Problem z dobrym zasięgiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z dobrym zasięgiem
Witam, jestem tu nowy wiec jeżeli piszę w złym miejscu to proszę o przeniesienie ...
Wiec tak jestem posiadaczem orange free cdma niestety w mojej wsi nie łapie zasięgu 3g ale jeżeli się oddaje z modemem o jakiś kilometr to już mam zasięg 3g i hdspa i internet śmiga aż miło wiec moje pytanie co zastosować do tego internetu żeby osiągnąć ten zasięg u siebie w domu dom mam nie ograniczony na dach mogę wieszać wszelkie anteny itp. wszystko
Mam router Axesstela mv 610 z tego co sam się dowiedziałem można zastosować jakieś anteny zewnętrzne ale ja w tym temacie jestem zielony i proszę o pomoc
Najbardziej to chciał bym jakoś ściągnąć 3G bo na prawdę graniczy mnie jakiś kilometr
Jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
Wiec tak jestem posiadaczem orange free cdma niestety w mojej wsi nie łapie zasięgu 3g ale jeżeli się oddaje z modemem o jakiś kilometr to już mam zasięg 3g i hdspa i internet śmiga aż miło wiec moje pytanie co zastosować do tego internetu żeby osiągnąć ten zasięg u siebie w domu dom mam nie ograniczony na dach mogę wieszać wszelkie anteny itp. wszystko
Mam router Axesstela mv 610 z tego co sam się dowiedziałem można zastosować jakieś anteny zewnętrzne ale ja w tym temacie jestem zielony i proszę o pomoc
Najbardziej to chciał bym jakoś ściągnąć 3G bo na prawdę graniczy mnie jakiś kilometr
Jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z dobrym zasięgiem
No to wyjdź na dach/komin i sprawdź czy nawiążesz połączenie 3G (videorozmowa) albo z modemem i czy będzie jakoś działał, MV610 to router tylko do CDMA.piotrex pisze: bo na prawdę graniczy mnie jakiś kilometr
Nie pomagam na PW!
-
No tak ale antena zewnętrza ściąga sygnał z większej odległości?
Bo tak z modemu to z dachu tego zasięgu 3G nie osiągnę raczej
Bo tak z modemu to z dachu tego zasięgu 3G nie osiągnę raczej
- wojteks
- *** Administrator ***
Ona nic nie ściąga, antena wzmacnia tylko to co do niej dolatuje a jeżeli nie ma nic to co ma wzmocnić?piotrex pisze:ale antena zewnętrza ściąga sygnał z większej odległości?
Nie sprawdzisz to się nie dowiesz.piotrex pisze:Bo tak z modemu to z dachu tego zasięgu 3G nie osiągnę raczej
Nie pomagam na PW!
-
Rozumiem ten router nie połączy się z 3G?
A CDMA jest lepsze?
Lecz i tak go nie osiągam
To antena zewnętrzna nic nie polepszy
A jest jakaś możliwość jakimś urządzeniem ściągnąć sygnał?
Czyli na tym routerze 3g ani hsdpa nie złapie?
A CDMA jest lepsze?
Lecz i tak go nie osiągam
To antena zewnętrzna nic nie polepszy
A jest jakaś możliwość jakimś urządzeniem ściągnąć sygnał?
Czyli na tym routerze 3g ani hsdpa nie złapie?
Ostatnio zmieniony 2012-12-26, 17:53 przez piotrex, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Do CDMA jest inna niż do 3G (WCDMA).piotrex pisze:To antena zewnętrzna nic nie polepszy
Nie pomagam na PW!
-
Troszkę zacząłem kombinować nigdy tego nie robiłem ale wziąłem stary modem orange pod usb patrze w domu zasięg EDGE otworzyłem okno wystawiłem najwyżej jak potrafiłem i o dziwo złapał zasięg HSDPA co jest bardzo szybki no ale ten modem działa mi tylko do końca miesiąca bo wziąłem cdma i nie wiem czy nie był to błąd
Bo przecież mogłem przedłużkami usb wywalić modem na dach
A teraz już jestem zastanawiam się czy ta karta z mv 610 będzie działała ICON 225
Bo przecież mogłem przedłużkami usb wywalić modem na dach
A teraz już jestem zastanawiam się czy ta karta z mv 610 będzie działała ICON 225
- wojteks
- *** Administrator ***
To cud że na długiej przedłużce USB działa.piotrex pisze:Bo przecież mogłem przedłużkami usb
Skoro wziąłeś CDMA to karta nie będzie działała w 3G raczej.piotrex pisze:bo wziąłem cdma
Nie pomagam na PW!
