Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Proszę o radę.
Mieszkam 12 km trasą od nadajnika 1 i 20 km od nadajnika 2 -UMTS,aktualnie modem łapie zasięg na EDGE- max z anteną ATK20 która stoi w domu .Na mapie sprawdziłem że nadajniki nadają na częstotliwości 2100Mhz w 3G.Problem jest taki że według mapy około 300 metrów od mojego budynku kończy się zasięg ,czy warto jest kupować antenę?.Jeżeli tak to proszę napisać jaki rodzaj anteny ,bo na allegro jest tego pełno i wszyscy piszą że ich anteny są najlepsze .
W linii prostej do BTS w Łowiczu masz ok 10 km, teren płaski bezleśny. Szansa na UMTS jest. Dobrze byłoby gdybyś sprawdził na zewnątrz czy łapiesz jakiś sygnał. Wymuś za pomocą TNI częstotliwość 2100MHz aby wyeliminować to silne EDGE ze Zdun. Zasięgiem z T-Mobile się za bardzo nie sugeruj, z tym bywa różnie. Jeśli złapiesz UMTS w pobliżu to pozostanie zakup anteny panelowej na 2100 w Cybertechu.
Ok postaram się pożyczyć laptopa i sprawdzić zasięg.Poprzednio mieszkałem bliżej nadajnika i modem łapał UMTS.Dam znać jak sprawdzę jak mi wyszły testy zasięgu
Dzisiaj załatwiłem telefon z zasięgiem 3G i zasięg 3G kończy się 250 metrów od mojego domu czy antena panelowa z Cybertechu 2100 jak pisał MATEK451 wyłapie mi ten sygnał,i czy anteny kierunkowe typu yagi tuba 2100 też może być zamiast panelowej ?
mleko pisze:czy antena panelowa z Cybertechu 2100 jak pisał MATEK451 wyłapie mi ten sygnał
Teoretycznie tak bo ma większy zysk niż antena w telefonie i jest montowana znacznie wyżej niż użytkowany telefon
U mnie sygnał łapię telefonem dopiero kilka kilometrów od domu w kierunku nadajnika(15km) a w domu z panela mam 30-40% sygnał
[ Dodano: 2013-01-23, 17:29 ]
mleko pisze:anteny kierunkowe typu yagi
Mam Yagi i panel i osiągi są porównywalne Yagi jest bardziej kierunkowa co ma też swoje zalety ale trzeba dokładniej ustawić Obecnie mam panel bo nie wymaga precyzyjnego ustawiania i ma minimalnie większy zysk