Play - przedłużenie umowy czy nowy Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Play - przedłużenie umowy czy nowy Plus
Za cztery tygodnie kończy mi się umowa w play i nie wiem czy przedłużyć wybierając Nowy Play Online 20 GB na 12 miesięcy 6 Mbit/s czy w Plusie codzienna 59,90 zł 15 GB umowę na czas nieoznaczony. Według mapy zasięgu mam zasięg Plusa hspa+ a jak co to mam antenę zewnętrzną ATK-20. W play mam taki dobry zasięg że może być nawet 6Mbit/s. W Play mam limit a w Plusie nie ma limitu prędkości i czy warto przejść do Plusa?? Mieszkam w Górznie powiat Garwolin.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Play - przedłużenie umowy czy nowy Plus
Jeśli w Playu masz dobry zasięg i osiągniesz 6Mbit/s( a propos jaki teraz masz limit prędkości i jaki wynik osiągasz? ) to pozostań . W Plusie nie ma w teorii ograniczeń prędkości ale bywa różnie, to efekt połączenia sieci w Grupie Solorza. Problemem jest pakiet 50GB w godz 1-7, w Play nie ma limitu w godz 0-9. W Plusie HSPA miałbyś z AERO2 900MHz z Górzna o ile działa. Jeśli chcesz sprawdzić Plusa to kup starter i potestuj. Jeśli chcesz uzyskać dobre warunki w Play to wypowiedz umowę.
-
- Użytkownik forum
Jak to działa i jak to zrobić??matek451 pisze:Jeśli chcesz uzyskać dobre warunki w Play to wypowiedz umowę.
Limit mam 4Mbit/s a w testach na hspa+ mam od 0.5 do 4,2Mbit/s
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz umowę na czas określony to miesiąc przed upływem terminu musisz złożyć wypowiedzenie. Z reguły kontaktuje się z tobą ktoś z sieci (DUK) i składa propozycje utrzymaniową . Jeśli jest korzystniejsza niż oferty ze strony internetowej ( np. zniżka w abonamencie, wyższy limit, tańszy sprzęt) to wyrażasz zgodę . Warto popytać jakie oferty uzyskali koledzy z tego forum, jest to punkt wyjściowy do negocjacji. Wypowiedzenie w ciągu tego miesiąca zawsze można wycofać. Operatorzy postawieni wobec groźby realnego odejścia są bardziej skorzy do negocjacji. Prędkości , które osiągasz przemawiają za pozostaniem w Play.,
-
- Użytkownik forum
A jak teraz nie mam 30 dni do końca umowy bo jest do 6 lutego to co??
- wojteks
- *** Administrator ***
To Cię mająbedok pisze:teraz nie mam 30 dni do końca umowy bo jest do 6 lutego to co?

