Problem z Wifi na jednym z 5 laptopów - TP link TL-WR1043ND

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Avallach87
Początkujący użytkownik forum

Problem z Wifi na jednym z 5 laptopów - TP link TL-WR1043ND

Post autor: Avallach87 »

Witam,

Posiadam router TP link TL-WR1043ND podłączony pod UPC (jakiś prosty Ciscco bez wifi), wszystkie ustawienia domyślne. W mieszkaniu znajduje się 5 laptopów, następujący problem występuje tylko na Lenovo u300s i tylko wtedy gdy przynajmniej 3 lub 4 inne działają w tym samym czasie:

- ogólnie net wolno chodzi, filmy się nie buforują (to samo z youtube).

Nie jest to kwestia zasięgu bo na lapku stojącym obok w tym samym czasie wszystko działa elegancko. Przypominam ze problem występuje tylko gdy działa więcej lapków, przy 2 lub mniej innych działających w tym samym czasie wszystko działa elegancko, smiga tak samo szybko jak na pozostałych, wiec jest to kwestia ilości laptopów.

Aktualizowałem sterowniki od wifi, bios i nic nie dało, obecnie laptop świeżo po formacie. Wydaje mi się że może to być wina laptopa i trzeba będzie go odesłać do serwisu ale wolałbym tego uniknąć, może się da jakoś rozwiązać (ominąć) problem przez konfiguracje routera?

PS. Laptop dziewczyny, więc mam urwanie głowy z nią bo nie może seriali oglądać:/ wiec proszę POMOCY:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Wifi na jednym z 5 laptopów - TP link TL-WR1043ND

Post autor: Jo_gurt »

W jakich trybach pracują laptopy? g, n?
Avallach87

u300s obstawiam ze w n. Moj Asus w g, a reszty nie mam pojęcia mogę się dowiedzieć wieczorem. Na routerze jest ustawione żeby nadawał we wszystkich trybach.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No właśnie to może być problem. 5 końcówek to sporo dla taniego routera, szczególnie przy Mixed Mode.
Avallach87

Ale zawsze ten sam? Jak chodzą 4 inne tylko to działają dobrze, a jak w tych czterech jest ten u300s to już nie ogarnia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Stąd pytanie o tryby. Może być Draft N, Draft N 2.0, pełne N, dziwny wynalazek N.
ODPOWIEDZ