ZTE MF 821 + TP-Link TL MR3420 V2 - nie współpracują

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gburek
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF 821 + TP-Link TL MR3420 V2 - nie współpracują

Post autor: gburek »

Witam . Koledzy czy ktoś ma i działa na takim zestawieniu ? U mnie generalnie jeden wielki klops :( Wszystkie triki z wył. pinu , wymianą softu , wpisywaniem odpowiedniego APN mam już przerobione ( no chyba ,że o czymś zapomniałem) a modem sam z kompem działa i śmiga pięknie natomiast z w/w routerem nic! Niby identyfikuje modem, ale pojawia się zaraz komunikat : unplugged i nic więcej już nie można zrobić , resetuje się modem i znów zaczyna się to samo. Bardzo proszę o poradę.
maverick78

Re: ZTE MF 821 + TP-Link TL MR3420 V2 - nie współpracują

Post autor: maverick78 »

gburek pisze:Witam . Koledzy czy ktoś ma i działa na takim zestawieniu ? U mnie generalnie jeden wielki klops :( Wszystkie triki z wył. pinu , wymianą softu , wpisywaniem odpowiedniego APN mam już przerobione ( no chyba ,że o czymś zapomniałem) a modem sam z kompem działa i śmiga pięknie natomiast z w/w routerem nic! Niby identyfikuje modem, ale pojawia się zaraz komunikat : unplugged i nic więcej już nie można zrobić , resetuje się modem i znów zaczyna się to samo. Bardzo proszę o poradę.
Witam,

podobne objawy miałem na Huawei E398, jeśli to ten sam problem (niewydolność prądowa złącza usb w routerze), to powinno go rozwiązać podłączenie modemu do routera za pośrednictwem aktywnie zasilanego HUB-a.

Pozdrawiam:
Maverick78
mr2k

Post autor: mr2k »

Gdzieś na forum znalazłem post, w którym ktoś pisze, że taki zestaw u niego śmiga...

Ja mam dokładnie taką samą konfigurację jak Ty. I walczę dzielnie. Korzystam z plusa, mam kartę usim LTE 01, modem jest z Cyfrowego Polsatu, bez anteny zewnętrznej (zasięg mam bardzo dobry w tym miejscu : -77db). Modem wpięty do komputera działa rewelacyjnie. Firmware do routera mam najnowszy, tj. mr3420v2_en_3_13_27_up_boot(121206).bin (na polskiej stronie jest opis, że to beta... ale na anglojęzycznych nie). I u mnie wygląda to tak : włączam router, bez problemu wykrywany jest modem, łączy się i śmiga całość doskonale... jednak dokładnie przez 5 minut. Potem router komunikuje w logach (ostatni wpis) : "modem odłączono". I połączenie zerwane oczywiście. Niestety sam nie potrafi już go wykryć ponownie. Oczywiście wystarczy zrobić restart routera i cały proces się powtarza... 5 minut wyśmienitej zabawy i klops. Wczoraj miałem tak trzy razy pod rząd. Dzisiaj powalczę jeszcze... zastanawia mnie tylko ten czas, który naprawdę za każdym razem wynosi 5 min.
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

Z ciekawości zapytam:

> śmiga całość doskonale

czyli jaki download/upload (np. wg speednet.com)?

Z tego, co widziałem w postach kolegów, to być może potrzebujesz aktywnego huba USB, żeby poprawić i ustabilizować zasilanie modemu.

Czy wyjęcie i włożenie modemu do routera pomaga? Czy tylko restart?
mmalino

Post autor: mmalino »

Witam,
mam ten zestaw z LTE Plusa, u mnie działa, wgrany najnowszy firmware, ale mam problem z uploadem, praktycznie zerowy, mimo, że np. DL 18 Mbps, oczywiście z anteną /na razie w pokokju/. Może pomoże umieszczenie na kominie... Co ciekawe po przełączeniu na 3G wysyłanie do 1 Mbps
mobile4you

Post autor: mobile4you »

Jak pisałem w http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=35978 zestaw ZTE MF821+TP-Link TL MR3420 V2 działa u mnie super.
mr2k

Post autor: mr2k »

Problem rozwiązany. Tak jak to zostało opisane w innym wątku przyczyną jest zbyt mało wydajny prądowo port USB w routerze. Przez aktywnego hub'a usb wszystko działa wspaniale od kilku godzin, bez ani jednej zwiechy. Tajemnicą dla mnie pozostaje fakt, iż u niektórych wszystko działa bez podpięcia dodatkowego zasilania. Pewnie ma znaczenie sama lokalizacja i stabilność zestawionego połączenia z konkretnym bts'em. Niemniej Tp-Link mi trochę podpadł... tym bardziej, że mogli poprawić to, co już było spaprane w V1.
ODPOWIEDZ