Udostępnianie internetu mobilnego 3g

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
norbasxx
Początkujący użytkownik forum

Udostępnianie internetu mobilnego 3g

Post autor: norbasxx »

Witam serdecznie.

Sorry za długość tekstu, lecz staram sie opisać dokładnie aby potem nie było niedomówień i niepewności

Mam problem z udostępnieniem internetu. Sprawa wygląda następująco:
Jako że mieszkam na wsi, to postanowiłem zrobić u siebie internet mobilny (T-MOBILE). Niby internet działa lecz ma on zasięg 2g, więc trochę fail, mimo wszystko obiecali mi, że internet 3g będzie za max 3 tyg, a tym czasem czekam już ponad 1,5 miesiąca a 3g jak nie było tak nie ma, więc się wkur*iłem i postanowiłem kupować internet przez telefon w plusie, jako iż plus w moim rejonie posiada zasięg 3g to z prędkością nie było problemu, a pakiety jakoś dziwnie się bugują, że np. z pakietu o limicie 500mb byłem raz w stanie pobrać ponad 8gb, nie wiem czym to może być spowodowane, ale póki co nie narzekam i mało mnie to aktualnie obchodzi. Problem tkwi w czym innym. Jako iż brat oraz matka posiadają własne komputery (jeden z windowsem xp drugi z windowsem 7) to chciałem im udostępnić również internet. Jako iż już posiadałem wcześniej zakupiony sprzęt (Router TP-LINK tl-mr3040, oraz modem z t-mobile) to postanowiłem z tego wszystkiego ulepić jakąś jedną składną całość. Podłączyłem modem do routera i chciałem coś próbować skonfigurować go odpowiednio. W ustawieniach robiłem wszystko co polecał producent, lecz to nie pomogło. Potem podłączam modem do komputera oraz router również do niego za pomocą kabelka internetowego, efekt jest ten sam, z jedną małą różnicą jaką jest fakt, iż zapaliła się diodka powiadamiająca połączeniu z komputerem. W obydwu przypadkach jednak dioda od internetu nie zapaliła się ani razu, więc neta nie było. Nie wiem w czym może być problem. Proszę o szybką odpowiedź

PS: Dodam że internet centralnie z modemu działa bez żadnych problemów, podłączam i wszystko gra.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Udostępnianie internetu mobilnego 3g

Post autor: wojteks »

Może łaskawie napiszesz jaki masz modem, jaką wersję firmware w Tp-Linku.
norbasxx pisze:Potem podłączam modem do komputera oraz router również do niego za pomocą kabelka internetowego, efekt jest ten sam
Tutaj pomoże <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> żeby przez komputer udostępnić internet.
Nie pomagam na PW!
norbasxx
Początkujący użytkownik forum

Re: Udostępnianie internetu mobilnego 3g

Post autor: norbasxx »

Obrazek Jest to: ZTE MF 195.

A co do firmware to: 3.14.2 Build 120822 Rel.40902n
Nie wiem czy hardware też potrzeba lecz też podam: MR3040 v1 00000000
ODPOWIEDZ