Wymuszenie HSPA?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Wymuszenie HSPA?
Witam.
Zauwazyłam ostatnio, ze w mojej lokalizacji pojawił się zasięg 3G Plusa na częstotliwości 900 MHz (na telefonie wszystkie kreski). Myślałam, że po włożeniu karty do modemu E353u-2, będę miała HSPA+.
TNI pokazał 83% mocy sygnału a po połączeniu z siecią ciągle było 3G (WCDMA) i nic. Ani na chwilę nie przełączyło na HSDPA chociaż.
Dlaczego tak się dzieje? Czy można coś z tym zrobić?
Zauwazyłam ostatnio, ze w mojej lokalizacji pojawił się zasięg 3G Plusa na częstotliwości 900 MHz (na telefonie wszystkie kreski). Myślałam, że po włożeniu karty do modemu E353u-2, będę miała HSPA+.
TNI pokazał 83% mocy sygnału a po połączeniu z siecią ciągle było 3G (WCDMA) i nic. Ani na chwilę nie przełączyło na HSDPA chociaż.
Dlaczego tak się dzieje? Czy można coś z tym zrobić?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Wymuszenie HSPA?
Nawet podczas korzystania z netu?Marta_n pisze: ciągle było 3G
W TNI jest w zakładce Sieć a tam opcja Ping wpisz jakiś adres np. wp.pl i uruchom Powinno pomóc
-
- Stały użytkownik forum
Tak. Żadne pingowanie nie pomaga. Wyszłam również na dwór z telefonem obsługującym HSDPA. Nic. Po połączeniu z siecią dalej jest 3G (gdy łączy się z HSDPA to zwykle pojawia się w mojej Nokii 3,5G)Andrzejz78 pisze:Nawet podczas korzystania z netu?
http://img191.imageshack.us/img191/7247/pingta.jpg
O co tu może chodzić przy tak mocnym sygnale, 2 km od nadajnika Aero2? Zakładam, że to ten, bo wcześniej był on w wykazie pozwoleń, ale działa chyba od paru dni, bo nie można go zlokalizować po CID.
-
- Stały użytkownik forum
>Zauwazyłam ostatnio, ze w mojej lokalizacji pojawił się zasięg 3G Plusa na częstotliwości 900 MHz (na telefonie wszystkie kreski)
A czy z telefonu udało się połączyć w HSDPA albo HSPA+?
Może w TNI masz wymuszone 2100MHz? Albo wymuszone 2G? Sprawdź.
A czy z telefonu udało się połączyć w HSDPA albo HSPA+?
Może w TNI masz wymuszone 2100MHz? Albo wymuszone 2G? Sprawdź.
-
- Stały użytkownik forum
Nie, telefon łączył się też tylko na 3G. W TNI mam wymuszone WCDMA 900 także po połączeniu świeci się ciemnoniebieska dioda (cały czas). Pingi jak widać są.. straszne. Jak to możliwe, że nowy nadajnik (jeszcze w piątek nie miałam zasięgu 3G tej sieci) tak działa, jakby nie działał? Jakakolwiek strona się otwiera się pół minuty i więcej.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobnie jeszcze do końca nie jest dobrze skonfigurowany Z nowymi czasami są kłopotyMarta_n pisze:Jak to możliwe, że nowy nadajnik
Ja czekałem prawie 9 miesięcy od chwili uruchomienia W900 zanim zaczął pracować jak należy
-
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem site nie jest jeszcze do końca uruchomiony, stąd brak możliwości połączeń HSDPA/HSPA+. W tej chwili możesz zrobić tylko 3G data na 900MHz. Sprawę powinien jasno wyjaśnić BOK Plusa, ale ja sugerowałbym poczekać jeszcze z tydzień, chyba że to pilna sprawa.
-
- Stały użytkownik forum
Nie no, sprawa pilna nie jest, a nawet jakby była, co to zmieni. Tak tylko jestem ciekawa, bo np. jak uruchomili w mojej lokalizacji NETworks, to od razu był dostępny HSPA+ mimo zasięgu rządu 9-12%. Dlatego to jest dla mnie dziwne, że pomimo tego, iż to nowo uruchomiony nadajnik Aero2 - nie da się z niego korzystać mimo mocnego sygnału.