jak zrobić sieć bezprzewodową?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jak zrobić sieć bezprzewodową?
witam. Mam do was prośbę o porady. Otóż sprawa wygląda następująco: mam w domu internet bezprzewodowy z netii. Na górze znajduje się router, lecz do mojego pokoju który jest na dole nie dociera sygnał. W tej chwili przeciągnąłem skrosowany kabel, którego jeden koniec podpiąłem do routera, a drugi do laptopa. Chciałbym mieć w pokoju jakąś małą sieć bezprzewodową, bo teraz nie mogę poruszać z laptopem, a jedynie siedzieć przy biurku. Nie posiadam żadnego innego routera. Czy jest jakieś proste rozwiązanie, które pomoże rozwiązać ten problem?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: jak zrobić sieć bezprzewodową?
Przestawić router w lepsze miejsce, druga opcja to dokupienie AP i podłączenie go do kabla który już masz.damiangaw pisze:Czy jest jakieś proste rozwiązanie
Nie pomagam na PW!
-
AP czyli acces point? jakiego taniego urządzenia mógłbym użyć w tym celu??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A po co kros?damiangaw pisze:W tej chwili przeciągnąłem skrosowany kabel, którego jeden koniec podpiąłem do routera, a drugi do laptopa.

Na upartego może być i TP-Link WR740. Tylko ja bym od razu zaczął od zmiany softu na nim. Oryginalny to badziew nieprzeciętny.damiangaw pisze:jakiego taniego urządzenia mógłbym użyć w tym celu??
- wojteks
- *** Administrator ***
Tp-Link WA500G czy coś podobnego ale już z 802.11n.damiangaw pisze: jakiego taniego urządzenia mógłbym użyć w tym celu?
Nie pomagam na PW!
-
obecnie jest kabel skrosowany, bo laptop jest przewodowo nim połączony z routerem, który jest na górze. Dobrze rozumiem, że do AP wystarczy podpiac ten kabel skrosowany idący od routera z góry ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, wystarczy ale co nazywasz kablem skrosowanym? Powinien być kabel prosty.damiangaw pisze: że do AP wystarczy podpiac ten kabel skrosowany idący od routera z góry ?
Nie pomagam na PW!
-
kabel sieciowy idący z routera do komputera, tak jak już pisałem.
pytam o to czy muszę przeciągać jakiś inny czy za pomocą niego mogę to jakoś zrobić? a jeśli inny kabel to jak to podpiąć?
pytam o to czy muszę przeciągać jakiś inny czy za pomocą niego mogę to jakoś zrobić? a jeśli inny kabel to jak to podpiąć?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale pisałeś, ze skrosowany. Kabel sieciowy może być albo prosty albo skrosowany.damiangaw pisze:kabel sieciowy idący z routera do komputera, tak jak już pisałem.
Więc jaki jest?
-
no to teraz zostalem zagiety.. sam nie wiem, moge po wygladzie jakos poznac?
jestem trochę zielony w tym temacie. moja działalność w tym zakresie została ograniczona do połączenia kablem telefonicznym gniazda telefonicznego z routerem netii, a nastepnie polaczeneim routera kablem sieciowym z moim komputerem. Kabel ten kupiłem w komputerowym tłumacząc sprzedawcy czego potrzebuję.
jestem trochę zielony w tym temacie. moja działalność w tym zakresie została ograniczona do połączenia kablem telefonicznym gniazda telefonicznego z routerem netii, a nastepnie polaczeneim routera kablem sieciowym z moim komputerem. Kabel ten kupiłem w komputerowym tłumacząc sprzedawcy czego potrzebuję.
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź (jeżeli widać) kolory drucików w każdej z wtyczek i porównaj z normą albo multimetrem jak są połączone wtyczki.damiangaw pisze:moge po wygladzie jakos poznac?
Użyć go możesz, nowe AP powinny sobie z tym poradzić.
Nie pomagam na PW!
-
czyli rozumiem, że do kupionego AP na wejście mam wpiąć mój kabel sieciowy?
Rozumiem, że różnica między zwykłym routerem a AP jest taka że w routerze wpina się kabel telefoniczny a tam sieciowy? czy może jestem w błędzie?
Rozumiem, że różnica między zwykłym routerem a AP jest taka że w routerze wpina się kabel telefoniczny a tam sieciowy? czy może jestem w błędzie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, ale najpierw musisz go skonfigurować (tez przez kabel).damiangaw pisze:czyli rozumiem, że do kupionego AP na wejście mam wpiąć mój kabel sieciowy?
Router ma port WAN i porty LAN/WiFi oraz może zapewniać podział 1 adresu IP na wiele wewnętrznych (tworzy izolowaną sieć LAN). Port WAN może być to modem ADSL (taki masz z netii) lub klasyczny port ethernet rj45.damiangaw pisze:czy może jestem w błędzie?
Nie pomagam na PW!
-
W jaki sposób skonfigurować? I rodzą się kolejne pytania: jaki tani AP wystarczy ? co kupić?Tak, ale najpierw musisz go skonfigurować (tez przez kabel).
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-26, 15:45 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-26, 15:45 przez damiangaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Podobnie jak router, przez przeglądarkę. Trzeba ustawić WiFi głównie, nazwa sieci, rodzaj szyfrowania, hasło itp.damiangaw pisze:W jaki sposób skonfigurować?
Dowolny AP Tp-Linka czy innych producentów.damiangaw pisze: jaki tani AP wystarczy
Nie pomagam na PW!
-
wystarczyłoby nawet coś takiego za grosze?
http://allegro.pl/access-point-d-link-1 ... 18580.html
http://allegro.pl/access-point-d-link-1 ... 18580.html
Ostatnio zmieniony 2012-12-26, 11:52 przez damiangaw, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie tak ale ja bym nawet 1zł za to nie dał. D-Linka nie polecam nikomu.damiangaw pisze:wystarczyłoby nawet coś takiego za grosze?
Nie pomagam na PW!
-
wiadomo, że nie zależy mi na tym żeby kupić nowy AP, może być i używany. D-link odpada? więc czego szukać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ovislink WL5450, 5460 albo Tp-Link WA500, WA501 czy WR740 ale to router i trzeba go inaczej skonfigurować.damiangaw pisze:więc czego szukać?
Nie pomagam na PW!
-
dzieki wielkie za pomoc