Nie moge zrobić routera - pomocy !

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kosiorwks
Początkujący użytkownik forum

Nie moge zrobić routera - pomocy !

Post autor: kosiorwks »

Witam, otóż mam powazny problem. Nie poradzilem sobie choc z 3h googlowałem. Po prostu masakra ! Mam iplusa , windows 7 i chce miec wifi do konsoli oraz telefonu. Mialem stary router i po 3h zabawy nic z tego. Podpialem router pod kompa RJ45 ale nie moglem skonfigurowac polaczenia ustawialem ip raz zeby wyszukiwalo samo raz jakies wymyslone a adres 192.168.1.254 nawet sie nie chcial wczytac zeby skonfigurowac modem.

Poszedlem do media mysle - kupie nowy router wszystko cacy w srodku instrukcja i po klopocie, Zaplacilem 139 za Tp-LinkMR3020 do wifi i 3g. Modem ma wejscie na RJ kabel, do pradu oraz pod usb do iplusa np. Podpialem pod iplusa i zgodnie z instrukcja w polaczeniach sieciowych ustawilem ip na Uzyskaj automatycznie po czym zamknalem i pojawila mi sie nowa siec wifi w pasku zadan kolo sstartu po prawej, jednak by ja wlaczyc trzeba wpisac klucz !! Jesli jej nei wlacze to nie bede mogl przejsc do kolejnego etapu z instrukcji czyli wpisywanie w przegladarke 192.168.1.254 i konfiguracja modemu ! Nie mgoe sie polaczyc gdyz ta siec wymaga kodu. Probowalem wpisywac kod z routera pod spodem S/N myslalem ze to serial number wpisywalem kilkakrotnie i nic. Podpalem nawet pod konsole bezposrednio router wpisywalem kody raz probowalem be kodu ale nic z tego. Masakra pomocy !
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nie moge zrobić routera - pomocy !

Post autor: matek451 »

Z tyłu poniżej S/N i MAC powinien być podany PIN.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kosiorwks pisze:Tp-LinkMR3020 do wifi i 3g
Wszelką konfigurację musisz zrobić przez kabel, pozycja przełącznika na routerze to 3g.
Nie pomagam na PW!
kosiorwks

Probowalem wszystkie cyferki ktore sa pod routerem S/N itp ale nic nie dziala... Wlaczone jest na routerze 3g . Ale gdy podlaczam go do kompa i chce skonfigurowac wyskakuje prosba o kod ! Nie moge sie polaczyc z wifi po prostu nawet za 1 razem ! I wg instrukcji wszystko robie i zacinam sie gdy trzeba sie polaczyc z siecia i ustawic router wybierajac ip 192.168.0.254 jednak nie mgoe tego ustawic bo sie nie moge polaczyc przez jakis bzdurny kod !!!
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 15:52 przez kosiorwks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kosiorwks pisze:Ale gdy podlaczam go do kompa i chce skonfigurowac wyskakuje prosba o kod
Po kablu? Nie ma takiej możliwości żeby router pytał o kod, może być potrzebne user/hasło czyli prawdopodobnie admin/admin czy coś podobnego opisane w instrukcji. Przed konfiguracją zapomnij o połączeniu przez WiFi (najlepiej wyłącz kartę WiFi w komputerze).
kosiorwks pisze: przez jakis je***y kod
Bluzgi nawet ukryte są tu niemile widziane!
matek451 pisze:Z tyłu poniżej S/N i MAC powinien być podany PIN.
W MR3020 nic takiego nie ma.
Nie pomagam na PW!
kosiorwks

ok poradzilem sobie wystarczylo go zresetowac i pojawila sie siec wifi do ktorej wlazlem i wowczas adres 192.168.0.254 juz zadzialal gdzie moglem go skonfigurowac, wczesniej po prostu nie wchodzilo to ip bo nie bylem polaczony do tplink sieci a tera po zresetowaniu sie pojawilaa. dzieki za checi !
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

A po polsku? Nic z tego dziwnego przekazu nie wiem:dobani:
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