Uszkodzone złącze antenowe w Huawei E176G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Uszkodzone złącze antenowe w Huawei E176G
Witam serdecznie w ten świąteczny wieczór. Mam problem, mianowicie w moim modemie ułamała się część złącza antenowego, jak widać na zdjęciach: zdjęcie 1, zdjęcie 2, przez co modem nie chce się połączyć z zewnętrzną anteną. Próbowałem to przylutować po swojemu, jednak bezskutecznie. Moje pytanie jest następujące: jak połączyć (nawet przymocować na stałe) te złącze ze złączem anteny zewnętrznej? Nie posiadam zewnętrznej metalowej "otoczki" ze złącza - zgubiła się w akcji. Obwód anteny wewnętrznej nie jest uszkodzony - sieci się wyszukują.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Uszkodzone złącze antenowe w Huawei E176G
Włóż konektor w gniazdo i połącz metalową zewnętrzną część z metalową obudową gniazda
lub przylutuj kabel antenowy w miejsce gniazda ( ja tak mam) lub w pozostaw gniazdo a kabel dolutuj w miejsce anteny wewnętrznej
lub przylutuj kabel antenowy w miejsce gniazda ( ja tak mam) lub w pozostaw gniazdo a kabel dolutuj w miejsce anteny wewnętrznej
-
Pierwszego sposobu próbowałem, okazał się nieskuteczny (zasięg bez zmian). Załóżmy: chcę dolutować kabel w miejsce anteny wewnętrznej, nie chcę wyłamywać/usuwać złącza, aby nie uszkodzić bardziej modemu. Jestem laikiem w tym temacie: co mam po kolei zrobić?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Po prostu usuwasz antenę wew. i w jej miejsce lutujesz kabel
Tu masz przykład http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1511416.html
Tu masz przykład http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1511416.html
-
Dobra, wystarczyło zdjąć plastikową osłonę (na zdjęciach z prawej strony) i już widzę antenę wewnętrzną (mikropaskową). Styka się z nią kawałek miedzi przyczepiony śrubką - mogę do niego przylutować ten kabel, czy musi być koniecznie przylutowany bezpośrednio do obwodu antenowego?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Było by najlepiej ale to wymaga sporego doświadczenia w lutowaniu do tak cienkich ścieżekvolumepl pisze:bezpośrednio do obwodu antenowego
Odczep antenę wew. i doczep kabel do śrubki czy do blaszki miedzianej i sprawdź
-
Już spróbowałem, jednak nic to nie dało. Pozostaje przylutowanie bezpośrednio do ścieżki, tylko jak napisałeś, jest ona naprawdę niewielka. Teraz to spróbuję zrobić i dam znać jak poszło.
[ Dodano: 2012-12-26, 12:26 ]
Przylutowałem i... nadal nie działa. Do ścieżki dołączyłem tylko rdzeń koncentryka, zrobiłem to w miarę dokładnie. Nie wiem co robię źle, ale na razie nie chcę się poddawać.
[ Dodano: 2012-12-26, 12:26 ]
Przylutowałem i... nadal nie działa. Do ścieżki dołączyłem tylko rdzeń koncentryka, zrobiłem to w miarę dokładnie. Nie wiem co robię źle, ale na razie nie chcę się poddawać.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź jeszcze dotykając rdzeniem do nóżek gniazdavolumepl pisze:Do ścieżki dołączyłem tylko rdzeń koncentryka
Ja miałem całkiem wyrwane gniazdo z kawałeczkiem płytki ale też się nie poddałem i do dziś modem działa

-
Na dziś się poddaję - próbowałem chyba każdego sposobu podłączenia, wszystkie okazały się bezskuteczne. Nadal program nie wyszukuje żadnej sieci 3G, choć powinien.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uwalona koncowka mocy? Z opisow powyzej wynika ze miales duza szanse to zrobic.volumepl pisze:Nadal program nie wyszukuje żadnej sieci 3G, choć powinien.
Nie pomagam na PW.
-
Jeśli okazałoby się, że ją uszkodziłem, to oznacza, że zostaje mi tylko kupno modemu? Właśnie się temu dziwię - robię wszystko według opisów/zdjęć, a efektu żadnego nie widać.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Przecież pisałeś że na wewnetrznej antenie modem łapie sieci więc jak to jest na prawdę?volumepl pisze:Jeśli okazałoby się, że ją uszkodziłem
-
Jest tak: na antenie wewnętrznej modem łapie zasięg 2G, po podłączeniu (przylutowaniu) anteny zewnętrznej zasięg jest bez zmian. Aby uniknąć pytań o antenę: mam panelową (12 dBi), kupiona 2 lata temu, spisuje się bez zarzutów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zlaczu anteny jest przelacznik - po wcisnieciu wtyczki wewnetrzna antena jest deaktywowana. Ty lutujesz do zlaczki, ale nie deaktywujesz wewnetrznej anteny.volumepl pisze:Właśnie się temu dziwię - robię wszystko według opisów/zdjęć, a efektu żadnego nie widać.
Nie pomagam na PW.
-
Z tego co widzę, to winowajcą tego stanu rzeczy może być antena. Po podłączeniu innego modemu również program nie wyszukuje sieci 3G. Po przylutowaniu konektora bezpośrednio do anteny wewnętrznej widzę silniejszy sygnał sieci 2G. Jutro wchodzę na dach i patrzę czy wszystko jest w porządku.