Problem z Huawei E1750 i routerem Sapido RB-1733

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zakusama
Początkujący użytkownik forum

Problem z Huawei E1750 i routerem Sapido RB-1733

Post autor: zakusama »

Witam.
Posiadam modem Huawei E1750 sieci Plus który sam, podłączony do kompa przez USB działa bez zarzutu i stabilnie osiąga prędkosci w HSDPA rzędu 5 Mb(sprawdzane na speedtest.net ) co jest dobrym wynikiem w małej wielkopolskiej wsi w której mieszkam.

Problem zaczyna sie kiedy podłączam modem do usb routera Sapido RB-1733 wtedy prędkosc połączenia dramatycznie spada do 0.30 Mb.. co jest tragedią i na dodatek otwierajac nowe strony dochodzi do masowego laga rzędu 2000 ms..

Nie ma znaczenia czy łącze się z routerem przez wifi czy ethernet nadal chodzi tragicznie i mimo że szukałem rozwiązania w sieci nic nie dała aktualizacja firmware routera czy mieszanie/resetowanie ustawień

Samodzielnie nie jestem w stanie uporać się z tym problemem mam nadzieje że będziecie w stanie mi jakoś pomóc.

Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z Huawei E1750 i routerem Sapido RB-1733

Post autor: wojteks »

zakusama pisze: Huawei E1750
W jakim kolorze miga dioda na modemie jak pracuje podłączony do routera?
Nie pomagam na PW!
zakusama

Dioda świeci na niebiesko i raczej nie mryga, sprawdziłem ładując strone na laptopie w tym samym czasie

edit. Przyjarzałem sie bliżej i wygląda ze równoczesnie świeci się zielona i niebieska dioda w momencie kiedy robie cos w necie ale nic nie miga o.O na standby świeci sie tylko niebieska
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zakusama pisze:na standby świeci sie tylko niebieska
Niebieska to zalogowany do UMTS (3G) a turkusowa/jasnoniebieska to HSPA czy podobna technologia. Czyli niby jest OK. Rozumiem że to jak jest modem do routera podłączony.
Czy możesz sprawdzić dając modem na krótkim przedłużaczu USB jak będzie działał (albo przy wyłączonym WiFi routera)?
Nie pomagam na PW!
zakusama

Niestety nie mam przedłużacza USB ale sprawdzałem z wyłączonym wifi jak mówiłeś i odrazu poprawiła się prędkość do 2 Mb na speedtescie.. co jest zdecydowaną poprawą i ping nie skacze do 2k ms kiedy otwieram nowe strony,, wiem że nie będe miał raczej takiej samej szybkosci jak używając samego modemu

Hmm jaki może być tego powód? Łączenie się ethernetem nie jest optymalne jako ze komputery których używam znajdują się w odległości wykluczającej kabel LAN.. jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zakusama pisze:wiem że nie będe miał raczej takiej samej szybkosci jak używając samego modemu
Powinna być podobna, to nie LTE.
zakusama pisze:jaki może być tego powód?
Zakłócenia od WiFi.
zakusama pisze:jako ze komputery których używam znajdują się w odległości wykluczającej kabel LAN
Kabel LAN może mieć 100m.
zakusama pisze:jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Spróbować z przedłużaczem USB z 1m a jak nie pomoże to jeszcze przy modemie HUB USB z zasilaczem warto sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
zakusama

Ok spróbuje z przedłużaczem USB i dam znać co z tego będzie hub będzie ostatnim kołem ratunkowym ;p

A co do kabla to wiem że bez problemu da on rade na odległościach o których mówisz niestety w moim przypadku fizyczną przeszkodą jest odległość między budynkami gdzie znajdują się kompy a ciągniecie kabla w takich warunkach było by rozrzutnością

Podsumowując dziękuje bardzo za pomoc jak tylko sprawdzę podane przez ciebie rozwiązania dam znac o wynikach,

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zakusama pisze:spróbuje z przedłużaczem USB i dam znać co z tego będzie hub będzie ostatnim kołem ratunkow
W tym przypadku to antena zewnętrzna do WiFi jest konieczna raczej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Fred
Stały użytkownik forum

Post autor: Fred »

Ja też mam Sapido RB1733 ten 1watowy, też miałem problem przez badziewne kabelki USB a sygnał był słaby -91db
więc używałem dwóch aktywnych 5metrowych ale zmieniłem zasilacz tego routera na większy bo co jakiś czas rozłącało,
teraz mi postawili 3Km dalej nowy BTS i modemy wkładam bezpośrednio w router e398 albo e353,e3131 teżdziałał a karty z Plusa lub Aero.
Firmware mam 1.50 menu jest po Polsku koślawo tłumaczone. Pinki rourer wydłuża o niecałe 20ms łącząc sieć po wifi,
co mi daje w testach poniżej 50 ms rano lub w nocy.
Jak chcesz firmware jest u mnie chomik (f.r.e.d)
ODPOWIEDZ