GC79 - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcin Stos
Początkujący użytkownik forum

GC79 - problem

Post autor: Marcin Stos »

Witam!

Przegladam to forum już od dłuższego czasu i przyznam się szczerze że bardzo mi pomogło, ale nadal nie mogę sobie poradzić z modemem SE GC79. Sprawa wyglada następujaco: w laptopie z WinXP działa wszystko bez zarzutu zasięg na 5 kresek i w miarę stabilny transfer, natomiast jeżeli próbuję odpalić ten modem w kompie stacjonarnym (PIII, 128MB RAM, Win98SE + SP2.0.2, adapter PCI - PCMCIA Ricoh) to w iPlus Manager wyskakuje mi błąd "Prosze włożyć kartę", a w Wireless Manager od SE podaje mi PIN i później brak zasiegu a po pewnym czasie wyswietla sie komunikat "Brak dostępu".
Próbowałem już wielu sposobów opisanych na forum ale niestety nic nie zadziałało :cry: Może podobny problem był już opisywany, ale wybaczcie nie udało mi się go znaleźć...
Nokia 6230 + DKU2 + iPlus
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Re: GC79 - problem

Post autor: Varmack »

Też próbowalem sie poonczyć w W98 SE2...
Prawda jest taka ze wałczylem z tym ponad tydzien i nic. Na płytce plusa nie ma sterowników do tego systemu/modemu, w salonie powiedza cie ze owszem to dziala ale tylko na kompach przenosmych, do kompa stacjonarnego maja modemy usb ;/ A z netu tez ne potrafilem sciagnac takich steroników :(
Podejrzewam ze sprawa moze byc w róznicy w windowsie dla Stacjonarnego i Laptopa. Zainstaluj windowsa 98 na PC wybierajac opcje instalacyjna dla laptopa, lub zainstaluj Wina 2k profesjonal. Ja tak zrobilem na C700 128 MB ram i pieknie chodzi, a co najwazniejsze instalujac ten system mialem wlozona przejsciówkę Ricoha i od razu mi ja wykryl, potem tylko wlozylem modem (GC79) i od razu dzialalo wszystko...[/url]
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

Witam
Sterowniki dla Win9x są w katalogu DRIVER/Driver9x/ instalatora programu SE Wireless Manager do GC79. Może jeszcze te stery sprawdzić...
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
Marcin Stos

Z instalacją dla laptopów już próbowałem i też lipa, a jeżeli chodzi o 2k pro to już <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> kaszana bo mi się sterowniki nie instalują i nic mi nie wykrywa :( Jeżeli chodzi o ręczne podawanie scieżki do sterowników to też już próbowałem i nic z tego...

P.S. Przejściowke też mi wykrywa nawet podczas instalacji W98SE, próbowałem instalowac z włożoną i wyjętą, ale efekt był taki sam
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Może coś z portem PCI ? Spróbowales w innym ?
Marcin Stos

Próbowałem i nic to nie daje, sprawdzałem porty wkładając tam jakieś stare karty grafiki i sieciówki i wszystko było ok, ja już naprawde nie mam siły do tego modemu :twisted:
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Ostatnia rzecz jaka mi sie nasówa, to nie dzoałajacy adapter... Spróbuj na innym kompie to zainstalować (bo modem jak mowisz działa).
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Post autor: pablo »

Czy rzeczywiście z tymi przejściówkami to taka loteria?
Myślałem nad zakupem takiego modemu ale teraz się waham.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

No cóż, mi i koledze przejsciówki działają, jak wiekszosci osób z forum, ale zawsze moze się przeciez trafic "felerny" model. Tak na przyklad jeden na 100 000 :wink: :PP I może własnie kolega trafil na taki, wszystko na to wskazuje ;/ moze to być tez wina jego płyty głównej, oprogramowania, czegokolwiek. Dlatego chciałem zeby sprawdzil tą przejściówkę na innym komputerze. Generalnie te przejsciówki to dość proste urzadzenia i raczej działaja :PP
eclipse
Użytkownik forum

Post autor: eclipse »

Ja ci radzę zainstaluj XP na PC-cie.
Ja mam XP Home na stacjonarnym i jeszcze nie miałem żadnych problemów z GC79 (odpukać).
8) peace 8)
SE GC79, iPlus
Prawie jak internet...

Obrazek
Obrazek
Marcin Stos

GC 79 problem

Na innym kompie działa na Wireless Manager'ze (też w win98SE), idę pobować jeszcze z tamtym...

P. S. a XP nie chce instalować, bo strasznie zamula starsze kompy, a jeżeli mam doinstalowane kilka poprawek do WIN98SE wszystkie programy działaja mi bez zarzutu :wink:

Sklejaj posty nie pisz jedno pod drugim->bob ,użyj przycisku "zmień" aby to zrobić.:wink:

Okazało się, że w tym kompie, w którym nie chciało dzialać jest w BIOSie ustawienie napięcia zasilania portów PCI i było ustawione na 5V a ten modem potrzebuje 3,3V... Teraz już działa natomiast jest inny problem: dwa kompy stoją obok siebie, w jednym jest zasięg 3 kreski i stabilne połączenie, natomiast jeżeli przełożę kartę do drugiego mam 2 kreski zasięgu i zrywa mi połączenie :?: Wiem że te modemy mają problemy z zasięgiem, ale ja mam 1km do najbliższego BTSa i 3 oraz 6 do dwóch innych...
ODPOWIEDZ