Router sprzętowy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Polises
Początkujący użytkownik forum

Router sprzętowy

Post autor: Polises »

Witam serdecznie,

Chyba dobry dział.
Moja sieć obejmuję około 100 odbiorców. Głównie bezprzewodowo. Na dachach budynków mam APC/AP do tego switch (cisco SRW224G4) i dalej po skrętce. Są też indywidualni klienci oczywiście.
Jako routera używam racka z 4 gb ramu i prockiem serii E3. Wszystko wrzucone w starą obudowę della + dodatkowe wiatraczki. 2 interfejsy wystarczają :) Na tym serwerze trzymam bazę z regułkami iptablesa, i danymi do radiusa/PPPoE. Później wykonuję różne skrypty w bashu i dodaje/aktualizuje itp. firewall.

Niestety to trochę irytuję. Bo router za długo mieli. Czasem się zawieszają procesy lub serwer pada. Chciałbym oddzielić firewalla od bazy danych. Oczywiście mogę dokupić kolejny serwerek i porobić VM. Podstawić usługi na osobnych środowiskach. Ale wymyśliłem sobie firewall sprzętowy.

Nie mogę nic znaleźć ciekawego. Albo cena 30 tys lub jakiś bełkot. Słyszałem, że czasem stosuje się zwykłe switche z dużą ilością ramu. Czy to prawda?

Proszę o jakieś propozycje :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router sprzętowy

Post autor: Jo_gurt »

Polises pisze:Słyszałem, że czasem stosuje się zwykłe switche z dużą ilością ramu. Czy to prawda?
Jako firewall? Zdecydowanie nie. Porządny switch L3 będzie kosztował tyle co porządny firewall. Nie ma to sensu.

Jak nie chcesz wydać kupki kasy na coś porządnego, to jednak wirtualizacja jest twoją najlepszą przyjaciółką. Zastanów się tylko nad czymś faktycznie przeznaczonym do sieci typu Vyatta, pfSense itp.

Alternatywnie Mikrotik, ale to zależy jaką przepustowość planujesz obsługiwać.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Router sprzętowy

Post autor: jarek999 »

Zapodaj swój problem tutaj: http://www.trzepak.pl/
jareq
ODPOWIEDZ