Router Sierra 754S, wadliwy egzemplarz czy zła konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router Sierra 754S, wadliwy egzemplarz czy zła konfiguracja
Witam
Do tej pory korzystałem z internetu (orange w zasięgu HSPA DC) przy pomocy routera Huawei E587. Standardowo korzystam z tego internetu w domu i chodzi dość stabilnie. Średnie pomiary na speedtest.net to powyżej 10 Mb/s. A maksymalne to około 20 Mb/s.
Sporadycznie korzystałem też z dwóch innych lokalizacji, ale też nie byłem w stanie osiągnąć więcej jak 21 Mb/s.
Czytając pochlebne informacje o routerach Sierra serii 7xx postanowiłem taki zakupić. Z uwagi na niedostępność 762S zakupiłem model 754S wiedząc, że ograniczam się tylko do pasma 2100.
Wczoraj dotarła do mnie przesyłka. Uruchomiłem router no i porażka. Poziom sygnału -79dBm, a speedtest ledwie pokazuje 2 Mb/s i to w porywach. W orange posiadam aktywny vpn, ale bez względu czy wybiorę apn dodatkowy czy też standardowy to muli się tak samo.
Zastanawiam się czy to jest wina konfiguracji czy też jest coś nie tak z moim egzemplarzem.
Po powrocie do starego routera E587 wszystko działa zdecydowanie lepiej.
Do tej pory korzystałem z internetu (orange w zasięgu HSPA DC) przy pomocy routera Huawei E587. Standardowo korzystam z tego internetu w domu i chodzi dość stabilnie. Średnie pomiary na speedtest.net to powyżej 10 Mb/s. A maksymalne to około 20 Mb/s.
Sporadycznie korzystałem też z dwóch innych lokalizacji, ale też nie byłem w stanie osiągnąć więcej jak 21 Mb/s.
Czytając pochlebne informacje o routerach Sierra serii 7xx postanowiłem taki zakupić. Z uwagi na niedostępność 762S zakupiłem model 754S wiedząc, że ograniczam się tylko do pasma 2100.
Wczoraj dotarła do mnie przesyłka. Uruchomiłem router no i porażka. Poziom sygnału -79dBm, a speedtest ledwie pokazuje 2 Mb/s i to w porywach. W orange posiadam aktywny vpn, ale bez względu czy wybiorę apn dodatkowy czy też standardowy to muli się tak samo.
Zastanawiam się czy to jest wina konfiguracji czy też jest coś nie tak z moim egzemplarzem.
Po powrocie do starego routera E587 wszystko działa zdecydowanie lepiej.
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 14:04 przez liliputek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Router Sierra 754S, wadliwy egzemplarz czy zła konfiguracja
Nie wiem jak 754S, ale 753S ma dość słabe antenki. Muszę u siebie używać dodatkowej anteny. Trzymając router w samochodzie 300 m od stacji bazowej sygnał wynosi 80%. Po podłączeniu antenki i wstawienia jej na dach wzrasta do 100% i prędkość wynosi o 3-5 Mb/s więcej.
Druga sprawa to rodzaj transmisji. Ten Huawei ma HSPA+ DC, a 754S ma tylko HSPA+. Mam modem Sierra też HSPA+ i właśnie 753S, który ma HSPA+ DC i mogę śmiało powiedzieć, że prędkość na modemie HSPA+ jest o połowę mniejsza, czasem nawet więcej niż o połowę.
To też jest różnica i dlatego masz takie a nie inne wyniki.
Ogólnie 754S nie jest dobrym rozwiązaniem u nas i trochę bezsens go kupować. Zdecydowanie lepszy (jak ma być z LTE) jest 762S, który jednak ciężko znaleźć.
Osobiście darowałem sobie LTE i GSM i skusiłem się na 753S z HSPA+ DC.
Druga sprawa to rodzaj transmisji. Ten Huawei ma HSPA+ DC, a 754S ma tylko HSPA+. Mam modem Sierra też HSPA+ i właśnie 753S, który ma HSPA+ DC i mogę śmiało powiedzieć, że prędkość na modemie HSPA+ jest o połowę mniejsza, czasem nawet więcej niż o połowę.
Ogólnie 754S nie jest dobrym rozwiązaniem u nas i trochę bezsens go kupować. Zdecydowanie lepszy (jak ma być z LTE) jest 762S, który jednak ciężko znaleźć.
Osobiście darowałem sobie LTE i GSM i skusiłem się na 753S z HSPA+ DC.
-
- Użytkownik forum
używam anteny zewnętrznejja.michal pisze:Nie wiem jak 754S, ale 753S ma dość słabe antenki. Muszę u siebie używać dodatkowej anteny. Trzymając router w samochodzie 300 m od stacji bazowej sygnał wynosi 80%. Po podłączeniu antenki i wstawienia jej na dach wzrasta do 100% i prędkość
wynosi o 3-5 Mb/s więcej.
Sprzedawca w opisie umieszcza informację:Druga sprawa to rodzaj transmisji. Ten Huawei ma HSPA+ DC, a 754S ma tylko HSPA+. Mam modem Sierra też HSPA+ i właśnie 753S, który ma HSPA+ DC i mogę śmiało powiedzieć, że prędkość na modemie HSPA+ jest o połowę mniejsza, czasem nawet więcej niż o połowę.
Download do 42 Mbps, Upload do 5.76 Mbps. (użytkownicy HSPA+), co jest niezgodne z informacją producenta.
Chyba trzeba będzie oddać.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-01-25, 14:12 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 14:12 przez liliputek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To dziwne, że takie słabe osiągi.
Sprzedawca wprowadza w błąd. Router 754S to router na rynek północnoamerykański. LTE w ogóle nie działa w Polsce. Nie ma HSPA+ jak już zauważyłeś. Jeśli masz możliwość to uważam, że lepiej zwrócić. Jak chcesz Sierrę to lepiej 753S, ale nie ma GSM.
[ Dodano: 2013-01-25, 14:17 ]
Skoro jednak Huawei chodzi fajnie to nie wiem czy warto zmieniać.
Sprzedawca wprowadza w błąd. Router 754S to router na rynek północnoamerykański. LTE w ogóle nie działa w Polsce. Nie ma HSPA+ jak już zauważyłeś. Jeśli masz możliwość to uważam, że lepiej zwrócić. Jak chcesz Sierrę to lepiej 753S, ale nie ma GSM.
-
- Użytkownik forum
Huawei dobrze chodzi, myślałem że sierra będzie jeszcze lepsza (na podstawie opinii na forum). Mam abonament bez limitu więc chciałem usprawnić transmisję.ja.michal pisze:To dziwne, że takie słabe osiągi.
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakim? Bo chyba nie tutaj, za wiele informacji o tym sprzęcie nie ma.liliputek pisze:na podstawie opinii na forum
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak, z tego forum. Nie dokładnie na podstawie konkretnego modelu 754S, a rodziny serii 7xxx, oraz dobrych opinii marki firmy Sierra.wojteks pisze:[..]
Jakim? Bo chyba nie tutaj, za wiele informacji o tym sprzęcie nie ma.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 18:05 przez liliputek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
liliputek
liliputek