modem Anydata 520L do CDMA a Windows8
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem Anydata 520L do CDMA a Windows8
witam wszystkich forumowiczow, czy jakis dobry czlowiek moze wie co trzeba zrobic zeby windows 8 widzial i zainstalowal ten modem? po podlaczeniu moge tylko z niego zainstalowac iplus managera ale urzadzenie podazuje sie w managerze urzadzen jako stacja cd na usb, nie pozna zaktualizowac sterownika, itd. na infolinii plusa serwis oczywiscie bada od dwoch dni sytuacje, windows i komputer zupelnie nowy, pozdrawiam i licze na pomoc
[ Dodano: 2013-01-07, 18:34 ]
sorki, widze ze to powinno isc do dzialu cdma... ale nie wiem, jak przeniesc
[ Dodano: 2013-01-07, 18:34 ]
sorki, widze ze to powinno isc do dzialu cdma... ale nie wiem, jak przeniesc
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: modem Anydata 520L do CDMA a Windows8
A może kupić jakiś router do obsługi tego modemu i będzie po problemie (np. http://allegro.pl/asus-wl-500gp-premium ... 39697.html) ?
jareq
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Straszliwego złoma proponujesz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, czemu sam nic lepszego nie zaproponowałeś-poza krytyką? (do obsługi modemu CDMA nie potrzeba nic lepszego, oczywiście można sobie kupić za podobną cenę wydajnego obliczeniowo TP-Linka i zarazem ułomnego w zasilanie po USB).krystianb pisze:Straszliwego złoma proponujesz.
jareq
-
dzięki za sugestie... przed zakupem routera muszę być pewien, że będzie działał z tym modemem na standardowych ustawieniach - nie znam tych wszystkich tricków z podmianą softu, itd. Jeśli możecie potwierdzić, że ten asus będzie ok lub zapodać coś innego to zapraszam (tylko żeby działało z tym modemem i pod W8) - dzięki
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie będzie ok, na standardowym sofcie to on nawet nie wie, że modemy istnieją.marpenowicz pisze:że będzie działał z tym modemem na standardowych ustawieniach - nie znam tych wszystkich tricków z podmianą softu, itd. Jeśli możecie potwierdzić, że ten asus będzie ok
A co będzie działać bez kombinowania, może jakiś zalip ale który, to już byś musiał producenta zapytać, na listach kompatybilności jest adu-520A, czy L ma innego pid'a nie wiem.
Kompatybilnością rotutera z w8 nie musisz się martwić, każdy jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście że nie będzie działać na sofcie Asusa-nie jest to na dziś topowy model Asusa, lecz do CDMA Rev. A idealny. Bez przesady z tym niebotycznym kombinowaniem, to że kupimy sobie Zalip, Dovado, Airlive...etc. z suportem do modemu X nie oznacza że na 100% będzie działał z naszym modemem-czasami w opisach jest że działa a fizycznie w routerze jest starsza wersja softu i trzeba zrobić aktualizację firmware, bywa też na odwrót że musimy się cofnąć to starszej wersji softu i takie upgrade firmware robimy w przypadku Asusa (Asusa trudno ubić przy aktualizacji firmware-w przypadku nieudanej aktualizacji mamy narzędzie ratunkowe poprzez TFTP-Asus Firmware Restoration np. http://www.s-aint.net/2011/03/17/asus-w ... tomatoraf/ , firmware Olega powinno wejść przez GUI (www), sam interfejs obsługi jest identyczny graficznie do oryginalnego softu Asusa-dochodzi tylko zakładka USB-Network i WAN opcja wyboru-USB modem).krystianb pisze: Nie będzie ok, na standardowym sofcie to on nawet nie wie, że modemy istnieją.
A co będzie działać bez kombinowania, może jakiś zalip ale który, to już byś musiał producenta zapytać, na listach kompatybilności jest adu-520A, czy L ma innego pid'a nie wiem.
jareq
-
ok, to chyba zaryzykuję - mam nadzieję, że dam radę to wszystko przegrać, itd.
-
spędziłem dziś kilka godzin nad tym ale jest ciężko i potrzebuję trochę dokładniejszych wskazówek, jeśli można. Który program Olega wgrać? Wgrałem 1.9.2.7-9 ale router nie chodzi. Teraz mam wgrane dd-wrt - router działa ale nie obsługuje modemu na usb (a przynajmniej nie wiem, jat to uruchomić). Jeśłi ktoś może kilka minut poświęcić i drukowanymi napisać co zrobic będę wdzięczny, pozdro
[ Dodano: 2013-01-12, 16:28 ]
firmware olega już wgrane na router wl500gpv2, który chodzi i widzi modem adu520L ale nie chce się łączyć, Jarek, ty też masz iplusa - możesz podrzucić jak ustawić ten firmware żeby modem chodził ok? z góry dziękuję... (pozaznaczałem już że wan przez modem usb, itd ale chyba potrzebnę są jeszcze jakieś ustawienia...
