Problem z zasięgiem e398 i Dovado

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kullt1980
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem e398 i Dovado

Post autor: kullt1980 »

Witam
Na początek chciałem się przywitać i prosić o wyrozumiałość jak coś źle popełnie w tym poście ale to pierwsze moje wypociny na forum.

Mam problem posiadam internet LTE od Plusa modem e398 i router dovado i antena zewnętrzna.

Moja lokalizacja jak na zdjęciu poniżej nie całe 2 km od BTS'a.
http://images36.fotosik.pl/355/538f5780c0ae3904.jpg

Do połowy grudnia wszystko śmigało super zasięg 90-94 % 4G.
Od połowy grudnia zaczęły się hocki klocki tzn zasięg był (nadal 90 %)niby połączony był z 4G a download bardzo marny na speed teście ( o ile się dało zrobić ) pokazywał ping 35 ms dl parę kilo a upload 20 mega Dzwoniłem do Plusa oczywiście wszystko ok żeby posprawdzać u siebie. Sprawdziłem na innym modemie to samo na innych antenach to samo .
Po zmianie w dovado na 3G zasięg jest 90 % no i transfer około 5 Mb/s czyli ok ale 4G nie śmiga.
Zacząłem kombinacje w ustawieniach routera i nic .
Po podłączeniu do kompa to samo 3G w miarę jest 4G ledwo ledwo a zasięg brzytwa.

Kolejna nocka kombinacji i dopiero po trzech do pięciu restartach routera modem połączył się z 4G i transfery ok ale zauważyłem że po wyłączeniu i ponownym włączeniu routera znowu się łączy z 4G ale transfery lipa(zasięg nadal 90-94 %) , i od nowa restarty 4-5 i jest ok .

Czy ktoś może coś poradzić.
Z góry dzięki

Pozdrawiam
Co się dzieje
Ostatnio zmieniony 2013-01-26, 08:08 przez kullt1980, łącznie zmieniany 1 raz.
encholex
Stały użytkownik forum

Re: Problem z zasięgiem e398 i Dovado

Post autor: encholex »

Ja tak tylko z ciekawości:

1. Jaką dokładnie masz antenę zewnętrzną ? i jakie próbowałeś ? szukam dobrej anteny do LTE. Pisałeś że próbowałeś też inne anteny, więc może podzielisz się doświadczeniem. Anteny są zazwyczaj dedykowane do danego pasma i niekoniecznie mogą się sprawdzać w innych częstotliwościach. Pisałeś że działała i na LTE i na 3G.
2. Czy za każdym razem łączysz się do tego samego BTS'a? widzę na mapce, że w linii prostej dalej jest kolejny BTS ?
3. Czy modem jest na gwarancji ? Wiesz, kiedyś miałem problem z łączeniem się E398 z 4G i dopiero po przeflashowaniu załapał... Tu są najnowsze firmware: http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F ... uawei/E398
Niestety nie wiem czy traci się gwarancję przy przeflashowaniu i tu musi się wypowiedzieć ktoś inny
kullt1980

Witam
1 o antenie napisze pózniej bo akurat nie ma mnie w domu
2 Raczej łącze sie do tego samego BTSa bo zasieg jest ciagle około 90 % nigdy mniej
3 Co do modemu to testowalem 2 szt i było to samo i były upgretowane do najnowszego softu

Pozdrawiam
encholex
Stały użytkownik forum

Odnośnie anteny to napisz jeśli będziesz miał możliwość.
Zasięg może być taki sam, bo jednak dużych odległości nie ma.
Dla sprawdzenia podłączył bym modem bezpośrednio do komputera i sprawdził czy faktycznie ciągle łączysz się z jednym. W tamtym roku Mobylandowi puścili dalszą rozbudowę oraz do współpracy doszły BTS'y Plusa, gdzie też montują LTE i u mnie w takim 30tys. mieście przybyło 3 nowe lokalizacje z LTE. Patrząc po mapce, możesz łączyć się z trzema... Jeżeli sprawdzałeś inne modemy i inne anteny, to tylko w BTS'ach może być różnica.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

