Kilka pytań o Aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kilka pytań o Aero2
1. Czy zasięg Aero2 jest tam gdzie jest zasięg Plusa?
2. Czy mając Aero2 można wysyłać maile i dzwonić przez Skype?
3. Czy są wahania prędkości na łączach Aero2?
2. Czy mając Aero2 można wysyłać maile i dzwonić przez Skype?
3. Czy są wahania prędkości na łączach Aero2?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Kilka pytań o Aero2
I jeszcze ostatnie pytanie
Ile trzeba czekać na kartę Aero2?
Ile trzeba czekać na kartę Aero2?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Użytkownik forum
A ja mam nieco bardziej zawiłe pytanie.
Czy jest jakiś magiczny sposób żeby połączyć dwie karty SIM Aero2 w celu osiągnięcia 1 Mb/s zamiast 512 KB ? Może np. są takie routery obsługujące dwa modemy 3D na raz?
Pytam bo BDI działa u mnie bardzo dobrze i sprawnie i w zasadzie jedyną bolączką jest prędkość (youtube wolno się ładuje).
Czy jest jakiś magiczny sposób żeby połączyć dwie karty SIM Aero2 w celu osiągnięcia 1 Mb/s zamiast 512 KB ? Może np. są takie routery obsługujące dwa modemy 3D na raz?
Pytam bo BDI działa u mnie bardzo dobrze i sprawnie i w zasadzie jedyną bolączką jest prędkość (youtube wolno się ładuje).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
majkel84, niestety nie. Kiedyś jakaś aplikacja była do łączenia modemów dial-up, ale średnio to coś chodziło z internetem GSM. W linuksie były też jakieś narzędzia do takich rzeczy, ale nie wiem czy ci to coś da bo strumień z yt i tak będzie szedł jednym łączem. Nie rozdzieli się na części. Jedynie mógłbyś po prostu korzystać płynniej z czegoś innego poza yt w tym samym czasie.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Pytanie o łączenie padało wiele razy. Są dwie możliwości, podam hasłowo, w szczegóły nie wchodzę:
1. MultiWAN - Podłączamy wiele modemów i robimy rozkładanie ruchu na dwa niezależne łącza. Jeden strumień nigdy nie przekroczy 512 kbit/s, ale można mieć np. dwa strumienie po 512 kbit/s na raz. OpenWRT dla routerów to potrafi.
W praktyce - do zrobienia prawie dla każdego.
2. VPN bonding - tutaj masz pełne sumowanie przepływności, a do tego znika problem zerwań połączeń. Jednak... musisz mieć własny serwer (fizyczny, nie wirtualny) w internecie - bez tego to jest niewykonalne, a z tym - nieopłacalne
Faktycznie: bardzo trudnie do skonfigurowania nawet dla zaawansowanych.
1. MultiWAN - Podłączamy wiele modemów i robimy rozkładanie ruchu na dwa niezależne łącza. Jeden strumień nigdy nie przekroczy 512 kbit/s, ale można mieć np. dwa strumienie po 512 kbit/s na raz. OpenWRT dla routerów to potrafi.
W praktyce - do zrobienia prawie dla każdego.
2. VPN bonding - tutaj masz pełne sumowanie przepływności, a do tego znika problem zerwań połączeń. Jednak... musisz mieć własny serwer (fizyczny, nie wirtualny) w internecie - bez tego to jest niewykonalne, a z tym - nieopłacalne

Faktycznie: bardzo trudnie do skonfigurowania nawet dla zaawansowanych.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No i jeszcze zostaje w praktyce przeszkoda regulaminowa. Jeden użytkownik to jedna karta SIM. Pomijam teraz opcje brania karty SIM przez kogoś z rodziny czy znajomych.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
No to wydawało mi się oczywiste