TP-LINK MR3420 + E353 wymuszenie HSPA+.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamil.szymczak
Specjalista bezprzewodowy-junior

TP-LINK MR3420 + E353 wymuszenie HSPA+.

Post autor: kamil.szymczak »

Witam niedawno kupiłem router, sprawdza się świetnie, osiągałem nim ok 12-13 MB/s więc było ok, teraz powyżej 4MB/s nie osiągam, czyli teraz tylko HSDPA, a nie HSPA+, jakie oprogramowanie wgrać aby móc wybierać czy ma być 3G czy 3G+ i fajnie by było jakby było po polsku. Czy to może jest tak, że BTS z HSPA+ wyłączyli i robią na nim HSPA+DC ?
Na pewno to nie jest wina wygnału bo ma HSPA mam 500m widocznego zasięgu
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: TP-LINK MR3420 + E353 wymuszenie HSPA+.

Post autor: jarek999 »

kamil.szymczak pisze:Witam niedawno kupiłem router, sprawdza się świetnie, osiągałem nim ok 12-13 MB/s więc było ok, teraz powyżej 4MB/s nie osiągam, czyli teraz tylko HSDPA, a nie HSPA+, jakie oprogramowanie wgrać aby móc wybierać czy ma być 3G czy 3G+ i fajnie by było jakby było po polsku.
To że osiągasz 4Mbps nie określa standardu Twojego połączenia z siecią 3-4G, kilkanaście Mbps w HSPA+ to rzadkość. Co do oprogramowania to jeżeli jest to router v.1 to można do niego wrzucić GargoylePL by obsy plus do tego zainstalować pakiet 3ginfo (może nie osiągniesz na dzień dobry większych speedów ale będziesz wiedział dokładnie z jaką stacją się łączysz i w jakim standardzie oraz jaki masz poziom sygnału). Oprogramowanie do pobrania z: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti ... nt/ar71xx/ a informacje o 3ginfo tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo ;)
jareq
kamil.szymczak
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: TP-LINK MR3420 + E353 wymuszenie HSPA+.

Post autor: kamil.szymczak »

Posiadam wersje v2. Niedawno kupiony. Odświeżony wygląd
ODPOWIEDZ