encholex pisze:oraz do współpracy doszły BTS'y Plusa
LTE to tylko i wyłącznie Mobyland, część lokalizacji pokrywa się z Plusem.
encholex pisze:Patrząc po mapce
Pozwoleń czy działających stacji?
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:LTE to tylko i wyłącznie Mobyland, część lokalizacji pokrywa się z Plusem.
Wiadomo że same anteny LTE są Mobyland'a, ale w tamtym roku doszło do współdzielenia infrastruktury i Mobyland montuje też anteny na BTS'ach Plusa... W sumie sam Plus też ma 10MHz pasma 1800MHz. Nie tylko Mobyland i Centernet.. http://media2.pl/telekomunikacja/98172- ... wideo.html
wojteks pisze:Pozwoleń czy działających stacji?
Pozwoleń które nawet w mniej niż miesiąc przechodzą w działające stacje. Sam się dziwiłem że tak szybko testują i uruchamiają nowe i na takiej właśnie stacji miałem problemy jakie ma pytający, bo nie do końca przetestują a już włączają. Jeżeli dochodzą nowe to też i może mieszają radiolinie na dotychczasowych, kto wie. Według mnie wychodzi na to, że pytający prawdopodobnie nie łączy się z jedną (dotychczasową) stacją. Musi to sprawdzić bo wiele możliwości już sam wyeliminował. Szczerze to obserwowałem u mnie ten proces. Odkąd puścili rozbudowę w tamtym roku, był wysyp pozwoleń a same stacje już potrafiły stać gotowe do testowania i odpalenia. Na mapce przybyło na jesieni w tamtym roku i do tego czasu już na pewno są włączone. Oczywiście mogą się zdarzyć nowe pozwolenia i BTS może nie chodzić, ale wysyp był na jesieni.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-26, 12:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-26, 12:58 przez encholex, łącznie zmieniany 1 raz.
kullt1980

Witam
Co do anteny to kupiona na naszym rodzimym portalu aukcyjnym
http://allegro.pl/antena-huawei-e398-du ... 95998.html

A co do możliwości łączenia się z różnymi bts'ami to całkiem to możliwe i tak przypuszczałem ale wolałem dopytać muszę modem podłączyć do kompa tak jak sugerujecie i sprawdzić .

Ale to dziwne bo naprawdę sygnał jest nie mniejszy niż 90 do 95 % Najbliższy bts jest oddalony o 1,8 km a ten drugi w linii oddalony jest o 3,6 km czyli jeszcze raz tyle bez zmiany siły sygnału

Na początku byłem wściekły bo było ok i nagle lipa za czym doszedłem że po kilku restartach wreszcie się łączy parę razy mnie krew zalała .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kullt1980 pisze:to kupiona na naszym rodzimym portalu aukcyjnym
Kup inną, lepszego producenta bo to co masz to zły wybór był.
Nie pomagam na PW!
kullt1980

wojteks pisze:Kup inną, lepszego producenta bo to co masz to zły wybór był.
A co byś polecił
Choć na pewno to nie jej wina z ciekawości pytam co by można innego lepszego zapodać
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kullt1980 pisze:A co byś polecił
Powiedzmy coś takiego http://www.cybertech.com.pl/p94,antena- ... fme-z.html x2.
kullt1980 pisze:Choć na pewno to nie jej wina
Tego wcale nie był bym pewien.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

kullt1980 pisze:Co do anteny to kupiona na naszym rodzimym portalu aukcyjnym
http://allegro.pl/antena-...2945495998.html
Dzięki za wskazanie anteny. Czy jest to jedyna antena, bo wspominałeś że testowałeś jeszcze na innej ?

Jakie masz zdanie o tej antenie? Od kiedy ją masz i czy miałeś przez nią jakieś problemy typu mocne grzanie się modemu, zawieszanie się modemu, skoki sygnału, spadki prędkości po kilku/kilkunastu minutach ? Cokolwiek co mogło by wskazywać na niedopasowanie anteny do modemu...
Przede wszystkim ile czasu już ją użytkujesz i czy faktycznie ma te 17dBi ?

Twoja opinia może wielu osobom pomóc we właściwym wyborze i uchronić ich przed skutkami stosowania nieprawidłowo zaprojektowanych i wykonanych anten.
Z góry dzięki za opinię.