[ Dodano: 2013-01-12, 16:28 ]
firmware olega już wgrane na router wl500gpv2, który chodzi i widzi modem adu520L ale nie chce się łączyć, Jarek, ty też masz iplusa - możesz podrzucić jak ustawić ten firmware żeby modem chodził ok? z góry dziękuję... (pozaznaczałem już że wan przez modem usb, itd ale chyba potrzebnę są jeszcze jakieś ustawienia...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolejno 1-firmware ver. WL500gpv2-1.9.2.7-rtn-r4772.trx, 2-po update zaloguj się i zrób reset do wartości fabrycznych, 3-ustawienia to zakładka IP WAN-USB Modem (to już miałeś ustawione ) i najważniejsza zakładka konfiguracji samego połączenia: USB Network Devices-2 wpisy w tabeli Modem options a)modem type-wybierasz CDMA b)username: cdma@plus , hasło pozostawiasz puste, zapisujesz ustawienia Apply, Finish -router się restartuje i nawiązuje połączenie z siecią.marpenowicz pisze: Który program Olega wgrać?...
jareq
-
już mi działa ale na ostatnim koppelu usb... tamte wersje jakoś nie chciały, dzięki za pomoc
-
Po co kombinować ruter zalipa cdw532am frimware 1.07 i cdw530am 1.04 działa bez dotykowo z modemem adu-520L tylko ten standardowy zasilacz 5v 1A jest za słaby trzeba 2A i działa bezawaryjnie dodatkowo ustawiamy ping to host np jakiś server co 1 min i ruter nie pozwoli przejsc w stan uspienia modemu podtrzymujac evdo mam tak i podlaczony telefon voip bezkompromisowe działanie.
-
Witam,
da się zainstalować i używać modemu AnyData na Windowsie 8. Nie trzeba kombinować z routerami, choć wg mnie i tak router jest o wiele wygodniejszym rozwiązaniem, ale jak ktoś nie chce to nie musi.
Instrukcje jak zainstalować na W8 ma nordisk, nie wiem tylko czy mają to na swojej stronie.
da się zainstalować i używać modemu AnyData na Windowsie 8. Nie trzeba kombinować z routerami, choć wg mnie i tak router jest o wiele wygodniejszym rozwiązaniem, ale jak ktoś nie chce to nie musi.
Instrukcje jak zainstalować na W8 ma nordisk, nie wiem tylko czy mają to na swojej stronie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po to że Zlip kosztuje tyle używany co nowy ww Asus-który działa bardzo stabilnie na firmware Koppela i Olega a dodatku nie wymaga żadnych dodatkowych inwestycji (typu zasilacz 2A). Z tym pingowaniem co minutę w celu utrzymania aktywności modemu to jakiś blamasz (ta funkcja raczej sprawdza połączenie i jak go nie ma to robi restart WAN, stosuje podtrzymanie aktywności z zewnątrz ale pingi idą on-line). Oczywiście na Koppel i Oleg też można pingować hosta w sieci utrzymując aktywność modemu.irekgsmmaniak pisze:Po co kombinować ruter zalipa cdw532am frimware 1.07 i cdw530am 1.04 działa bez dotykowo z modemem adu-520L tylko ten standardowy zasilacz 5v 1A jest za słaby trzeba 2A i działa bezawaryjnie dodatkowo ustawiamy ping to host np jakiś server co 1 min i ruter nie pozwoli przejsc w stan uspienia modemu podtrzymujac evdo

jareq
-
Potwierdzam da się zainstalować i wszystko śmiga według instrukcji http://www.nordiskpolska.pl/pdf/ADU-520 ... a_WIN8.pdf ale z pewnymi zmianami.Przynajmniej u nie nie działało jak zrobiłem dokładnie tak jak w instrukcji.Zmianę wprowadziłem od kroku 15.Trzeba ściągnąć jeszcze sterownik ze strony anydata USB Modem Driver v2.0.6.7 http://www.anydata.com/downloads i wskazać w kroku 15 inny folder.W razie kłopotów służę pomocą.Johny_Mielony pisze:Witam,