Iplus LTE czy HSPA+

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ziomal155
Początkujący użytkownik forum

Iplus LTE czy HSPA+

Post autor: ziomal155 »

Witam
Mam problem. W tej chwili mam Playa i Aero2 darmowe. Chcę przejść do Iplusa i teraz potrzebuje waszej pomocy LTE jest 150MB/s wiem że tego nie osiągnę i nie potrzebuje. HSPA jest wolniejsze chyba 21,6MB/s. W takiej samej cenie mogę mieć router HSPA lub modem LTE. Teraz w promocji tablet z ruterem hspa. Pytanie jest takie, jak z zasięgiem HSPA czy to też działa po nadajnikach LTE?? Bo rozumiem jak mam modem LTE to łącze się do wszystkich standardów od gprs do LTE. A mając HSPA łącze się od gprs do HSPA pytnie tylko czy nadajniki LTE obsługują HSPA?? Mi tu chodzi tylko o zasięg.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Iplus LTE czy HSPA+

Post autor: wojteks »

ziomal155 pisze: jak z zasięgiem HSPA czy to też działa po nadajnikach LTE?
Nie.
Nie pomagam na PW!
ziomal155

Czyli rozumiem ze wybierając sprzęt HSPA+ mam mniejszy zasięg niż wybierając sprzęt LTE??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ziomal155 pisze:Czyli rozumiem ze wybierając sprzęt HSPA+ mam mniejszy zasięg niż wybierając sprzęt LTE?
Nie, zasięg HSPA a zasięg LTE to dwie zupełnie różne rzeczy. Wybierając modem HSPA+ masz tylko taki dostęp, mająć modem HSPA+LTE masz obie technologie, wybierając modem LTE masz tylko LTE (o ile takie są).
Nie pomagam na PW!
ziomal155

Ja rozumiem i wiem że zasięgi LTE i HSPA+ Bardziej chodziło mi o to czy nadajniki LTE oferuj tez technologie HSPA+ bo dla mnie to dziwne trochę ponieważ z internetu korzystają też telefony a tych z LTE jest Mało:/ Dziękuje za odpowiedzi i teraz mam bardzo duży dylemat.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ziomal155 pisze:Bardziej chodziło mi o to czy nadajniki LTE oferuj tez technologie HSPA+
Mogą ale w PL LTE to Mobyland a HSPA+ to Aero2 i Plus, to że czasami sieją z jednej lokalizacji nic nie zmienia w tym względzie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chcesz korzystać z LTE lub HSPA to bierz modem obsługujący te technologie E-3276 lub MF821. Do tego dokupisz router. Nie warto brać ofert z laptopem czy tabletem, umowa na 36 miesięcy , abonament wyższy o 50-70zł, a tablet możesz kupić taniej.Te promocje to lipa Najlepiej weź w punkcie Plusa na próbę i przetestuj, z Plusem ostatnio są problemy. Identyczne oferty proponuje CP( teraz to jedna sieć), jeśli masz telewizję to dostaniesz gratis do 5GB.
ziomal155

Ja wiem ze z tabletami oferty to lipa. Ale maja świąteczna wyprzedasz router + modem 24miesiace i bez podwyższania abonamentu tylko oferta ważna od tego 59zł wzwyż. Wtedy opłaca się to wziąć i tablet sprzedać mam tego modecoma 7 calowego i działa dobrze. Też myślę o modemie i jakimś routerze ale szczerze robi się to duże. A to ma działać w samochodzie + na działce czasami w pociągu, a czasami na plaży.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

Mam wrażenie że nie bardzo rozumiesz jak to działa.
Jeśli chcesz się poruszać to pamiętaj - nadajniki LTE pokrywają najmniejszy obszar, HSPA czyli 3G pokrywają dużo większą część kraju.
Jednym słowem LTE trafisz niezbyt często, HSPA częściej, a EGDE praktycznie non stop (tak wiem są obszary gdzie nic nie działa).

Np. często poruszam się A1, przez część trasy nie ma żadnego sygnału, a tam gdzie jest tak z 75% to mam dostęp do Edge, reszta to HSPA.
Na trasie Wrocław - Poznań - przez większość trasy byłem w zasięgu HSPA dzięki temu mogłem oglądać transmisje wideo z Wrocławia, którą realizował mój pracownik (oczywiście zdarzyło się że obraz się zaciął) a parametry tego wideo były następujące 0,5mbits.

Czyli HSPA jest częściej dostępne niż LTE, ale LTE to dużo lepsze parametry.
ziomal155

Ja wiem jak to działa i jakie ma zasięgi, tylko mając modem LTE łącze się do wszystkiego, a mając HSPA do wszystkiego oprócz LTE czyli mam mniejszy zasięg. Myslałem tylko że nadajniki LTE mają HSPA.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

A z jakiego powodu nadajniki LTE miały by mieć obsługę 3G ?
Przecież firma która je stawia otrzymała zezwolenie tylko na LTE.
A dzięki porozumieniu z Plus-Polsat od pewnego czasu tak robią, dokładają obsługę LTE na masztach plusa ale to wciąż oddzielna firma i oczywiście nie zawsze.
ODPOWIEDZ