Toshiba Satelite A100 - Przerywający dźwięk a gorący mostek
Moderator: Moderatorzy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Toshiba Satelite A100 - Przerywający dźwięk a gorący mostek
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z dźwiękiem tak jak w temacie Przez kilka minut od włączenia laptopa wszystko gra ok ale później dźwięk przerywa i muszę zciszyć trochę głos żeby dało się normalnie słuchać lub oglądać cokolwiek
Myślę że jest to powiązane z nagrzewającym się (gorącym) mostkiem południowym bo jak obudowa była otwarta to problem ustąpił
Stery audio aktualizowane a dokładnie aktualizowane wszystko co się dało i problem pozostał
Dodam że laptop podkręcony o 33% poprzez drutmoda ale procek i ogólnie komp chdzi bez zarzutu
Gdyby było więcej miejsca to bym zrobił chłodzenie całej płyty ale to laptop...
Ma ktoś jakieś pomysły?
Dlaczego gorące są oba mostki?
Czy warto kombinować z chłodzeniem mostka (blaszka miedziana) czy jakoś szukać przyczyny?
Od jakiegoś czasu mam problem z dźwiękiem tak jak w temacie Przez kilka minut od włączenia laptopa wszystko gra ok ale później dźwięk przerywa i muszę zciszyć trochę głos żeby dało się normalnie słuchać lub oglądać cokolwiek
Myślę że jest to powiązane z nagrzewającym się (gorącym) mostkiem południowym bo jak obudowa była otwarta to problem ustąpił
Stery audio aktualizowane a dokładnie aktualizowane wszystko co się dało i problem pozostał
Dodam że laptop podkręcony o 33% poprzez drutmoda ale procek i ogólnie komp chdzi bez zarzutu
Gdyby było więcej miejsca to bym zrobił chłodzenie całej płyty ale to laptop...
Ma ktoś jakieś pomysły?
Dlaczego gorące są oba mostki?
Czy warto kombinować z chłodzeniem mostka (blaszka miedziana) czy jakoś szukać przyczyny?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Toshiba Satelite A100 - Przerywający dźwięk a gorący mostek
Andrzejz78 pisze:Dlaczego gorące są oba mostki?
Lapek projektowany, ewentualnie po testach wyszło, że da radę stabilnie pracować tylko na magistrali 100 -efektywnie 400MHz?Andrzejz78 pisze:Dodam że laptop podkręcony o 33% poprzez drutmoda ale procek i ogólnie komp chdzi bez zarzutu
Zdejmij drut i sprawdź.Andrzejz78 pisze:czy jakoś szukać przyczyny?
Bez heatpipie, bądź specjalnych stopów dobrze odprowadzających ciepło dużo nie zdziałasz.Andrzejz78 pisze:Czy warto kombinować z chłodzeniem mostka
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Trochę szkoda mi tego druta wywalać bo lapek nabrał trochę wigoru jak na swój wiekkrystianb pisze:Zdejmij drut i sprawdź

Spróbuje pokombinować z chłodzeniem bo przy otwartej płycie wszystko jest ok a jak to nie pomoże to zrobię won-druta

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Radzę zacząć od przywrócenia fabrycznej szybkości, bo to nie musi być dokładnie to co pisałem. Równie dobrze może puszczać któryś lut felernego mostka i kombinowanie z chłodzeniem nic nie da.Andrzejz78 pisze:Spróbuje pokombinować z chłodzeniem bo przy otwartej płycie wszystko jest ok a jak to nie pomoże to zrobię won-druta
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A czy można obniżyć prędkość programowo bo nie bardzo mi się chce dobierać do procesora?krystianb pisze:przywrócenia fabrycznej szybkości
Edit:
Problem chyba rozwiązany
Jak rozkręciłem obudowę to się okazało że kabelek od głośniczka był przyciśnięty i skaleczony śrubką od obudowy i prawdopodobnie zwierał do masy
Na chwilę obecną wszystko jest ok więc drut-mod zostaje

Dobrze, że nie uszkodziłeś płyty tylko mostek robił się gorący.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak było przed ale po podkręceniu procka oba mostki prawie parzą w palce a najbardziej południowy ale póki lapek stabilnie pracuje nie będę nic zmieniałdexter18 pisze:mostek robił się gorący
Aż do kiedy przestanie działać.