Optymalny tryb Wifi do rozdzielenia łącza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Optymalny tryb Wifi do rozdzielenia łącza

Post autor: gorus1 »

Witam!
Na bazarze stoją dwa butiki (w jednym i drugim butiku dwa stacjonarne PC oraz dwie komórki po wifi). Butiki są oddalone od siebie o około 100 metrów i nie mają ze sobą bezpośredniej widoczności. Do jednego butiku doprowadzony jest sygnał internetowy (modem adsl) i chciałbym ten sygnał udostępnić dla drugiego butiku. Nie ma możliwości połączenia skrętką obydwu butików dlatego muszę to zrobić po wifi. Mam do dyspozycji dwa rutery linksys WRT54GL z tomato na pokładzie i chciałbym je wykorzystać do połączenia butików, ale nie wiem jaki tryb pracy wifi zastosować, aby udostępnianie działało optymalnie. Czy wystarczy router w butiku gdzie jest internet ustawić w tryb AP, a ten drugi w tryb AP client czy też zastosować tryb WDS lub Wireless Ethernet Bridge? Dodam, że warto by było aby wszystkie hosty były w jednej podsieci.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Optymalny tryb Wifi do rozdzielenia łącza

Post autor: Jo_gurt »

W jednym AP w drugim Wireless Ethernet Bridge. Oczywiście w drugim nie ma wifi, jak chcesz mieć radio to musisz dokupić zwykły AP.
Testowałeś w ogóle? Łapią swoją sieć? Bo 100m bez widoczności to raczej tylko przy dużym szczęściu.
gorus1

Nie testowałem, ale potestuję - najwyżej dokupię jakieś lepsze antenki do obydwu Routerów. Czyli rozumiem, że obydwa routery ustawiam w trym wireless ethernet bridge?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

gorus1 pisze:najwyżej dokupię jakieś lepsze antenki do obydwu Routerów
To nic nie da.
gorus1 pisze: Czyli rozumiem, że obydwa routery ustawiam w trym wireless ethernet bridge?
Jeszcze raz:
W jednym AP w drugim Wireless Ethernet Bridge
gorus1

Ok. Dzięki. Nie zrozumiałem tj. myślałem, że AP określasz urządzenie, a nie tryb :)
Pozdr
gorus1

Witam!
Wszystko działa jak należy tj. jeden router ustawiony jako AP, a ten drugi Wireless Ethernet Brdige. Mam jednak małą zagwozdkę, bo chciałbym mieć możliwość wybudzania również tych komputerów znajdujących się za routerem w trybie wireless ethernet bridge, ale nie wiem w jaki sposób mam się na niego zalogować, żeby skorzystać z opcji WOL??? Czy on dostaje jakieś IP od strony WAN?
ODPOWIEDZ