Orange Free na abonament wolny transfer

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
2umba2
Początkujący użytkownik forum

Orange Free na abonament wolny transfer

Post autor: 2umba2 »

Witam!
Od wczoraj mam Orange Free na abonament. Mój modem to E372 dodam,że do anteny mam 300m. Mój problem polega na tym, że internet wolno pobiera. Prędkość internetu to ok. 1-2Mb/s. Program Mobile Partner pokazuje, ze jestem podłączony do sieci lub WCDMA lub DC-HSPA+.

Speed Test Orange pokazuje Mi, że mam transfer o prędkości 20Mb/s. Powinien pokazywać transfer o prędkości 42Mb/s. Żaden speedtest nie przekroczył transferu 21Mb/s.Lecz prędkość pobierania jest o wiele niższa, teraz wynosi ok. 200Kb/s jakaś porażka.

Czy w zasięgu WCDMA gdzie mam 4 kreski Speed Test Orange nie powinien pokazywać większej prędkości?? Modem obsługuje transfer do 42Mb/s. ale czy wymagana jest revision B?

Czy Orange mogło coś Mi zablokować, limit nie jest wyczerpany.
joker77
Stały użytkownik forum

Re: Orange Free na abonament wolny transfer

Post autor: joker77 »

Oczywiście osobiście sprawdzałeś jakie łącze podpięte jest do tego BTS'a ?
Oraz czy stacja nie jest obciążona?
2umba2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 2umba2 »

Stacja nie jest obciążona, ponieważ nawet wczoraj w południe internet wolno działał. Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok. 40Mb/s.
Transfer plików np. p2p nigdy nie był większy niż 200Kb/s
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

A transfer FTP ?
p2p to dosyć specyficzny protokół, nawiązujący bardzo wiele połączeń które w sumie mają dać większy transfer niż pojedyncze połączenie, tu wszystko zależy od ustawień stacji może się okazać że jest to ograniczone np. do 50-100 połączeń na jeden modem wtedy nie osiągniesz satysfakcjonujących wyników.
I nie nie da się osiągnąć 40Mb/s - bo jesteś zależny czasowo od innych użytkowników, co z tego że ty i twój modem pracuje w najwyższej klasie, jeśli ktoś podłączy się z niższą klasa - Tobie automatycznie zaniża prędkość całości.
marek_30
Stały użytkownik forum

Post autor: marek_30 »

Stacja nie jest obciążona, ponieważ nawet wczoraj w południe internet wolno działał
Jest długi weekend - wszystkie BTS-y są obciążone. Poza tym autor tematu uwierzył chyba reklamom.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Po 1., masz prędkość do 42 Mb/s.
Po 2., nie mylisz jednostek?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

2umba2 pisze: Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok. 40Mb/s.
Transfer plików np. p2p nigdy nie był większy niż 200Kb/s
Po pierwsze na stacji może być ustawiony profil QoS zakładający na użytkownika konkretne widełki (np. widziałem tutaj prezentowane z T-Mobile 32000/2048kbps). Po drugie może być nałożone dodatkowe ograniczenie dla aplikacji p2p. :cfaniak:
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

2umba2 pisze:Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok. 40Mb/s.
Maksimum jakie można osiągnąć to ok 30Mbit/s
jarek999 pisze: Po drugie może być nałożone dodatkowe ograniczenie dla aplikacji p2p. :cfaniak:
Musiałby aktywować vpn ;)
Tylko trzeba mieć na uwadze, że Szczęśliwe Godziny teoretycznie nie działają z vpn.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

To internet mobilny i nie stałe łacze, tutaj nikt nic nie gwarantuje :)
2umba2 pisze:Stacja nie jest obciążona,
U mnie tez nie jest
2umba2 pisze:Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??
Patrz wyżej
2umba2 pisze:Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok.
W moim wypadku i wielu innych tez ale niestety rzeczywistość jest inna

Kod: Zaznacz cały

90% -57dBm CSQ: 28
Obrazek

Z uwagi na nowa stacje HSPA++ i niewielka odległosc powinnienem mieć pełna predkosc a nie mam :hyhy: lecz za jakies 30 min bedzie szlo 2x szybciej :d
ps. dzis od 00:10 do 1:40 internet nie działal heh tylko EDGE :D

Jak masz na speedtest 21Mbps to skakał bym do góry :) a p2p nie mierz predkosci, rób to z kilku róznych serwerów na raz w kilku czesciach, nawet sćiaganie pliku z noc.gts nie da 100% wyniku predkosci łacza ;)
Buashy
Stały użytkownik forum

Post autor: Buashy »

Orange ma problemy z internetem w całej Polsce od dłuższego czasu. Prawdopodobnie ma za dużo użytkowników w stosunku do możliwości technicznych.

http://www.facebook.com/ProblemyZInternetemWOrangeFree
ODPOWIEDZ