Jak wykorzystać naraz dwa połączenia internetowe

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Jak wykorzystać naraz dwa połączenia internetowe

Post autor: ygreko »

Mam połączenie do netu 4096/512 od lokalnego WISPa. Mam także kartę z darmowym internetem od aero2 512/512.
Jak zrobić, aby połączyć te dwa połączenia w jedno 4608/1024? Chodzi o to, aby końcowy komputer widział jedno łącze. Czyli potrzebuję zapewne takiego routera, który z jednej strony podłączę do kabla poprowadzonego z dachu od anteny lokalnego dostawcy a z drugiej strony wetknę modem usb z kartą aero2 a router do sieci wewnętrznej wypuści połączone internety jako jeden. Jakby jeszcze ten router miał wifi n to bym miał wszystko w jednym pudełku.

Są takie rozwiązania?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak wykorzystać naraz dwa połączenia internetowe

Post autor: Jo_gurt »

Nie ma. Nie da się tak zrobić.
moher

Post autor: moher »

Nie da się w tym przypadku zrobić jednego łącza, ale można zrobić load balancing:

http://wiki.openwrt.org/doc/uci/multiwan
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Load balancing między 4/0,5 a aero, delikatnie rzecz ujmując, nie ma sensu.
moher

Post autor: moher »

Jo_gurt pisze:Load balancing między 4/0,5 a aero, delikatnie rzecz ujmując, nie ma sensu.
Dlaczego ma nie mieć sensu? Przy odpowiednio dobranych wagach, możesz przykładowo ściągać coś z prędkością 4Mb/s i jednocześnie w miarę bezboleśnie przeglądać www czy prowadzić rozmowę głosową. To tylko kwestia tego czy dla niewielkiego w tym przypadku zysku opłaca się kupować router, który to potrafi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

moher pisze:Przy odpowiednio dobranych wagach, możesz przykładowo ściągać coś z prędkością 4Mb/s i jednocześnie w miarę bezboleśnie przeglądać www czy prowadzić rozmowę głosową.
Ciężko by było coś takiego realnie uskutecznić. Jaki byś dał warunek?
Już lepiej dać porządny QoS na głównym łączu.
ygreko

Dzięki panowie.
Oczywiście, nie ma sensu ładować się w drogi router, który to uskuteczni przy tych prędkościach łącza Aero2. Już lepiej jest te same środki zainwestować w podniesienie prędkości na głównym łączu.

Na marginesie: zamieniłem LTE od cyfrowego polsatu na lokalnego WISPa 4096/512 i mimo, że płacę połowę tego co wtedy uważam, że mam ze 3 razy lepszy internet, a w godzinach 19-21 to nawet i z 10 razy. Jak spotkacie Solorza to powiedzcie mu, żeby sobie w buty wsadził to swoje LTE. No i bez limitu. Teraz dopiero widać JAK CHCĘ używać internetu, a nie JAK MUSIAŁEM. Miałem limit 25GB w dzień i nigdy go nie przekroczyłem, a na dzisiaj, od 31.12 mam już 35,80GB transferu. Nie ściągam nic z torrentów, to po prostu normalne użycie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ygreko pisze:co wtedy uważam, że mam ze 3 razy lepszy internet, a w godzinach 19-21 to nawet i z 10 razy.
Sieci mobilnej do końca się opanować nie da, z resztą mobilny internet nie powinien być do tego aby korzystać z niego stacjonarnie. Jedyne co to te gadki polszmatowskie w niektórych wypowiedziach wprowadzały w błąd użytkowników.

Jeśli masz stabilne łącze z dobrym pingiem to zabawą z load balancing z aero nic nie zyskasz, mógłbyś tylko stracić. A do tego 2 łączami jednego pliku nie pociągniesz (pomijam acceleratory pobierające pliki w kilku sesjach)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ygreko

krystianb pisze:Sieci mobilnej do końca się opanować nie da, z resztą mobilny internet nie powinien być do tego aby korzystać z niego stacjonarnie. Jedyne co to te gadki polszmatowskie w niektórych wypowiedziach wprowadzały w błąd użytkowników.
No właśnie tak, stąd to aż dziwne, że reklamują to w polsacie nonstop, jakby to miała być usługa masowa. No i każdy chce mieć łącze 150mbit/s!
krystianb pisze:Jeśli masz stabilne łącze z dobrym pingiem to zabawą z load balancing z aero nic nie zyskasz, mógłbyś tylko stracić. A do tego 2 łączami jednego pliku nie pociągniesz (pomijam acceleratory pobierające pliki w kilku sesjach)
No właśnie teraz mam super łącze. Pingi do onetu:
Ping statistics for 213.180.141.140:
Packets: Sent = 32, Received = 32, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 9ms, Maximum = 32ms, Average = 12ms

Czyli ok. 40% pingów w LTE, pomijając fakt, że w LTE zdarzały się pingi po 3000ms. Nie wiem jak to określić fachowo, ale nawet ważniejsza od szybkości pobierania pliku jest "zwinność" internetu. Mam na myśli fakt, że klikam i jeszcze nawet echo kliknięcia na dobre nie przebrzmi a ja już mam stronę na ekranie. W LTE od cp to musiało dużo wody upłynąć zanim coś się zaczęło pojawiać, mimo że przecież łącze dużo szybsze. Podobnie VoIP - tutaj nie ma przerw ani zakłóceń, jakie występowały w LTE.

Więc przyłączam się do tego, co chyba Ty kiedyś pisałeś - jak masz w okolicy dobrego dostawcę internetu radiowego - bierz go a będziesz zadowolony.
Ja sprzedałem router i modem i dzięki temu mam na 5 miesięcy abonamentu :).
ODPOWIEDZ