Daj znać też jak będziesz coś wiedział o BTS'ach.
A korzystając z okazji zapytam jeszcze Was czy da się w jakis sposób wymusić łączenie z wybranym BTS'em ? Problem u mnie leży w antenie kierunkowej która podobnie jak u kolegi widzi dwa BTS'y tego samego operatora... Problem może też wystąpić gdy kierunkowa widzi dwa BTS'y operatora Orange i T-Mobile co należy do NetWorks!. Na przykład Orange Free... Gdy połączy mi się z Orange, internet śmiga do 14Mbps, ale jak innym razem się połączę, to mam marne 4-5Mbps i wysokie pingi... i niestety po identyfikacji wyszło że jest to BTS T-Mobile. Niestety nie da się dokładniej trafić w chcianego BTS'a, bo są ode mnie 7.5km.
Macie jakieś lekarstwo na to?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

encholex pisze: i czy faktycznie ma te 17dBi
Nie do zmierzenia w domu.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Nie do zmierzenia w domu.
No właśnie jak to jest z testowaniem tego?
I ile zysku ma wbudowana antena np. w telefonie, w E398 ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

encholex pisze:I ile zysku ma wbudowana antena np. w telefonie, w E398
Co najwyżej 0 o ile nie tłumi.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Co najwyżej 0 o ile nie tłumi.
W takim razie niegłupim testem byłoby przejechanie się w teren na skraj zasięgu i zbadać ile dBm mamy z anteną i bez podłączonej anteny ?
kullt1980

Witam
Co do tej mojej anteny puki co jest ok nic się nie dzieje modem się nie grzeje \

Poprzednio miałem http://allegro.pl/mocna-antena-huawei-e ... 09069.html i na modemie można było jajka smażyć masakra

Szkoda że śnieg na dachu leży i zimno bo bym coś po testował.
Na razie zostanę przy tej antence zobaczymy

Pozdrawiam
kullt1980

Witam
Ta moja sprawa z tym słabym transferem nie dawała mi spokoju i chciałem wykluczyć antenę więc załatwiłem sobie antenę która polecił wojteks od CYBERTECHA i nic się nie zmieniło nadal to samo
W zasadzie barak transferu LTE po 3G ok zasięg tu i tu 93-96 %
A i jeszcze jedna dziwna rzecz nawet ciężko jest na 4G zrobić test speed testem ale udało się i co Pobieranie 0.02 Mb/s Wysyłanie 18.37 Mb/s Ping 43
Kosmos
Pozdrawiam
encholex
Stały użytkownik forum

Dzięki za test z inną anteną. Najprawdopodobniej też kupię duala z Tarnowa i ją surowo przetestuję. Sprawdzę czy faktycznie o kant stołu rozbić, czy to tylko stronniczość forum.

Czy próbowałeś wybrać się bez anteny w okolice wszystkich trzech stacji ? Generalnie spróbowałbym tez obrócić anteną w lewo na ten trzeci przekaźnik, trochę dalej oddalony.

przybyło tego trochę.. http://images43.fotosik.pl/1731/122a1ad4658dfa99.jpg
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To tylko pozwolenia. Nie wiadomo które działają. Prawdopodobnie większość nie, te pozwolenia są z IV kwartału ubiegłego roku. W Łodzi jest ich też dużo ale większość tylko na papierze, nie wiem skąd twój optymizm.Od pozwolenia do działającego BTS długa droga. W mojej okolicy są dwa od pół roku i lipa. Wyniki testu kult1980 wyraźnie wskazują na awarię BTS-a lub prace przy nim. To w Plusie nagminne.
kullt1980

matek451 pisze:To tylko pozwolenia. Nie wiadomo które działają. Prawdopodobnie większość nie, te pozwolenia są z IV kwartału ubiegłego roku. W Łodzi jest ich też dużo ale większość tylko na papierze, nie wiem skąd twój optymizm.Od pozwolenia do działającego BTS długa droga. W mojej okolicy są dwa od pół roku i lipa. Wyniki testu kult1980 wyraźnie wskazują na awarię BTS-a lub prace przy nim. To w Plusie nagminne.
Witam
Sytuacja ta zmieniła się w połowie może pod koniec grudnia i do dziś dnia tak jest wcześniej było ok
Na dworze troszkę zimnawo także nie celowałem anteną w inne bts'y ale będę musiał po kombinować
Pozdrawiam
jamper3
Użytkownik forum

Post autor: jamper3 »

Ja mam ten sam modem i ruter jak chcesz nieć mniejszy ping to wsadź modem bezpośrednio w ruter.Ten ruter i ummie, nie za bardzo współpracuję z modemem e398u-1.Cen sto pokazuje różny zasięg w procentach.Poza tym zmniejsza transfer, połącz modem z laptopem i porównaj ze na laptopie są dużo lepsze osiągi.
ODPOWIEDZ