Orange Free na abonament wolny transfer
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Free na abonament wolny transfer
Witam!
Od wczoraj mam Orange Free na abonament. Mój modem to E372 dodam,że do anteny mam 300m. Mój problem polega na tym, że internet wolno pobiera. Prędkość internetu to ok. 1-2Mb/s. Program Mobile Partner pokazuje, ze jestem podłączony do sieci lub WCDMA lub DC-HSPA+.
Speed Test Orange pokazuje Mi, że mam transfer o prędkości 20Mb/s. Powinien pokazywać transfer o prędkości 42Mb/s. Żaden speedtest nie przekroczył transferu 21Mb/s.Lecz prędkość pobierania jest o wiele niższa, teraz wynosi ok. 200Kb/s jakaś porażka.
Czy w zasięgu WCDMA gdzie mam 4 kreski Speed Test Orange nie powinien pokazywać większej prędkości?? Modem obsługuje transfer do 42Mb/s. ale czy wymagana jest revision B?
Czy Orange mogło coś Mi zablokować, limit nie jest wyczerpany.
Od wczoraj mam Orange Free na abonament. Mój modem to E372 dodam,że do anteny mam 300m. Mój problem polega na tym, że internet wolno pobiera. Prędkość internetu to ok. 1-2Mb/s. Program Mobile Partner pokazuje, ze jestem podłączony do sieci lub WCDMA lub DC-HSPA+.
Speed Test Orange pokazuje Mi, że mam transfer o prędkości 20Mb/s. Powinien pokazywać transfer o prędkości 42Mb/s. Żaden speedtest nie przekroczył transferu 21Mb/s.Lecz prędkość pobierania jest o wiele niższa, teraz wynosi ok. 200Kb/s jakaś porażka.
Czy w zasięgu WCDMA gdzie mam 4 kreski Speed Test Orange nie powinien pokazywać większej prędkości?? Modem obsługuje transfer do 42Mb/s. ale czy wymagana jest revision B?
Czy Orange mogło coś Mi zablokować, limit nie jest wyczerpany.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Free na abonament wolny transfer
Oczywiście osobiście sprawdzałeś jakie łącze podpięte jest do tego BTS'a ?
Oraz czy stacja nie jest obciążona?
Oraz czy stacja nie jest obciążona?
-
- Początkujący użytkownik forum
Stacja nie jest obciążona, ponieważ nawet wczoraj w południe internet wolno działał. Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok. 40Mb/s.
Transfer plików np. p2p nigdy nie był większy niż 200Kb/s
-
- Stały użytkownik forum
A transfer FTP ?
p2p to dosyć specyficzny protokół, nawiązujący bardzo wiele połączeń które w sumie mają dać większy transfer niż pojedyncze połączenie, tu wszystko zależy od ustawień stacji może się okazać że jest to ograniczone np. do 50-100 połączeń na jeden modem wtedy nie osiągniesz satysfakcjonujących wyników.
I nie nie da się osiągnąć 40Mb/s - bo jesteś zależny czasowo od innych użytkowników, co z tego że ty i twój modem pracuje w najwyższej klasie, jeśli ktoś podłączy się z niższą klasa - Tobie automatycznie zaniża prędkość całości.
p2p to dosyć specyficzny protokół, nawiązujący bardzo wiele połączeń które w sumie mają dać większy transfer niż pojedyncze połączenie, tu wszystko zależy od ustawień stacji może się okazać że jest to ograniczone np. do 50-100 połączeń na jeden modem wtedy nie osiągniesz satysfakcjonujących wyników.
I nie nie da się osiągnąć 40Mb/s - bo jesteś zależny czasowo od innych użytkowników, co z tego że ty i twój modem pracuje w najwyższej klasie, jeśli ktoś podłączy się z niższą klasa - Tobie automatycznie zaniża prędkość całości.
-
- Stały użytkownik forum
Jest długi weekend - wszystkie BTS-y są obciążone. Poza tym autor tematu uwierzył chyba reklamom.Stacja nie jest obciążona, ponieważ nawet wczoraj w południe internet wolno działał
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po 1., masz prędkość do 42 Mb/s.
Po 2., nie mylisz jednostek?
Po 2., nie mylisz jednostek?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po pierwsze na stacji może być ustawiony profil QoS zakładający na użytkownika konkretne widełki (np. widziałem tutaj prezentowane z T-Mobile 32000/2048kbps). Po drugie może być nałożone dodatkowe ograniczenie dla aplikacji p2p.2umba2 pisze: Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok. 40Mb/s.

jareq
-
- Guru bezprzewodowy
Maksimum jakie można osiągnąć to ok 30Mbit/s2umba2 pisze:Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok. 40Mb/s.
Musiałby aktywować vpnjarek999 pisze: Po drugie może być nałożone dodatkowe ograniczenie dla aplikacji p2p.

Tylko trzeba mieć na uwadze, że Szczęśliwe Godziny teoretycznie nie działają z vpn.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To internet mobilny i nie stałe łacze, tutaj nikt nic nie gwarantuje 
Z uwagi na nowa stacje HSPA++ i niewielka odległosc powinnienem mieć pełna predkosc a nie mam
lecz za jakies 30 min bedzie szlo 2x szybciej :d
ps. dzis od 00:10 do 1:40 internet nie działal heh tylko EDGE
Jak masz na speedtest 21Mbps to skakał bym do góry
a p2p nie mierz predkosci, rób to z kilku róznych serwerów na raz w kilku czesciach, nawet sćiaganie pliku z noc.gts nie da 100% wyniku predkosci łacza 

U mnie tez nie jest2umba2 pisze:Stacja nie jest obciążona,
Patrz wyżej2umba2 pisze:Dlaczego transfer na wszystkich speed testach nigdy nie przekracza 21Mb/s??
W moim wypadku i wielu innych tez ale niestety rzeczywistość jest inna2umba2 pisze:Z uwagi na to, ze jestem bardzo blisko anteny i mam duży zasięg wydaje Mi się, że powinno być ok.
Kod: Zaznacz cały
90% -57dBm CSQ: 28

Z uwagi na nowa stacje HSPA++ i niewielka odległosc powinnienem mieć pełna predkosc a nie mam

ps. dzis od 00:10 do 1:40 internet nie działal heh tylko EDGE

Jak masz na speedtest 21Mbps to skakał bym do góry

-
- Stały użytkownik forum
Orange ma problemy z internetem w całej Polsce od dłuższego czasu. Prawdopodobnie ma za dużo użytkowników w stosunku do możliwości technicznych.
http://www.facebook.com/ProblemyZInternetemWOrangeFree
http://www.facebook.com/ProblemyZInternetemWOrangeFree