Połączenie 2 routerów przez WDS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuba12331
Początkujący użytkownik forum

Połączenie 2 routerów przez WDS

Post autor: kuba12331 »

Witam,
Otóż mam 2 routery - TL-WR740N oraz Dlink Dl-524. Cały czas pracuje jako główny - TL-WR740N. Pomyślałem, że warto byłoby wykorzystać drugi. Oba mają WDS (dlink poprzez link do firmware).

Czy da się zrobić tak:
TL-WR740N udostępnia internet (kabelek od głównego internetu jest wpięty po WAN), do tego routera są podłączone wszystkie urządzenia z WIFI.
Teraz chciałbym podłączyć w drugim końcu mieszkania Dlink Dl-524 poprzez WIFI z routerem głównym (TL-WR740N) głównie po to, żeby kablem podłączyć do niego TV i kino domowe, gdyż oba mają możliwość podpięcia kablem.

Czyli reasumując:
INTERNET -> TL-WR740N -> (WIFI) -> Dlink Dl-524 -> (kabel) -> tv, kino domowe

Oba routery mają funkcje WDS, w związku z tym da się zrobić tak, jak to opisałem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie 2 routerów przez WDS

Post autor: Jo_gurt »

Z tego co pamiętam, to archaiczne D-Linki w WDS nie bardzo lubiły cokolwiek innego niż D-Link. Także IMO raczej małe szanse.
kuba12331
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kuba12331 »

Czyli nie ma szans? Czy po prostu jak wrócę do domu za jakiś czas to warto spróbować? Czytałem w internecie, to ludziom udawało się z tym dlinkiem podłączyć po WDS.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze: to archaiczne D-Linki w WDS nie bardzo lubiły cokolwiek innego niż D-Link.
Tylko z tego co widzę, to jakaś dziwna funkcja która nie wiadomo czym do końca jest. Bo oficjalnie jej nie ma, dopiero znając adres strony można się do niej dostać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Post autor: Marek51 »

Spróbować możesz, bo zawsze jest jakaś "iskierka" nadziei.
Ja np mam coś takiego(jest to część większej całości) :
sygnał kablem(z innego routera) --> tp-link wrt543g --> po wifi --> 8level wrt-150--> komputer.
tp-link - w trybie AP router, adres 192.168.1.1, włączone DHCP
8level - tryb brama, punkt dostępowy, WDS wyłączone, DHCP włączone, adres 192.168.2.1,
Transfer na poziomie 3Mb - 6Mb z 25Mb. Odległość miedzy tp-linkiem a 8level i komputerem - 10 pięter i strona budynku za rogiem(nie widziana przez antenę za oknem).
Bez 8level(bezpośrednio z tp-linka) transfer był < 0,4 Mb.
ODPOWIEDZ