Jak złożysz wypowiedzenie to będzie się działo zgodnie z regulaminem/podpisaną umową która mówi o zasadach wypowiedzenia. Od 6 lutego przejdziesz na czas nieokreślony a wtedy okres wypowiedzenia może być inny i podejście DUK do problemu też może być inne.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Czyli nie mam co się w to bawić bo i tak nic nie zyskam??
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział, nic nie tracisz a może troszkę uda się zyskać.bedok pisze:Czyli nie mam co się w to bawić bo i tak nic nie zyskam?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A jak podpisałem umowę przez internet to jak mam to zrobić??
- wojteks
- *** Administrator ***
W salonie (nie punkcie współpracującym) albo poleconym na adres operatora do korespondencji.bedok pisze:A jak podpisałem umowę przez internet to jak mam to zrobić?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Przejrzyj umowę , która podpisałeś . Jeśli okres wypowiedzenia dla umowy bezterminowej wynosi miesiąc ,to po złożeniu wypowiedzenia umowa wygaśnie 6 marca i do tego czasu możesz negocjować. Ciekawi mnie to , że nikt z tobą się nie kontaktował. Z reguły operatorzy kilka miesięcy wcześniej proponują dalszą kontynuacje umowy i przedstawiają warunki.
-
- Użytkownik forum
Dzwoniła w grudniu ale chciała dać mi 10zł upustu i resztę to samą to powiedziałem że poczekam bo liczyłem na ofertę lte w styczniu ale się przeliczyłem.
-
- Guru bezprzewodowy
to com proponowali to kalka tego co na stronie. Jeśli chce się więcej to wysyła się wypowiedzenie. Ty nie masz wyjścia, musisz składać wypowiedzenie inaczej umowa przedłuży się na dotychczasowych warunkach , nawet nie będziesz miał tego 10 zł upustu. Jak ci nic nie zaproponują to zawrzesz nową na tych samych warunkach, plusem będzie nowy modem. Pisz wypowiedzenie nic nie tracisz.
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
???matek451 pisze:Ty nie masz wyjścia, musisz składać wypowiedzenie inaczej umowa przedłuży się na dotychczasowych warunkach ,
Przejdzie na czas nieokreślony, warunki promocyjne w Play są na czas nieokreślony, więc żadne dotychczasowe zniżki nie znikną . Może przedłużyć kiedy będzie miał na to ochotę.
Ogólnie, przejrzyj ten wątek o przedłużeniu umowy w Play(kilka ostatnich stron). Tam są wszystkie informacje:
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... start=3465
Tu są opcję przedłużeniowe GU:
Fajna jest opcja z MIFI Huawei E586 za 1zl, 18GB (15+3), prędkość 4mbit/s za 36,33zł na 12 miesięcy.GU Play online z efaktura.
4 gb 1/Mbit -14,90
10 gb 2/Mbit - 24.90
15 gb 4/Mbit 34,90
20 gb 6/Mbit 54,90
1) Do tego sa gratis giga tak jak w sklepie internetowym czyli np. 15+3
2) umowa na 12 miesięcy i modem , nie wiem ile kosztują modemy w poszczególnych taryfach ja wybrałem przy 15+3 gb e586 za 1 zl na allegro 260 zl koszt.
3) To jest cennik z reg. dziwie się trochę bo np. mi powiedziała Pani ze będą placil 36,z groszami wiec nie wiem czemu drożej o zlotowke.
4) podace ceny sa cenami orientacyjnymi jakby ktoś mogł potwierdzić.
Jeśli jednak limit prędkości 6Mbit jest najważniejszy to ta opcja z nim (20GB) ma najniższe opusty.
-
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o to, że będzie miał to co teraz. A te oferty , które przedstawiłeś są dużo korzystniejsze, co tylko skłania do złożenia wypowiedzenia i to jak najszybciej.
- slobodan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam pytanie na ile wcześniej można złożyć wypowiedzenie. Umowę mam do 18.04.2013 r . Ostatnio chciałem złożyć wypowiedzenie w salonie. Gostek w punkcie powiedział że to za wcześnie i mam zjawić się w marcu
Nie mogę już teraz złożyć takiego pisma ? W piśmie wyraźnie napisałem że składam wypowiedzenie z zachowaniem okresu na jaki umowa pomiędzy mną a P4 została zawarta ... Chciałem już sobie negocjować, podoba mi się opcja za 24,50
Teraz płacę 59 zł za 18 GB i prędkość 4 

-
- Guru bezprzewodowy
Wypowiedzenie można złożyć nawet tuż po podpisaniu umowy zaznaczając tak jak ty z zachowaniem okresu na jaki została zawarta. Muszą przyjąć ,zadzwonią z DUK później. W ten sposób nie przeoczysz miesięcznego terminu wypowiedzenia. Goście w Punktach z zasady chcą odwieść od wypowiedzenia i próbują wcisnąć przedłużenie umowy na mniej korzystnych warunkach. Nikt z konsultantów u wszystkich operatorów nie lubi świadomych, zorientowanych klientów, dla nich jesteśmy za cwani.
- wojteks
- *** Administrator ***
[quote="matek451"][/quote]
Zawsze można pocztą wysłać jako polecony z potwierdzeniem odbioru.
Zawsze można pocztą wysłać jako polecony z potwierdzeniem odbioru.
Nie pomagam na PW!
- slobodan
Cześć
Orientujecie się może co można teraz wytargować od Playa ? Bez złożenia wypowiedzenia proponują mi:
- umowę na 12 miesięcy
- 10 + 2 czyli razem 12 GB
- Huawei e3131 ( podobno ma gniazdo anteny zew. prawda to ? ) za 39 zł
- speed 2
Teraz mam 20 GB i speed 4 ... za 59 zł
Chciałem wytargować coś do 30 zł, nie wykorzystuję więcej niż 10 GB internetu miesięcznie. Chyba warto złożyć wypowiedzenie, tak żeby dostać coś atrakcyjnego ?
Orientujecie się może co można teraz wytargować od Playa ? Bez złożenia wypowiedzenia proponują mi:
- umowę na 12 miesięcy
- 10 + 2 czyli razem 12 GB
- Huawei e3131 ( podobno ma gniazdo anteny zew. prawda to ? ) za 39 zł
- speed 2
Teraz mam 20 GB i speed 4 ... za 59 zł
Chciałem wytargować coś do 30 zł, nie wykorzystuję więcej niż 10 GB internetu miesięcznie. Chyba warto złożyć wypowiedzenie, tak żeby dostać coś atrakcyjnego ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ma.slobodan pisze:- Huawei e3131 ( podobno ma gniazdo anteny zew. prawda to ? )
- slobodan
Orientuje się ktoś jakie oferty DUK ma dla tych którzy już złożyli wypowiedzenie ? 

- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Kolega po złożeniu wypowiedzenia dostał 2GB 2Mbit/s za 9,90zł (12miesiecy), ale warunkiem tego jest aktywowanie ekofaktury.
Poprzednio miał 4GB z modemem Huawei E173u-2 za 39zł i 1Mbit/s przy umowie na 18miesięcy.
Poprzednio miał 4GB z modemem Huawei E173u-2 za 39zł i 1Mbit/s przy umowie na 18miesięcy.
-
- Stały użytkownik forum
A po co ci ten Huawei E3131, skoro i tak będziesz miał tylko 2 Mb/s ? Weź ofertę bez modemu to pewnie i abonament niższy dostaniesz.slobodan pisze:- Huawei e3131 ( podobno ma gniazdo anteny zew. prawda to ? ) za 39 zł
- speed 2
-
- Użytkownik forum
Ja mam identyczny problem bo 29.01.2013 powiększył się zasięg LTE w Goleniowie woj. zachpom. Play mnie już tak zmęczył że nie mogę na niego patrzeć wziąłem plusa na 7 dni na testy ale już cztery dni czekam na aktywacje karty sim. Czy ktoś ma plusa w zasięgu Chociaż Hspa+? Bo mój limit 4 mbit/s play w ogóle nie dotrzymuje BTS co wieczór jest tak przeciążony że jak mam 2 mbit/s to radość na maxa. Jak jest z plusem?
-
- Guru bezprzewodowy
W twojej lokalizacji bierz T-Mobile , daj sobie spokój z Plusem i ich LTE. Na twoim terenie jest już NetWorks i warto go przetestować. Ludzie w jego zasięgu osiągają na modemach HSPA+DC fajne transfery. W T-Mobile za 9,08 będziesz miał noce bez limitu, w Plusie nocny limit to 50GB. Drugim lepszym wyborem Orange, też w NetWorks. Tutaj noce za free.
-
- Użytkownik forum
A jakie prędkości osiągają? Te noce mnie nie interesują nawet bo w nocy nigdy nie siedzę na internecie.matek451 pisze:W twojej lokalizacji bierz T-Mobile , daj sobie spokój z Plusem i ich LTE. Na twoim terenie jest już NetWorks i warto go przetestować. Ludzie w jego zasięgu osiągają na modemach HSPA+DC fajne transfery. W T-Mobile za 9,08 będziesz miał noce bez limitu, w Plusie nocny limit to 50GB. Drugim lepszym wyborem Orange, też w NetWorks. Tutaj noce za free.
-
- Guru bezprzewodowy
Noce bez limitu to jedyna pora aby ściągnąć duże pliki lub obejrzeć filmy z serwisów TV. Cóż limity w internecie mobilnym. Prędkości w dobrych lokalizacjach powyżej 20Mbps, standard to około 10Mbps, oczywiście na modemach HSPA+DC.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
matek451, u mnie tak to wygląda (Sierra 753S + antenka 5dBi bo bez nie mam zasięgu):pawelpk pisze: A jakie prędkości osiągają? Te noce mnie nie interesują nawet bo w nocy nigdy nie siedzę na internecie.
- Stacja bazowa ponad 1,7 km mnie więcej godziny szczytu:
http://speedtest.net/result/2466224564.png
http://speedtest.net/result/2454462367.png
http://speedtest.net/result/2421661786.png
- Nieco później:
http://speedtest.net/result/2506874710.png
- Popołudnie pod stacją bazową (200m):
http://speedtest.net/result/2451835933.png
http://speedtest.net/result/2451833972.png
- Noc, ponad 1,7 km od stacji:
http://speedtest.net/result/2460281778.png
http://speedtest.net/result/2511521253.png
Na modemie HSPA+ można podzielić prędkość przez 2. Praktycznie połowa tego co daje HSPA+ DC, może nieco wolniej na samym HSPA+.
Dla ciekawych można spokojnie grać przez sieć na tym łączu. Akurat czasem odpalę sobie Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (FPP/TPP).

-
- Stały użytkownik forum
Ja mam pytanie to "NetWorks" to jakaś nowa architektura sieci?

Na tym łączu możesz nawet pobawić się w streamDla ciekawych można spokojnie grać przez sieć na tym łączu. Akurat czasem odpalę sobie Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (FPP/TPP).

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
alvaroo, jeśli chodzi o NetWorks! to jest spółka powołana przez PTC (T-Mobile) i Centertel (Orange) do budowy sieci. Stacje obydwu sieci są konsolidowane - tam gdzie się dublują stacje robiona jest wspólna. Zakładany jest nowy sprzęt. Zasoby sieciowe są oddzielne dla każdego operatora (swoje pasmo, swoje kanały), ale sieć jest wspólna i zarządzana przez właśnie NetWorks!. Wszystkie stacje budowane z ramienia tej spółki są nowe (z nowym sprzętem) i mają HSPA+ DC.
Co masz dokładnie na myśli?alvaroo pisze: Na tym łączu możesz nawet pobawić się w stream![]()