Drastyczne zmniejszenie prędkości
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Drastyczne zmniejszenie prędkości
Witam,
od kilku dni moja prędkość internetu jest znikoma, mam problem by wejść na speedtesta i w ogóle wykonać jakiś test.
Moj obecny sprzęt opierał się na modemie TP-LINK MR3220 + oprogramowanie Gargoyle 1.5.4 (30752), by obsy, oraz do tego Antena HSPA+/UMTS/HSDPA 17dBi, modem e3131
Internet w domu rozprowadzałem po WIFI, wiec do tego dla lepszego sygnału dokupiłem hub bodajże to jest ten : http://www.belkin.com/IWC...oduct_Id=199941
W tamtym miesiącu pod koniec przeoczyłem limit, więc czekałem do 5tego na zdjęcie, od 5tego pochodziło kilka dni dobrze dość (i tak nie osiągałme gigantycznych prędkośći około 1,5 mbit/s na speedtest download).
Od kilku dni internet strasznie zwolnił, dzowniłem do t-mobile limit jest spokojnie jeszcze ,więc nie mam pojęcia co się stało? Na infolini powiedziano mi, że antena jest przeciążoną (w chwili jak dzowniłem korzystało z niej 25osób).
Moja lokalizacja to Dulkowa 8, Gdańsk
ściągam sygnał z Lazurowej (UMTS 2100 T-Mobile)
Nie bardzo mam teraz możliwość wejścia na dach i jakiegokolwiek kręcenia, więc wolę się doweidzieć co mogę z poziomu domu jeszcze zrobić.
Na próbę dziś podjechałem z modemem+laptopem pod samą antenę i miałem down 4mb/s, up około 2mb/s na speedtest, nie najgorzej ale też nie najlepiej patrząć na innych jakie tutaj osiągają predkości.
Co w tej sytuacji mogę zrobić? Piszę z komórki dlatego też mogą się zdarzyć jakieś błędy drobne w pisowni za co z góry przepraszam.
od kilku dni moja prędkość internetu jest znikoma, mam problem by wejść na speedtesta i w ogóle wykonać jakiś test.
Moj obecny sprzęt opierał się na modemie TP-LINK MR3220 + oprogramowanie Gargoyle 1.5.4 (30752), by obsy, oraz do tego Antena HSPA+/UMTS/HSDPA 17dBi, modem e3131
Internet w domu rozprowadzałem po WIFI, wiec do tego dla lepszego sygnału dokupiłem hub bodajże to jest ten : http://www.belkin.com/IWC...oduct_Id=199941
W tamtym miesiącu pod koniec przeoczyłem limit, więc czekałem do 5tego na zdjęcie, od 5tego pochodziło kilka dni dobrze dość (i tak nie osiągałme gigantycznych prędkośći około 1,5 mbit/s na speedtest download).
Od kilku dni internet strasznie zwolnił, dzowniłem do t-mobile limit jest spokojnie jeszcze ,więc nie mam pojęcia co się stało? Na infolini powiedziano mi, że antena jest przeciążoną (w chwili jak dzowniłem korzystało z niej 25osób).
Moja lokalizacja to Dulkowa 8, Gdańsk
ściągam sygnał z Lazurowej (UMTS 2100 T-Mobile)
Nie bardzo mam teraz możliwość wejścia na dach i jakiegokolwiek kręcenia, więc wolę się doweidzieć co mogę z poziomu domu jeszcze zrobić.
Na próbę dziś podjechałem z modemem+laptopem pod samą antenę i miałem down 4mb/s, up około 2mb/s na speedtest, nie najgorzej ale też nie najlepiej patrząć na innych jakie tutaj osiągają predkości.
Co w tej sytuacji mogę zrobić? Piszę z komórki dlatego też mogą się zdarzyć jakieś błędy drobne w pisowni za co z góry przepraszam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Drastyczne zmniejszenie prędkości
Sprawdź złącza wszystkie. Może jest jakiś problem z instalacją. Sprawdź jak wszystko działa w nocy (0.00-3.00). Sprawdź połączenie bezpośrednio do komputera.
-
- Użytkownik forum
Wszystko sprawdziłem w domu co mogłem. Tylko przy antenie na dachu nie byłem.
W nocy internet działa MINIMALNIE lepiej, ale to raczej znikomo.
W nocy internet działa MINIMALNIE lepiej, ale to raczej znikomo.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To może być problem z anteną.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Skoro masz zainstalowane GargoylePL to doinstaluj sobie przez terminal SSH pakiet 3ginfo od Cezarego http://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo , będziesz wiedział dokładnie z jaką stacją się łączysz i w jakiej technologi test spięte połączenie, jak długo jest utrzymywane (o ile oczywiście ten pakiet obsłuży Twój modem-ale spróbować warto). 

jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
jak miałem podobny problem to na chwilę wyłączałem wszystkie urządzenia, sprawdzałem czy kable sa na swoim miejscu, czy dobrze włączone, czy nic się nie poluzowało, i jak się okazało że coś było nie tak to to poprawiałem i potem normalnie mi działał. ale może masz mały zasięg wifi i dlatego, albo ktoś korzysta z Twojego neta bo nie masz hasła na nim. Sprawdź to. Ale mi czasami samo wyłączenie i włączenie dużo pomagało.