-
no i teraz jestem bardzo wkurzony
karta z cdma nie działa w starym modemie
popełniłem wielki błąd bo wystarczyło wywalić modem daleko za okno i jest dobra sieć łapie HSDPA a to juz bardzo dużo teraz nie wiem co robić bo ta karta będzie działać do końca miesiąca a ja wziąłem CDMA i to był błąd bo on mi osiąga 40 kb/s masakra
Teraz nie wiem co robić nie mam jak zrezygnować z CDMA bo wziąłem na 2 lata a stare się nie długo skończy
Może antena do cdma coś poprawi
A to jak działa te nowe CDMA to jedna wielka porażka
karta z cdma nie działa w starym modemie
popełniłem wielki błąd bo wystarczyło wywalić modem daleko za okno i jest dobra sieć łapie HSDPA a to juz bardzo dużo teraz nie wiem co robić bo ta karta będzie działać do końca miesiąca a ja wziąłem CDMA i to był błąd bo on mi osiąga 40 kb/s masakra
Teraz nie wiem co robić nie mam jak zrezygnować z CDMA bo wziąłem na 2 lata a stare się nie długo skończy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdź poziom sygnału-jednak nie pchał bym się w CDMA mając zasięg HSDPA (zresztą w ofertach Orange Free mamy dostęp do sieci CDMA-wystarczy dualny modem).piotrex pisze:
jareq
-
U mnie pokazuje -94dBm i skacze do 90
Szkoda że nie da się w nim przełączyć na hsdpa
Teraz nie wiem jak dogadać się z orange icon 225 miałem 4 lata i zrezygnowałem z niego biorąc cdma co im teraz powiem ze polepszyła się sieć i mam hsdpa..
Szkoda że nie da się w nim przełączyć na hsdpa
Teraz nie wiem jak dogadać się z orange icon 225 miałem 4 lata i zrezygnowałem z niego biorąc cdma co im teraz powiem ze polepszyła się sieć i mam hsdpa..
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nawet jak podłączysz antenę i sygnał skoczy poniżej -70dB nie licz na to że szybkość gwałtownie wzrośnie (sieć CDMA Orange bywa przeciążona i w godzinach szczytu jest problem z przeskoczeniem 256kbps). Jeżeli była to umowa podpisana zdalnie (internet, tele-sprzedaż) to możesz ją w ciągu 10 dni wypowiedzieć bez podawania przyczyn. Jeżeli bezpośrednia to nie wiem niech się ktoś inny wypowie (gdyby jednak udało Ci się odstąpić od tej umowy to możesz sobie wybrać ofertę Free z dualnym modemem CDMA/HSPA).piotrex pisze: Teraz nie wiem jak dogadać się z orange icon 225 miałem 4 lata i zrezygnowałem z niego biorąc cdma co im teraz powiem ze polepszyła się sieć i mam hsdpa..
jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
Słaby sygnał, antena ATK na 450MHz powinna pomóc.piotrex pisze:U mnie pokazuje -94dBm i skacze do 90
Nie pomagam na PW!
-
Minęło 6 dni czyli jeszcze chyba mogę
ale 100 zł poszło by w las za router
A teraz pewnie znów trzeba będzie zapłacić za nowy modem itp.
Wiec nie wiem co robić za oknem hsdpa mam 3 kreski i downlaod 200-250 kb co już mnie zadowala na cdma mam 20 kb/s
[ Dodano: 2012-12-26, 19:26 ]
A jaką antenę możecie polecić do mv 610?
ale 100 zł poszło by w las za router
A teraz pewnie znów trzeba będzie zapłacić za nowy modem itp.
Wiec nie wiem co robić za oknem hsdpa mam 3 kreski i downlaod 200-250 kb co już mnie zadowala na cdma mam 20 kb/s
[ Dodano: 2012-12-26, 19:26 ]
A jaką antenę możecie polecić do mv 610?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tj. Twoja decyzja i problem. Ja nie wchodził bym wyłącznie w CDMA.
jareq
-
No nic ale muszę zostać i poprawić jakoś jakąś anteną ale jaka polecicie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jedna z tych: http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-c ... z,4382.htm P.S Osobiście korzystam z takiej: http://allegro.pl/super-mocna-antena-cd ... 25178.html
jareq
-
Planuje kupić jakąś do 100 zł
Z tej co ty korzystasz dużo poprawiła osiągi internetu?
Z tej co ty korzystasz dużo poprawiła osiągi internetu?
-
Mam pytanie odnośnie ustawienia anteny (kierunkowa). Otóż jeśli ustawię ją w kierunku do nadajnika, to mam RSSI 69dbi (najniższe, jakie mogę złapać), ale transfery mam nieco gorsze, niż jeśli ustawię antenę odwróconą o 180 stopni (tak jakby tyłem do nadajnika). RSSI wynosi wtedy 80dbi, ale transfery mam najlepsze. Czy to tak ma być?
Do nadajnika mam około 10km w linii prostej.
Osiągi takie jak poniżej - na antenie odwróconej "tyłeczkiem" do nadajnika.
Do nadajnika mam około 10km w linii prostej.
Osiągi takie jak poniżej - na antenie odwróconej "tyłeczkiem" do nadajnika.
Ostatnio zmieniony 2012-12-28, 18:35 przez lolapaloza, łącznie zmieniany 1 raz.