Witam,
Otóż mam 2 routery - TL-WR740N oraz Dlink Dl-524. Cały czas pracuje jako główny - TL-WR740N. Pomyślałem, że warto byłoby wykorzystać drugi. Oba mają WDS (dlink poprzez link do firmware).
Czy da się zrobić tak:
TL-WR740N udostępnia internet (kabelek od głównego internetu jest wpięty po WAN), do tego routera są podłączone wszystkie urządzenia z WIFI.
Teraz chciałbym podłączyć w drugim końcu mieszkania Dlink Dl-524 poprzez WIFI z routerem głównym (TL-WR740N) głównie po to, żeby kablem podłączyć do niego TV i kino domowe, gdyż oba mają możliwość podpięcia kablem.
Czyli reasumując:
INTERNET -> TL-WR740N -> (WIFI) -> Dlink Dl-524 -> (kabel) -> tv, kino domowe
Oba routery mają funkcje WDS, w związku z tym da się zrobić tak, jak to opisałem?
Połączenie 2 routerów przez WDS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Połączenie 2 routerów przez WDS
Z tego co pamiętam, to archaiczne D-Linki w WDS nie bardzo lubiły cokolwiek innego niż D-Link. Także IMO raczej małe szanse.
-
- Początkujący użytkownik forum
Czyli nie ma szans? Czy po prostu jak wrócę do domu za jakiś czas to warto spróbować? Czytałem w internecie, to ludziom udawało się z tym dlinkiem podłączyć po WDS.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko z tego co widzę, to jakaś dziwna funkcja która nie wiadomo czym do końca jest. Bo oficjalnie jej nie ma, dopiero znając adres strony można się do niej dostać.Jo_gurt pisze: to archaiczne D-Linki w WDS nie bardzo lubiły cokolwiek innego niż D-Link.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Marek51
- Użytkownik forum
Spróbować możesz, bo zawsze jest jakaś "iskierka" nadziei.
Ja np mam coś takiego(jest to część większej całości) :
sygnał kablem(z innego routera) --> tp-link wrt543g --> po wifi --> 8level wrt-150--> komputer.
tp-link - w trybie AP router, adres 192.168.1.1, włączone DHCP
8level - tryb brama, punkt dostępowy, WDS wyłączone, DHCP włączone, adres 192.168.2.1,
Transfer na poziomie 3Mb - 6Mb z 25Mb. Odległość miedzy tp-linkiem a 8level i komputerem - 10 pięter i strona budynku za rogiem(nie widziana przez antenę za oknem).
Bez 8level(bezpośrednio z tp-linka) transfer był < 0,4 Mb.
Ja np mam coś takiego(jest to część większej całości) :
sygnał kablem(z innego routera) --> tp-link wrt543g --> po wifi --> 8level wrt-150--> komputer.
tp-link - w trybie AP router, adres 192.168.1.1, włączone DHCP
8level - tryb brama, punkt dostępowy, WDS wyłączone, DHCP włączone, adres 192.168.2.1,
Transfer na poziomie 3Mb - 6Mb z 25Mb. Odległość miedzy tp-linkiem a 8level i komputerem - 10 pięter i strona budynku za rogiem(nie widziana przez antenę za oknem).
Bez 8level(bezpośrednio z tp-linka) transfer był < 0,4 Mb.