
a no i pisałem ze teraz rozdaje: kompaktową radiową stację bazową Ubiquti NanoStation5.
A no i myślę ze jak by przeszedł na 5 GHz to z ta antena by w ogóle nie łapało sieci co nie ? ;/
"Wszystkie podłączenia wykonujemy w standardzie 802.11a w paśmie o częstotliwości 5Ghz. "
a no i pisałem ze teraz rozdaje: kompaktową radiową stację bazową Ubiquti NanoStation5.
A no i myślę ze jak by przeszedł na 5 GHz to z ta antena by w ogóle nie łapało sieci co nie ? ;/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zapewne jesteś jakąś historyczną zaszłością, której chętnie by się pozbył - i słusznie, ale metodologia trochę zła. Szczególnie, że NS5 kosztuje bliżej 300zł niż 500.
-
A pozbyć =/
Jesteśmy jego najwierniejszymi klientami, praktycznie jak tylko założył siec u nas to natychmiast korzystaliśmy z jego usług.
I mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi ? wystarczy tylko antenę wymienić czy musimy wszystko wymienić ? ;/
A to tez nie może powiedzieć w prost ze przechodzi na pasmo 5GHz a nie jakoś kręci ?
A i jak by się chciał pozbyć to by nie było żadnego problemu bo żadnej umowy z nim nie mamy podpisanej, wykupujemy jego usługę na 3 miesiące i tyle.
A jak by rzeczywiście to by była wina mojego sprzętu to by nie było przecież tak ze raz internet chodzi wręcz genialnie a raz z pingiem 2000 , prawda ?
Jesteśmy jego najwierniejszymi klientami, praktycznie jak tylko założył siec u nas to natychmiast korzystaliśmy z jego usług.
I mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi ? wystarczy tylko antenę wymienić czy musimy wszystko wymienić ? ;/
A to tez nie może powiedzieć w prost ze przechodzi na pasmo 5GHz a nie jakoś kręci ?
A i jak by się chciał pozbyć to by nie było żadnego problemu bo żadnej umowy z nim nie mamy podpisanej, wykupujemy jego usługę na 3 miesiące i tyle.
A jak by rzeczywiście to by była wina mojego sprzętu to by nie było przecież tak ze raz internet chodzi wręcz genialnie a raz z pingiem 2000 , prawda ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie mówię pozbyć jako klienta tylko jako 2,4GHzpirox pisze:A pozbyć =/

Zależy co rozumiesz przez antenę i co masz teraz. Ogólnie antena + AP, może być w jednej obudowie.pirox pisze:wystarczy tylko antenę wymienić czy musimy wszystko wymienić ? ;/
Może.pirox pisze:A to tez nie może powiedzieć w prost ze przechodzi na pasmo 5GHz a nie jakoś kręci ?
Ale tak może się zachowywać przy 2,4GHz.pirox pisze:A jak by rzeczywiście to by była wina mojego sprzętu to by nie było przecież tak ze raz internet chodzi wręcz genialnie a raz z pingiem 2000 , prawda ?
-
no dobra ale ja mam te 2,4 GHz od 5 lat ? i nigdy nie było takich problemów. AP i antene mam osobno.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Eter się zmienia.pirox pisze: i nigdy nie było takich problemów.
-
kurde ale u mnie tutaj nie ma innych sieci, mieszkam na w takiej wiosce gdzie jest tylko neostrada i ta radiówka
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem, nikt ci nie odpowie na twoje pytanie na odległość.
-
no to wracam do mojego pytania: Czy to jest wina mojego sprzetu, czy operatora ?