E398 grzeje się i od nagrzania skaczący transfer

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
encholex
Stały użytkownik forum

E398 grzeje się i od nagrzania skaczący transfer

Post autor: encholex »

Witam,

Co może być przyczyną takiego zachowania się modemu ?
Na początku transfer sięga 13-15Mb/s na orange free, Mobile Partner pokazuje HSPA+DC.
Po chwili modem jest mocno nagrzany a transfer zaczyna spadać do zera i po chwili znów się rozpędza, ale do ok. 6Mb/s. Zobaczcie wykres..
Obrazek
Jestem ok. 7.4km od bts'a i po drodze mam górkę z drzewami, ale używam anteny bestpartnera z 15m kabla, która potrafi mi też złapać LTE !!
Tylko ten modem coś szwankuje...
Modem ma wgrany najnowszy firmware: E398Update_11.335.31.00.000.B757

Ma ktoś podobny problem ? Co może odpowiadać za takie zachowanie ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: E398 grzeje się i od nagrzania skaczący transfer

Post autor: jarek999 »

encholex pisze: Jestem ok. 7.4km od bts'a i po drodze mam górkę z drzewami, ale używam anteny bestpartnera z 15m kabla, która potrafi mi też złapać LTE !!
Tylko ten modem coś szwankuje...
Modem ma wgrany najnowszy firmware: E398Update_11.335.31.00.000.B757
Grzanie się w tym modelu to normalny objaw. W Twoim przypadku musisz zadbać: 1-stabilny sygnał (antena zewnętrzna wskazana), 2-zasilanie na porcie USB (nie każdy komputer, laptop po USB daje radę zasilać ten modem-czasami wskazany aktywny HUB USB), 3-ustawić go tak aby skutecznie odprowadzał ciepło (ja mam przypięty opaską aluminiowy radiator). ;)
jareq
encholex
Stały użytkownik forum

Re: E398 grzeje się i od nagrzania skaczący transfer

Post autor: encholex »

Sygnał jest na poziomie 41-51%.
Zasilanie ma z routera, ale tak samo się zachowuje podpięty do laptopa, nawet na USB 3.0.
No ciężko ustawić go lepiej jak poziomo, niestety nie bawiłem się jeszcze w rozbieranie by chociaż obudowę ściągnąć.. jest to możliwe i jest jakiś filmik jak go rozebrać by nie uszkodzić zatrzasków. Niby nic, a obudowa pewnie też blokuje odprowadzanie ciepła.

Sęk w tym, że wcześniej modem mógł w nocy drzeć ile wlezie przy tej konfiguracji, a teraz 2-5 minut idzie pełną parą, później pochodzi pół godziny w trybie miotły że ciągle się dusi i nawet nie osiąga wcześniejszych maksimów, a potem potrafi się zupełnie się rozłączyć i przestanie być na chwilę widoczny w systemie... jest wtedy gorący.. Czy obcięcie przewodu o 2m(bo tyle mogę go obciąć) duży przyniesie zysk ?

Czy można takie coś oddać w ogóle na gwarancję ? bo modem już flashowałem najnowszym firmware... traci się wtedy gwarancję ?
ODPOWIEDZ